محمدرضا طاهری شاعر در گفتگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص تفال زدن به حافظ در شب یلدا گفت: در قدیم بیهوده به حافظ لسان الغیب نمی گفتند؛ نوعی از ابهام در شعر و اندیشه حافظ است که سبب می شود مخاطب، خود را در آیینه شعرش ببیند.
وی افزود: در طول تاریخ متفکران کاملا معتقدی مانند آیت الله مطهری درباره حافظ می نویسند که او یک شاعر بزرگ است. مردم در شعر حافظ گویا غم ها،شادی ها، دغدغه ها و عشق های خودشان را می بینند که از زبان حافظ گفته می شود.
این شاعر با اشاره به لسان الغیب بودن حافظ بیان کرد: لسان الغیب بودن حافظ به این دلیل بود که انگار او از دنیایی ناشناخته سخن می گوید و این دنیای ناشناخته را به تصویر می کشد.
وی ادامه داد: همه می دانند عطار کاملا آسمانی شعر می گوید و وقتی سعدی از عشق می گوید ;عشق او عشقی زمینی است اما زمینی یا آسمانی بودن همیشه در شعر حافظ مورد مناقشه است که سبب می شود مخاطب, شعر حافظ را آیینه احوال درونی خود ببیند از این رو تفال به فال حافظ در شب های خاص مانند شب یلدا نزد ایرانیان جایگاهی خاص دارد.
طاهری با اشاره به اینکه ایرانیان از دیرباز وقتی دور هم جمع می شدند به حافظ تفال می زدند، اظهار داشت: حافظ هم حرفش را می زند و هم نمی زند و به مخاطبش اجازه می دهد که درباره حرفش فکر کند. تزویر ، ریا ، دورویی و خیانت از موضوعاتی است که در شعر حافظ و جامعه 600 سال پیش ایران وجود داشته و مردم با آن درگیر بوده اند،دردهایی که حافظ در قرن هشتم از آن سخن می گوید در ایران امروز هم وجود دارد از این رو مخاطب با شعرهایش ارتباط برقرار می کند.
وی ادامه داد: بازگو کردن دردهای مردم از زبان حافظ دلیل اصلی مراجعه مردم به فال حافظ است. حافظ می گوید «زمان به مردم نادان دهد زمام مراد، تو اهل فضلی و دانش همین گناهت بس» مصداق این بیت را در جامعه امروز وقتی فرد شایسته ای را کنار می گذارند و جای آن را فردی نالایق می گیرد می بینیم؛حافظ به مسائلی اشاره کرده است که گویا مسائل امروز بشر هستند.
انتهای پیام/