به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، قدمت تئاتر در شهر تبریز به بیش از صدسال میرسد و در این مدت، فراز و نشیبهای فراوانی را به خود دیده است.
سالن اصلی تئاتر شهر تبریز با قدمتی بیش از ۱۰۵ سال جزو آثار تاریخی تبریز به حساب میآید که در مرکز اصلی شهر واقع شده و همچنان پذیرای مشتاقین هنرهای نمایشی است.
با وجود قدمت بالای این بنا، تئاتر شهر تبریز با برگزاری نمایشهای هنرمندان، میزبان افرادی است که با عشق به چنین هنر تاریخی، نمیگذارند چراغ آن در تبریز خاموش گردد.
عمده مشکلات تئاتر در این استان نبود مراکز صنعتی که بتوانند اسپانسر آثار شوند، عدم حمایت شهرداری و سایر ارگانها که تئاتر را در سبد حمایتی خود قرار دهند وجود ندارد.
از طرفی دیگر گویی برخی شرایط دست در دست هم دادهاند تا هنرهای نمایشی در تبریز خصوصا تئاتر، رفته رفته از رونق افتاده و رو به افول گردد.
هرچند در بررسی دلایل کم رونق شدن هنرهای نمایشی در تبریز دلایل متنوعی وجود دارد، اما سه گانه عدم حمایت کافی مسئولین از هنرمندان و نمایشنامههای تئاتر، کیفیت پایین برخی نمایشها و هزینههای بالای اجرا و همچنین کمبود امکانات فیزیکی خصوصا سالن مناسب برای اجرای نمایش را میتوان جزو اصلیترین دلایل کم رونق شدن هنرهای نمایشهای در تبریز دانست.
یوسف اکبرزاده، کارگردان و هنرمند تئاتر تبریز در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، با اشاره به عدم حمایت مسئولین استانی از تئاتر گفت: یک زمانی اداره کل ارشاد استان در راستای حمایت از گروههای نمایشی مبلغ ناچیز حدود ۳ میلیون تومان را به گروهای تئاتر میداد که امروز حتی چنین حمایتی نیز وجود ندارد.
وی تاکید داشت: کمبود اعتبارات از یک طرف و هزینه کم دریافتی از مخاطب موجب ایجاد مشکلات شدید مالی در گروههای تئاتر شده است و بسیاری از هنرجوها از این موضوع گلهمند هستند.
بهناز فتاحزادهیکی دیگر از بازیگران تئاتر تبریز در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، با بیان اینکه فرسوده بودن سالن اصلی تئاتر تبریز و محدودیت فضا موجود در این سالنها عملا ابتکار عمل را از گروههای تئاتر تبریزی گرفته است، گفت: کارگردانان در طراحی دکور و استفاده از هنرپیشهها در اجرا دارای محدودیت هستند.
وی با اشاره به عدم حمایت مسئولین ذیربط از تئاتر تبریز، تاکید داشت: یک زمان هزینهای برای دکور نمایش و یا حق الزحمه بازیگران پرداخت میشد که امروز نه تنها این حمایت صورت نمیگیرد بلکه بعضا سنگ اندازیهایی نیز انجام میشود.
وی در خصوص تاثیر برخی از نمایشها بر روی مخاطبین تاکید داشت: جامعه هنری نیاز ممیزی نه تنها در زمینه اسلامی دارد، بلکه نیازمند کنترل و رسیدگی در زمینههای روانشناسی و تاثیرگذاری است.
بهناز فتاحزاده ادامه داد: برخی از نمایشها به گونهای است که بر روی مخاطب خصوصا نوجوانان اثر گذاشته و برداشت غلط از اصطلاحات یک نمایش موجب برخی بزهکاریها ویا اختلافات شده است.
محمد محمدپور مدیرکل فرهنگ و ارشاد آذربایجانشرقی در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، با پاسخ به این موضوع که سازه تئاتر شهر تبریز فرسوده است، گفت: کارشناسان مهندسی در حال مطالعه و تحقیق از سازه این بنا هستند و به زودی کارهای مرمت این سازه انجام خواهد گرفت.
وی افزود: سعی داریم سالن دیگری را با امکانات بروز راه اندازی کنیم تا در بتوانیم بیشتر از گذشته از هنرهای نمایشی حمایت کنیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد آذربایجانشرقی در پاسخ به انتقاد هنرمندان از عدم تخصیص منابع به نمایشها نیز گفت: همانطور که میدانید منابع مالی در وزارت ارشاد بسیار محدود شده است و سعی داریم به صورت کیفی از تئاترها حمایت کنیم.
در چندسال اخیر برگزاری تئاترهایی که از کیفیت بالایی برخوردار بودهاند در تبریز رواج داشته، اما بودهاند نمایشهایی که نتوانسته انتظارات را برآورده سازند.
به هرحال آنچه مهم است، حمایت مسئولین خصوصا مسئولین وزارت ارشاد از هنرمندان و گروههای تئاتر و در کنار آن رسیدگی به وضعیت فیزیکی سالنهای اصلی تئاتر از طرفی موجب پیشرفت تئاتر تبریز خواهد شد.
هنروری و تلاش هنرمندان تبریز در عرصه تئاتر در دهه اخیز نشان داده است که با وجود برخی مشکلات، تئاتر تبریز میتواند در عرصه کشوری و جهانی درخشیده و رشد و شکوفایی هنری را برای استان آذربایجان شرقی خصوصا شهر تبریز به همراه آورد.
انتهای پیام/