بررسیهای دقیق کارشناسی نشان میدهد که وسایل نقلیه بزرگترین منبع انتشار ذرات آلاینده هوای تهران هستند.
به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، خودروی فرسوده خودرویی است که به لحاظ مصرف سوخت، آلایندگی و ایمنی استاندارد لازم را ندارد و موجب آلودگی هوای سطح شهرها میشود.
بررسیهای کارشناسی نشان میدهند که وسایل نقلیه بهعنوان بزرگترین منبع انتشار ذرات معلق کوچکتر از ۲.۵ میکرون، حدود ۶۵ درصد در انتشار آلاینده اصلی هوای تهران نقش دارند. با توجه به اینکه خودروهای کاربراتوری حدود ۲۰ برابر خودروهای یورو ۴ آلودگی ایجاد میکنند، سهم خودروهای کاربراتوری در آلودگی هوا که تنها ۹ درصد از کل خودروهای سواری را تشکیل میدهد، ۵۰ درصد است.
شاعری عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با اشاره به نقش خودروهای فرسوده در آلودگی هوای پایتخت میگوید: ۵ میلیون خودرو در تهران وجود دارد که حدود ۴۰۰ هزار از این تعداد فرسوده هستند.
وی با بیان اینکه یک و نیم الی دو میلیون وسائط نقلیه موتوری غیراستاندارد و آلاینده در سطح پایتخت تردد میکنند؛ میافزاید: موتورسیلکتها ۵ برابر خودرو آلودگی ایجاد میکند و علاوه بر این خودروهای فرسوده بیشترین سهم را در آلایندگی هوای دارند.
شاعری با بیان اینکه خودروها عامل ۸۰ درصد آلایندگی هوای پایتخت هستند، تصریح میکند: ۲۰ درصد مابقی مربوط به صنایع آلاینده، مصارف خانگی و فعالیتهای معدنی در سطح پایتخت است.
این عضو عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با بیان اینکه خودروهای فرسوده ۲۵ برابر خودروهای معمولی آلودگی ایجاد میکنند، ادامه میدهد: متاسفانه به دلیل عدم اختصاص بودجه کافی روند خروج خودروهای فرسوده از سوی دولت به کندی پیش میرود و به این ترتیب شاهد تردد خودروهایی با عمر بالای ۱۵ سال در تهران هستیم.
سن، معیار چندان خوبی برای فرسودگی خودروها نیست، بلکه معاینهفنی باید مشخص کند که خودرویی فرسوده است یا خیر. برخی کارشناسان هم تعیین سن را معیار مناسبی برای فرسوده بودن یا نبودن خودروها نمیدانند. آنها معتقدند آزمایشهایی که در معاینهفنی انجام میشوند، میتوانند میزان فرسودگی خودروها را بهتر تعیین کنند، چرا که ممکن است خودرویی با عمر ۵ سال بسیار فرسودهتر از خودرویی با عمر ۱۰ سال باشد.
هیات وزیران بنابر پیشنهاد سازمانهای مسئول از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان ملی استاندارد و بیمه مرکزی ایران و به استناد قانون هوای پاک همچینن، سن فرسودگی خودروهای عمومی را تعیین کرد. این تعیین سن شامل سواری تاکسی و استیشن ون و سواری کار را بر حسب بنزینی و دو گانه سوز بودن ۱۰ سال، پایه گازسوزبودن ۱۲ سال و برقی و هیبریدی بودن ۱۵ سال را شامل کرد.
همچنین سن تاکسیهایی که بنابر پیشنهاد وزارت کشور یا وزارت راه و شهرسازی و تایید سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان ملی استاندارد کماکان کیفیت ارایه خدمات مناسبی را دارند ۱۵ سال تعیین شد. بر این اساس سن فرسودگی وانت پایه گاز سوز ۱۵ سال و بنزینی و دو گانه سوز دیزلی ۱۴سال تعیین شد.
همچنین بر اساس این مصوبه سن فرسودگی اتوبوس درون شهری نیز بر حسب دیزلی بودن ۱۰ سال، پایه گاز سوزبودن ۱۲ سال و اتوبوس برقی منوط به بازسازی و رعایت قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی ۲۰ سال در نظر گرفته شده است.با ابلاغ این مصوبه سن فرسودگی مینی بوس و میدل باس درون شهری و برون شهری دیزلی ۱۰، پایه گازسوز ۱۲ و برقی منوط به بازسازی و رعایت قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی ۲۰ سال مقرر شده است.
بر مبنای این مصوبه سن فرسودگی اتوبوس برون شهری ۱۵ سال و کشنده، کامیون و کامیونت ۲۲ سال، موتور سیکلت بنزینی کاربراتوری ۶ سال، بنزینی انژکتوری ۸ سال، برقی ۱۲ سال و سواری دولتی ۱۵ سال خواهد بود. علیرضا چلویی مدیر عامل مراکز اسقاط و بازیافت خودروی کشور میگوید که میانگین مصرف سوخت خودروهای سبک در کشور ۷.۵ لیتر در هر صد کیلومتر است، اما خودروهای فرسوده به طور میانگین ۱۶ لیتر سوخت مصرف میکنند.
جهت استعلام قیمت خودرو فرسوده با ورود به سایت رسمی طرح جایگزین خودرو فرسوده و با وارد نمودن اطلاعات مورد نیاز (استان، شهر، نوع خودرو، کاربری خودرو، مدل خودرو، وضعیت خودرو، شماره موبایل) در ظرف مدت ۲۴ ساعت قیمت خودروی فرسوده شما برایتان پیامک خواهد شد.
با توجه به شعار حمایت از کالای ایرانی، طرح جدید کارتهای طلایی خودروهای زیر مدل ۸۵ به جهت هدایت مالکان به سمت طرحهای جایگزین و نقدی طراحی و آماده ارائه خدمات شده است. این طرح شامل کلیه خودروهای مدل ۸۵ به پائین است و طرحی بینظیر و سرمایهای ماندگار جهت رفاه مالکان خودروهای فرسوده میباشد. گفتنی است؛ این طرح شامل خودروهای سبک و سنگین نیز میشود و ظرفیت کارتهای طلایی در سال ۹۷ به میزان ۲۵۰۰۰ دستگاه است.
خودروهای فرسوده سواری از مدل ۱۳۶۱ تا مدل ۱۳۸۵ شمسی و معادل میلادی آن و پایینتر و همچنین خودروهای فرسوده باری از مدل مبنا تا مدل ۱۳۸۵ شمسی و پایینتر و معادل میلادی آن مشمول طرح هستند. خودروهای فرسوده مینی بوس از مدل ۱۳۷۰ شمسی و پایینتر و معادل میلادی آن و خودروهای فرسوده کامیون از مدل ۱۳۷۰ شمسی و پایینتر و معادل میلادی آن هم میتوانند از این طرح استفاده کنند.
به محض ثبت نام شما در لیست خودروهای جایگزین سال ۹۷ (۲۵ هزار دستگاه) قرار خواهید گرفت و به محض بازگشائی از طرف مراکز با شما تماس گرفته میشود. ارزش کارت طلایی نوسازی که درب منزل شما تحویل داده میشود به میزان ۷٫۲ درصد ارزش لاشه است و متقاضیان با ارائه کارت به مراکز ضمن دریافت ارزش لاشه به میزان درصد مشخص شده از ۱۵ درصد تخفیف حمل بهرهمند میشوند.
هم اکنون که آلودگی هوا در جامعه امروز ما به دغدغهی اصلی مردم و مسئولان تبدیل شده است بهتر است تا شهروندانی که خودروهای فرسوده دارند هر چه زودتر برای نوسازی خودروی خود اقدام کنند.
همچنین مسئولان مربوطه با تصویب چنین قوانینی به افرادی که توانایی مالی زیادی برای نوسازی خودروهای فرسوده خود ندارند، کمک کنند تا هوای تهران و دیگر کلانشهرها روز به روز پاکتر شود.
انتهای پیام/
گزارش از محمد کفایتی
قیمت اسقاط الان دو میلیون تومن، به نظر شما کی میاد ماشین زیر پاشا به این قیمت بده؟