به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دولت فدرال آمریکا برای بیستمینبار در طول تاریخ این کشور به طور موقت تعطیل شد. از نیمهشب جمعه به وقت واشنگتن و پس از عدم توافق دموکراتها و جمهوریخواهان در مجلس سنا بر سر بودجه موقت درخواستی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای ساخت دیوار مرزی با مکزیک، دولت آمریکا تعطیل شد.
این دومینباری است که در دولت ترامپ، دولت تعطیل میشود و کارمندان به مرخصی اجباری بدونحقوق میروند. این تعطیلی شامل بخشهای غیرضروری یکچهارم وزارتخانهها و سازمانهای دولت فدرال (وزارتخانههای امنیت داخلی، مسکن، کشاورزی، امور خارجه و دادگستری) که ۸۰۰ هزار کارمند دارد، میشود. ترامپ برای ساخت دیوار در مرز مکزیک که یکی از وعدههای انتخاباتیاش بوده، درخواست پنج میلیارد و ۷۰۰ هزار دلار اعتبار کرده است.
دموکراتها از ابتدا با ساخت این دیوار مخالف بودند و حاضر به همکاری با ترامپ در این زمینه نشدهاند. ترامپ پیش تر گفته بود اگر دموکراتهای سنا با احداث دیوار مرزی با مکزیک موافقت نکنند و قانون بودجه به تصویب نرسد، برای تعطیلی طولانی مدت دولت آمادگی دارد.
بیشتر بخوانید: آیا حقوق کارمندان دولت افزایش می یابد؟
بر اساس ساختار قانونی در آمریکا، لوایح بودجه دولت، زمانبندی شده هستند و در صورتی که بودجه بعدی تا موعد مشخص تصویب نشود، دولت وارد وضعیت تعطیل میشود. همین موجب شده تا دولتها و ادوار مختلف کنگره از این ضربالاجلهای زمانی به عنوان اهرمی برای تایید سیاستها و طرحهای مد نظر خود استفاده کنند. دولتیها از جمله مایک پنس، معاون رئیسجمهور و برخی دیگر از مقامات کاخسفید امسال در تلاش بودند تا در آخرین ساعتهای جمعهشب، بر سر بودجه درخواستی دولت برای ساخت دیوار در مرز مکزیک، به توافق برسند.
ترامپ هم صبح روز جمعه، سناتورهای جمهوریخواه را به کاخسفید دعوت کرده بود تا پیش از آغاز رایگیری، درباره اهمیت تصویب بودجه پیشنهادی خود صحبت کند. جلسه جمعه شب مجلس نمایندگان آمریکا که در آن اکثریت با حزب جمهوریخواه است، به طرح بودجه ترامپ با ۲۱۷ رای مثبت در برابر ۱۸۵ رای منفی، رای داد، اما بعد از آنکه روشن شد، دموکراتها در سنا از این طرح حمایت نمیکنند، کار به رایگیری در این مجلس کشیده شد. مجلس سنا ۵۱ نماینده جمهوریخواه و ۴۹ دموکرات دارد. بنابر قوانین داخلی، ترامپ برای تصویب بودجه و پیشبرد برنامهاش علاوه بر ۵۱ رای جمهوریخواهان به ۹ رای دموکراتها نیاز داشت، اما دموکراتها با توجه به اینکه این کار را بیحاصل و حیف و میل بودجه میدانند، حاضر به حمایت از این لایحه نشدند تا دولت ترامپ دومین بار تعطیل شود.
در واکنش به این اقدام سنا، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا یک پیام ویدئویی در صفحه توئیتر خود منتشر کرد و در آن دموکراتها را مقصر تعطیلی دولت خواند. او با تکرار درخواست خود برای بودجه مورد نیاز پنج میلیارد دلار به منظور ساخت دیوار مرزی با مکزیک و دلایل تاکیدش بر این موضوع افزود: «شب گذشته مجلس نمایندگان با دوسوم آرا یک لایحه بسیار مهم را تصویب کرد، برخیها از آرای این لایحه شگفتزده شدند، اما من تعجب نکردم چراکه همه دوست دارند از مرز حفاظت کنند، حالا بسته به سنا و درواقع بسته به دموکراتهاست چراکه ما به آرای آنها نیاز داریم و بدون آرای آنها امکان تصویب این لایحه (بودجه موقت) وجود ندارد. ما تعطیلی (دولت) خواهیم داشت و کاری نیست که بتوانیم در این باره کنیم چرا که به رای دموکراتها نیاز داریم. میخواهید اسم این را تعطیلی دولت توسط دموکراتها بخوانید یا هر چیزی که دوست دارید، بگذارید، اما ما به کمک آنها برای تصویب (بودجه) نیاز داریم. خب دموکراتها! ما یک فهرست عالی از چیزهایی که نیاز داریم تا کشورمان را امن نگهداریم، دراختیار داریم، بیایید با هم کار کرده، فراحزبی عمل کنیم، بیایید کار را تمام کنیم. امیدوارم تعطیلی دولت آنقدرها طول نکشد.»
قرار است ظهر شنبه (ساعت ۲۰:۳۰ شنبه به وقت تهران)، بار دیگر نمایندگان مجلس سنا تشکیل جلسه دهند، اما تا آن هنگام به ناچار بخشهایی از دولت در آمریکا بر سر ساختن دیوار مرزی و جلوگیری از ورود مهاجران تعطیل میشود. اگر سنا حاضر به همراهی با ترامپ در ساخت این دیوار مرزی نشود، ادامه کار دولت با وقفه همراه خواهد شد.
معنای تعطیلی دولت
تعطیلی دولت و مرخصی اجباری به ۸۰۰ هزار کارمند به چه معناست و چه تاثیری بر جامعه آمریکایی میگذارد؟ تعطیلی دولت به این معناست که دولت فدرال تقریبا تمامی خدمات خود را جز خدمات بخشهای حیاتی متوقف میکند. این موضوع تا زمانی که توافق بر سر تصویب بودجه حاصل نشود، ادامه خواهد داشت. درصورت تعطیلی دولت، بیشتر نهادها و ادارات دولتی به استثنای پلیس، نیروهای مسلح، سازمان زندانها، مدیریت ترافیک هوایی، خدمات پزشکی فدرال، آتشنشانی، پست و سرویس ملی آب و هوا تعطیل میشوند. تعطیلی دولت فدرال باعث میشود پرداختی شمار زیادی از کارمندان فدرال متوقف شود. کارکنان نظامی دچار قطع پرداخت نمیشوند، ولی حقوقشان ممکن است طبق برنامه پرداخت نشود. در گذشته تعطیلیها بر دولت شهری واشنگتندی سی تاثیر گذاشته و کار مدارس و خدمات شهری نظیر جمعآوری زباله را متوقف کرده است.
البته تعطیلی دولت در آمریکا تاکنون چندینبار اتفاق افتاده است. سال گذشته و در ۱۹ ژانویه ۲۰۱۸ (۲۹ دی ۹۶) نیز دولت فدرال ایالات متحده تعطیل شد. پس از اینکه دموکراتهای مجلس سنا به بلوکه کردن لایحه دولت در زمینه مهاجرت و بحث بودجه جاری رای داد، دولت به صورت نسبی تعطیل شد. هرچند مجلس نمایندگان ایالات متحده سازوکارهایی را برای تامین مالی دولت تا اواسط ماه فوریه تنظیم کرده و یک روز قبل به تصویب نمایندگان رسیده بود، اما سنای تحت رهبری جمهوریخواهان نتوانست تعداد رای لازم از دموکراتها را برای رای به این لایحه اخذ کند. به دنبال عدم رای به این لایحه، دولت تعطیل شد. در نهایت پس از سه روز تعطیلی در ۲۳ ژانویه ۲۰۱۸ (۳/۱۱/۱۳۹۶) دولت فدرال با لایحه ضربالاجلی کنگره دوباره بازگشایی شد.
هزینههای تعطیلی دولت
تعطیلی دولت فدرال تاثیرات مستقیم و غیرمستقیمی بر اقتصاد ایالات متحده به همراه خواهد داشت. به دنبال تعطیلی دولت ایالات متحده، در صورتی که این تعطیلی برای مدتی ادامه داشته باشد، بخشهای ملی-دولتی بسیاری تعطیل میشوند که از آن جمله میتوان به تعطیلی پارکهای ملی، موزهها، بناهای تاریخی و همچنین فرآیند صدور ویزا و پاسپورت اشاره کرد. پوریا پرندوش، دانشجوی دکتری علومسیاسی، دانشگاه شهیدبهشتی و کارشناس گروه تخصصی آمریکا در موسسه مطالعات معاصر ملل در این باره میگوید: «این امر بهطور کلی میتواند به صنعت توریسم ایالات متحده آسیب جدی برساند. پیامد غیرمستقیم دیگر، دامنگیر پیمانکاران میشود -آن دسته از کارمندان دولت- که از دولت فدرال حقوق میگیرند.»
سابقه تعطیلی دولت
تا پیش از روی کار آمدن دولت ترامپ نیز بارها دولت آمریکا به خاطر مساله بودجه، با تعطیلی مواجه شده است. از سال ۱۹۷۶ به این سو ۱۹ مرتبه اختلافات بین قوهمجریه (کاخسفید) و قوهمقننه آمریکا (کنگره) بر سر تصویب بودجه در موعد مقرر، سبب تعطیلی موقت دولت آمریکا شده است. در ۹ مورد تعطیلی به اندازهای بوده -دستکم یک روز کاری- که منجر به اعطای مرخصی اجباری به کارکنان دولت فدرال شده و در باقی موارد ساعتهایی به طول انجامیده است. تعطیلی ۱۶ روزه دولت اوباما در سال ۲۰۱۳ و دو بار تعطیلی دولت کلینتون (اولی به مدت چهار روز در نوامبر ۱۹۹۵ و دومی به مدت یکماه از دسامبر همان سال تا ژانویه ۱۹۹۶) بخشی از مهمترین موارد تعطیلی دولت بوده است. در سال ۲۰۱۳ و درحالی که کنگره آمریکا در اختیار جمهوریخواهان بود، دولت ۱۶ روز تعطیل شد. دلیل اصلی این تعطیلی، اختلاف جدی دموکراتها و جمهوریخواهان بر سر تامین بودجه برنامه خدمات درمانی اوباما، موسوم به «اوباما کِر» و همچنین مساله سقف بدهیها بود که به وزارت خزانهداری اجازه استقراض برای پرداخت بدهیهایش را میداد.
به دنبال این اختلافات، اوباما در سخنانی از شبکههای رادیو و تلویزیون اعلام کرد که به دلیل تصویب نشدن لایحه بودجه دولت فدرال در کنگره این کشور، نهادهای دولتی امکان ادامه فعالیت و ارائه خدمات ندارند و کنگره را متهم کرد که به وظیفه خود در تصویب لایحه بودجه عمل نکرده است. این نخستینبار پس از ۱۷ سال گذشته بود که عدم توافق دولت و کنگره بر سر لایحه بودجه باعث تعطیلی خدمات دولتی و خانهنشینی حدود ۸۰۰ هزار کارمند فدرال شد. علاوهبر این یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر نیز ملزم به حضور در محل کار بدون زمان دقیق پرداخت حقوق در این مدت شدند. درنهایت در شامگاه چهارشنبه ۱۷ اکتبر ۲۰۱۳ (۲۵ مهر ۱۳۹۲) کنگره آمریکا به طرح رهبران دو حزب دموکرات و جمهوریخواه برای تصویب افزایش سقف استقراض دولت و همچنین تمدید بودجه دولت رای و به این ترتیب به تعطیلی ۱۶ روزه دولت آمریکا پایان داد.
تا لحظه نگارش این مطلب، خبری از توافق یا عدم توافق بر سر بودجه درخواستی ترامپ منتشر نشده است، اما موضوع قابل توجه در تعطیلی دولت فدرال آمریکا این است که اینبار دولت درحالی تعطیل میشود که اکثریت مجلس سنا و نمایندگان دراختیار جمهوریخواهان همسو با ترامپ است. ریشه عمده اختلافات در بحث بودجه به مسائل غالبا سیاسی و خطکشیهای جناحی بین دولت مستقر و اکثریت حاکم بر نهاد قانونگذاری آمریکا برمیگردد. به بیان دیگر در غالب اوقات تعطیلی اجباری دولت در آمریکا در اثر همراه نبودن کنگره با دولت مستقر در کاخسفید است که حزب مخالف تلاش میکند از وزن خود درجهت گرفتن امتیازات مختلف از دولت استفاده کند. اما حالا که جمهوریخواهان در سنا و کنگره اقتدار دارند، ترامپ با چالش مواجه شده است. اگر وضعیت تعطیلی دولت تا سوم ژانویه سال آینده ادامه پیدا کند و کنگره جدید آمریکا که اکثریت مجلس نمایندگان آن در اختیار دموکراتهاست، بر سر کار بیاید، اوضاع برای ترامپ سختتر از این خواهد شد. به نظر میرسد، ترامپ آخرین روزهای خوش خود را در برابر قانونگذاران آمریکایی تجربه میکند.
منبع: روزنامه فرهیختگان
انتهای پیام/