به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از محلههای شهر شیراز که از ضلع شمالی به پل علیبن حمزه، راه ورودی به دروازه قرآن و جاده اصفهان منتهی میشود، دروازه اصفهان نام دارد. البته این محله تاریخی در گذشته با نام دروازه استخر شناخته میشد.
محله دروازه اصفهان، مجموعهای از محلههای درب شاهزاده، چپرخانه، محله دهبزرگیها و بازارچه فیل است. این محله در گذشته محل زندگی اعیان و اشراف شهر شیراز بوده است. از خانوادههای معروف این محله میتوان به خاندانهای مجرب و دهبزرگی اشاره کرد.
خیابان و محلهای در کاشان هم با نام دروازه اصفهان شناخته میشود در اصل شهر کاشان در دوره صفویه در میان ۵ دروازه با نامهای دروازه دولت، دروازه فین، دروازه قصرالملک (ملک آباد)، دروازه قم و دروازه اصفهان قرار گرفته بود. البته در دوره زندیان دو دروازه دیگر به این شهر افزوده شد.
در دوره پهلوی در جای کنونی دروازه اصفهان شهر کاشان خیابانی به همین نام ساخته شد از این رو فقط قسمتی از برج دروازۀ اصفهان شهر باقی مانده است.
نقاشی اوژن فلاندن از دروازه اصفهان کاشان (قرن نوزدهم)
همچنین یکی از دروازههای قدیمی شهر یزد به نام دروازه اصفهان معروف است در واقع محله «سر دو راه» که یکی از محلات تاریخی و پر جمعیت شهر یزد است، به واسطه قرارگیری بر سر دوراهی اصفهان و شیراز در گذشتههای دور به همین نام خوانده شده و هنوز بعضی از مردم محلی که ساکن چهارراه فرهنگیان کنونی هستند به آن «دروازه اصفهان» میگویند. نام این محله از قرن نهم هجری تا به امروز در منابع تاریخی دیده میشود.
محله «سر دو راه» در سدههای پیشین جزئی از برزن های اهرستان و کوچه بیوک بوده و مجموعه زاویه از معروفترین بنای آن محسوب می شود.
انتهای پیام/