پژوهشگر حوزه آب و خاک در خراسان رضوی گفت: نشست زمین در دشت ممنوعه بحرانی کاشمر وضعیت نگران‌کننده‌ای دارد.

فرونشست به معابر شهری هم رسیدبه گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، هادی معماریان با اعلام این‌که کاشمر رتبه اول نشست زمین را در کشور به خود اختصاص داده است، ادامه داد: فرونشست‌هایی که امروزه شاهد آن هستیم به دلیل برداشت‌های بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی رخ داده است.

وی با اشاره به این‌که اکنون در بحرانی‌ترین دشت کشور شاهد شکاف‌هایی با طول ۵ کیلومتر هستیم، گفت: بدون شک اگر این شکاف‌ها به درون شهر برسد خسارت‌های بسیاری را وارد خواهد کرد.

این پژوهشگر حوزه آب و خاک با بیان این‌که مدیریت نادرست منابع آب، حفر چاه‌های غیرمجاز، توسعه نیافتن سیستم‌های آبیاری و خشکسالی‌های پیاپی از جمله عوامل فرونشست‌های زمین است، گفت: برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی و بی‌توجهی به هشدار‌ها موجب ایجاد فرونشست‌هایی با عمق و طول چندین کیلومتر در دشت کاشمر شده است.
 
معماریان با اشاره به این‌که سالیانه ۵۰ میلیون مترمکعب در کاشمر کسری مخزن داریم از برداشت سالانه ۲۱۵ میلیون مترمکعب از آب‌های زیرزمینی خبر می‌دهد و اعلام کرد: سالیانه در کاشمر حدود ۳۰ سانتیمتر نشست زمین داریم.


وی با اعلام این‌که در آخرین بررسی‌های صورت‌گرفته در یک کیلومتری روستای قوژد که نزدیک‌ترین روستا به شهر کاشمر است بر اثر نشست زمین شاهد شکاف‌های ۸ تا ۱۰ متری هستیم، ادامه داد: در برخی نقاط از معابر شهری نیز شکاف‌هایی دیده می‌شود.
 
این پژوهشگر آب و خاک با بیان این‌که براساس آنچه اعلام شده به ازای هر یک متر اضافه‌برداشت از آب زیرزمینی ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر نشست زمین را داریم، اظهار کرد: دشت کاشمر به دلیل بهره‌برداری بی‌رویه و غیرمجاز از منابع به طور ممتد پایین رفته و با کسری مخزن مواجه شده است.
 
معماریان با اشاره به این‌که نشست زمین در دشت کاشمر به ۲ صورت نشست ناحیه‌ای و محلی است، گفت: نشست محلی به تعداد زیاد، ولی عموما محدود به محل چاه‌های بهره‌برداری است.

وی با بیان این‌که پدیده لوله‌زایی و ترک‌های شعاعی در اطراف این چاه‌ها به وضوح قابل مشاهده است، افزود: این نوع نشست‌ها در برخی موارد به دلیل تجهیز نشدن مناسب چاه، ورود ذرات ریزدانه به داخل چاه و نشست اطراف چاه است.
 
این پژوهشگر آب و خاک همچنین عنوان کرد: نشست ناحیه‌ای زمین در غرب دشت کاشمر (دشت درونه) با وسعت بسیار زیادی در رسوبات ریزدانه آبرفتی این دشت اتفاق افتاده است.

معماریان با اشاره به این‌که ضخامت این رسوبات آبرفتی حدود ۱۰۰ متر است، ادامه داد: در اطراف روستا‌های ظاهرآباد، فیروزآباد، عظیم‌آباد، کلاته‌شادی و جنوب روستای کندر پدیده نشست همراه با شکاف‌های طولی است و چنانچه وارد عمل نشویم پیشروی این بحران مشکلات جدی‌تری ایجاد می‌کند.
 
انتهای خبر// و.ت
 

دشت کاشمر به دلیل بهره‌برداری بی‌رویه از منابع، به طور ممتد پایین رفته است

 
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.