یک کارشناس ارشد مشاوره خطر‌های مصرف یک ماده مخدر مرفین‌دار که به شدت اعتیاد آور است را بیان کرد.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، این روز‌ها با  شیوع و گسترش انواع مخدر گیاهی و صنعتی، لزوم اطلاع رسانی در حوزه مواد مخدر گوناگون و مضرات عجیب و خطرناک آن بیش از پیش در جامعه احساس می‌شود، به همین منظور حوزه کلینیک در نظر دارد، هر هفته یکشنبه‌ها اطلاعاتی مفید درباره خطر‌ات مصرف مواد مخدر مختلف را در صفحه علمی پزشکی در اختیار شما قرار دهد.

///

هرآنچه در مورد ناس باید بدانید

سید علی بهشتی مشاور و درمانگر در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ماده مخدر ناس- پان پراگ، اظهار کرد: ناس یک ماده گیاهی اعتیادآور است که با برگ تنباکو ساخته می‌شود؛ ناس سبز رنگ است، طعم و بوی تندی دارد و بیشتر در افغانستان و کشور‌های آسیای جنوب شرقی ساخته می‌شود.

بهشتی بیان کرد: برای تهیه ناس اغلب برگ‌های تنباکو را خشک کرده، می‌کوبند و با اندکی آهک مخلوط می‌کنند و در جلو دهان، میان لب و دندان می‌گذارند؛ برخی ناس را در یک کاغذ یا دستمال کاغذی پیچیده و در دهان می‌گذارند و بعد از احساس سرخوشی آن را از دهان تخلیه می‌کنند.


بیشتر بخوانید: «شیشه» چیست؟ / شادی آوری که سلامت کبد و کلیه هایتان را نشانه می‌رود


///

ناس چه اثراتی در روح و روان دارد؟

این مشاور و روان‌درمانگر ادامه داد: اثر روانی و سرخوشی آور ناس از نیکوتین موجود در آن و از طریق مخاط دهان جذب و وارد جریان خون می‌شود، آهکی که در ساخت ناس بکار می‌رود موجب سوزاندن، آسیب و عفونت بافت لثه و دهان می‌شود، بیشترین تولیدات ناس در افغانستان است اما در کشور‌های اطراف افغانستان مثل پاکستان نیز تولید و استفاده می‌شود.

وی افزود: برخی عوارض کوتاه‌مدت مصرف ناس شامل سرگیجه، سردرد، تهوع، از دست دادن تعادل حرکتی و رفتاری، ایجاد حرکات غیرطبیعی در چشم، دندان‌قروچه، اختلال در خواب، وابستگی روحی روانی، لرزش، تغییرات فشارخون و ضربان قلب است.

ناس چه عوارضی دارد؟

بهشتی درباره عوارض بلند مدت ناس، گفت: عوارض بلندمدت ناس شامل بی‌خوابی، عدم تعادل رفتاری، زودرنجی، اختلالات تمرکز، اختلالات رفتاری، تاثیر در مخچه، بیماری‌های دهانی، سرطان حنجره، اختلالات و سرطان روده‌ بزرگ و نارسایی‌های کلیوی و همچنین سرطان لثه می‌شود.

///


بیشتر بخوانید: "تریاک" چیست؟ / باور‌های غلط درباره کاهش قندخون با تریاک


این مشاور و روان‌درمانگر تشریح کرد: آن چیزی که برای موضوع ناس مهم است، موج جدید مصرف این نوع ماده مخدر در بسته بندی‌های پر زرق و برق و با نام‌ها و برند‌های معروف درآسیا، اروپا و آمریکاست؛ رایجترین این اسامی و برند‌ها مثل «پان پراگ» است که ماهیتی شبیه به ناس دارند.

پان پراگ چیست؟

بهشتی ادامه داد: پان پراگ ماده‌ای است که اغلب به عنوان خوشبوکننده دهان و با اسامی مختلف مثل تایتانیک، آدامسی، جی ال، بی تی، پان پراک، بزاق، نسوار، مست‌کننده، راجا، ناس بهداشتی یا خارجی، پان عربی، راجا عربی، پان پتی، والاخطرناک، بمب، دپی، کوپرهندوستان، ناس افغانی، دندان سفت‌کن، ملوان‌زبل، پان اسفناج، پان چایی، سرحال کننده، سیگار چرس، ناس کابلی، ویتامین و غیره عرضه می‌شود.

وی افزود: این ماده مخدر قرن‌هاست در کشور‌های آسیای جنوب شرقی مثل اندونزی، مالزی، فیلیپین، چین، تایوان، کامبوج، ویتنام، لائوس، هند و پاکستان به عنوان یک ماده نشئگی‌آور و در عین حال خوشبوکننده دهان مصرف می‌شود؛ پان پراگ با اسامی متفاوت به عنوان چهارمین ماده پرمصرف جهان بعد از تنباکو، الکل و کافئین نام برده می‌شود.

پان پراگ؛ دانه‌های قرمز و درشت درخت بتل

این مشاور و روان درمانگر گفت: پان پراگ  در در بسته‌بندی‌های آلومینیومی و کوچک با عکس هنرپیشه‌های هندی و پاکستانی وارد می‌شود؛ برای تهیه این مخدر، دانه‌های قرمز و درشت درخت بتل در برگ درخت بتل پیچیده می‌شود با تنباکو، آهک، خاکستر، ساخارین و اسانس‌های مختلف مخلوط می‌شود، در برخی موارد ممکن است این ماده مخدر با تریاک، حشیش و در مواد دیگر مثل طعم دهنده‌ها ترکیب شوند تا میزان سرخوشی بیشتری ایجاد کنند.

///


بیشتر بخوانید: توهم؛ ارمغان تلخ این ماده مخدر صنعتی/ دستمالی که سیستم عصبی انسان را هدف قرار می‌دهد


وی یادآوری کرد: درمان افراد وابسته به ماده مخدر ناس همانند دیگر مواد مخدر با افزایش سطح اگاهی و همچنین اطلاع از پیامد‌های کوتاه مدت و بلند مدت مصرف این ماده مخدر قابل انجام است؛ این اقدامات باعث بالا رفتن تمایل فرد برای پرهیز از مصرف می‌شوند و برای ادامه راه استفاده از متخصصین حوزه درمان اعتیاد و ابزار‌هایی برای پیشگیری از مصرف مجدد الزامی است، در این مورد هم باید متذکر شد که درمان روان شناختی همراه با ترک فیزیکی و سم زدایی باید انجام گیرد تا علل زیر بنایی مصرف شناسایی و رفع شوند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۲۲:۴۹ ۲۹ تير ۱۳۹۹
بخدا خیلی بده تور خدا مصرف نکنید من همه دندان هام ریخته