به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، پایگاه اینترنتی روزنامه رأی الیوم در ستون سرمقاله خود نوشت: لیندسی گراهام، سناتور آمریکایی، در نشست خبری خود در آنکارا بار دیگر مسئله ترور جمال خاشقجی را مطرح کرد و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، را مسئول آن دانست. وی همچنین با تاکید بر لزوم دستیابی به راه حلی درباره روش تعامل واشنگتن با بن سلمان، به طور تلویحی به اعمال برخی تحریمها اشاره کرد.
جایگاه و اهمیت ویژه سناتور گراهام به سبب نزدیکی وی به دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکاست. وی از بزرگترین حامیان ترامپ به شمار میآید. گراهام با قدرت از مصوبه چند ماه پیش سنا حمایت کرد که به موجب آن ولیعهد عربستان محکوم و در ترور خاشقجی مسئول درجه یک شناخته شده بود. وی همچنین یکی از بانیان تصویب طرح مخالفت با هرگونه همکاری آمریکا با عربستان در جنگ یمن در سنا بود که با ۶۰ رأی موافق به تصویب رسید. در عین حال گروهی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا نیز پیشنویس قانونی را مبنی بر توقف فوری همکاریهای امنیتی آمریکا با عربستان و فروش سلاح به این کشور در واکنش به قتل خبرنگار سعودی ارائه کردند.
جالب این است که سناتور گراهام این اظهارات تند را در سفر خود به آنکارا مطرح کرد و بعید نیست میزبانان ترکیهای وی که هیچ علاقهای به عربستان ندارند، شواهد و اطلاعات بیشتر و چه بسا تصاویر ویدئویی از شیوه فجیع قتل خاشقجی در اختیار وی گذاشته باشند.
مهمتر از همه اینکه سناتور گراهام با اظهار پشیمانی از حمایت پرشور خود از ولیعهد عربستان در اوائل دوران ولیعهدی وی تاکید کرد نمایندگان سنا طی روزهای آینده با انتشار بیانیهای قاطعانه اعلام خواهند کرد بن سلمان قطعا از قتل خاشقجی باخبر و خود مسئول این حادثه بوده است و قطعا مجموعه تحریمهایی علیه وی در نظر گرفته خواهد شد.
رای الیوم افزود: این سناتور آمریکایی به ماهیت این تحریمها اشارهای نکرد، اما تلویحا گفت تحریمها ابتدا علیه عاملان مستقیم این جنایت اعمال خواهد شد که بن سلمان نیز از جمله آنان است. در واقع وی با بیان اینکه «من به این نتیجه رسیدهام که تا زمانی که مسئله بن سلمان حل و فصل نشود، پیشرفتی در روابط عربستان و آمریکا حاصل نخواهد شد»، به طور غیر مستقیم کنارهگیری بن سلمان از قدرت را خواستار شد.
اما سئوال این است که آیا سناتور گراهام و دوستانش قدرت اعمال چنین تحریمهایی را دارند و آیا میتوانند ترامپ را به موافقت با آن راضی کنند؟ سئوال مهمتر این است که واکنش ولیعهد عربستان به این تهدیدها و برخورد وی چگونه خواهد بود؟ آیا با مهمترین درخواست مطرح شده یعنی کنارهگیری از سمت خود موافقت خواهد کرد؟
بعید هم نیست در صورت حل و فصل نشدن مسئله بن سلمان و کنار نرفتن وی از قدرت، فشاری که گراهام و مجلس سنا به ترامپ برای اعمال تحریمها علیه عربستان وارد میکنند، نتیجه بدهد؛ زیرا موقعیت ترامپ با نزدیک شدن زمان اعلام نتیجه نهایی تحقیقات رابرت مولر درباره ارتباط وی با روسیه و دخالت این کشور در انتخابات ریاست جمهوری به نفع ترامپ، به طور بیسابقهای تضعیف شده و بعید است ترامپ خطر کند و مجلس سنا را از دست بدهد، مجلسی که در دست اکثریت جمهوریخواه است و خود را برای حمله به ترامپ و سرنگونی وی آماده میکند.
بن سلمان عملا حاکم عربستان است و کنترل بسیاری از مراکز حیاتی و به ویژه دستگاههای امنیتی و نظامی دولت را در این کشور در دست دارد؛ از همین رو شاید سرنگونی وی به عنوان ولیعهد عربستان کار دشواری باشد. افراد نزدیک به وی میگویند بن سلمان تا آخرین نفس برای مقابله با هرگونه تلاشی برای سرنگونی خود خواهد جنگید.
در انتهای این مقاله آمده است: روزهای آینده برای عربستان و به ویژه بن سلمان روزهای سختی خواهد بود. وقتی سناتور گراهام با چنین لحنی از پشت تریبون در ترکیه سخن میگوید، قطعا باید از چیزهایی خبر داشته باشد که بسیاری در داخل و خارج از ریاض از آن بی خبرند. با این حال باید منتظر تحولات بعدی و نتایج این نبرد بود.
انتهای پیام/