به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، به هر فرد مسلمانی واجب است که تا زمان حیاتش اعمال واجبی چون نماز، روزه، زکات و ... را که برگردن دارد انجام دهد، اما هیچ کس از زمان مرگ خود آگاه نیست و عجل ناغافل به سراغ آدمی میآید. از این روی پس از مرگ عزیزانمان نزدیکان متوفی چند رکعتی را برای او میخوانند تا اگر نماز قضا برگردن داشته از او بگذرد. همچنین به نیابت آن گاهی روزه میگیرند یا به زیارت میروند.
گاهی هم فرد متوفی از اعمال خود با خبر است و به صورت کتبی یا شفاهی به نزدیکان خود وصیت میکند که جای او چند رکعتی نماز بخوانند یا روزه بگیرند، که البته تمام این رویدادها به حیات مادی شخص متوفی بازمیگردد.
خواندن نماز برای میّت را هر فردی میتواند بخواند و دادن وجهی به عنوان خرید نماز یا روزه ایرادی ندارد و جایز است. فقط باید توجه داشت فردی که روزه میگیرد، خودش روزه قضا برگردن نداشته باشد.
بیشتر بخوانید: خواندن چه سورههایی برای اموات فضیلت بیشتری دارد؟
نظر آیت الله خامنه ای (مد ظله العالی):
س. ۵۴۵- اگر شخصى فوت کند و همه دارایى او خانهاى باشد که فرزندانش در آن سکونت دارند، و نماز و روزه بر ذمّه او باشد و پسر بزرگ او هم به علت کارهاى روزانه قادر به قضاى آن نباشد، آیا واجب است که این خانه را بفروشند و نماز و روزه او را قضا نمایند؟
ج- در فرض مرقوم، فروش خانه واجب نیست، ولى قضاى نماز و روزهاى که به عهده پدر است، در هر حالى بر پسر بزرگتر واجب است، مگر در صورتى که میّت وصیت به اجیر گرفتن از ثلث ترکهاش کرده باشد و ثلث ترکه هم براى انجام همه نماز و روزههاى او کفایت کند که در این صورت ثلث ترکه باید براى آن مصرف شود.
س. ۵۴۶- آیا اگر پسر بزرگ که قضاى نماز پدر بر عهده اوست، فوت نماید، انجام آنها بر ذمّه وارث پسر بزرگ است یا این که به پسر بعدىِ پدر (برادرِ پسر بزرگ) منتقل مىشود؟
ج- قضاى نماز و روزه پدر که بر پسر بزرگ واجب است، با فوت وى پس از فوت پدرش، بر پسر و یا برادر او واجب نمىشود.
س. ۵۴۷- اگر پدرى اصلاً نماز نخوانده باشد، آیا همه نمازهاى او قضا دارد و انجام آنها بر پسر بزرگ او واجب است؟
ج- بنا بر احتیاط در این صورت هم قضاى آنها واجب است.
س. ۵۴۸- پدرى که همه اعمال عبادى خود را عمداً انجام نداده است، آیا بر پسر بزرگ قضاى همه نمازها و روزههایى را که پدرش انجام نداده و به پنجاه سال مىرسد، واجب است؟
ج- اگر ترک نماز و روزه بر اثر طغیان باشد، قضاى آنها بر پسر بزرگ واجب نیست. ولى در این صورت هم احتیاط در قضاى آنها ترک نشود.
س. ۵۴۹- اگر قضاى نماز و روزه بر عهده پسر بزرگ باشد و قضاى نماز و روزه پدر هم برآن اضافه گردد، کدام یک مقدّم است؟
ج- در این صورت مخیّر است و شروع به انجام هر کدام کند، صحیح است.
س. ۵۵۰- پدرم مقدارى نماز قضا دارد، ولى قدرت انجام آن را ندارد. آیا بر من که پسر بزرگ خانواده هستم، جایز است در زمان حیات پدرم نمازهاى فوت شده او را قضا نمایم و یا شخصى را اجیر کنم تا آن را انجام دهد؟
ج- نیابت از شخص زنده براى انجام نماز و روزه قضا صحیح نیست.
بیشتر بخوانید: اعمالی که شب اول قبر، اموات را شاد میکند
حجت الاسلام والمسلمین مرتضی ادیب یزدی خطیب و کارشناس امور دینی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره شرایط خواندن نماز قضا برای اموات اظهار کرد: برای خواندن نماز اموات میتوان نایب گرفت و پرداخت مبلغی تحت عنوان خرید و فروش نماز یا روزه مشکل شرعی ندارد.
وی در ادامه گفت: قیمتی که برای خواندن نماز یا گرفتن روزه پرداخت میشود کاملا توافقی است و مبلغ واحدی ندارد.
این خطیب و کارشناس امور دینی بیان کرد: شخصی که بخواهد روزه فرد دیگری را بگیرد نباید روزه قضا برگردن داشته باشد، ولی در خواندن نماز شخصی باید نماز را اقامه کند که حمد و سوره را درست قرائت کند و نماز خواندن آن صحیح باشد.
** شما میتوانید از طریق این لینک نظر دیگر مراجع تقلید اعظام را مشاهده کنید.
انتهای پیام/
من پدرم فوت کردند ایشون ب علت بیماری نماز و روزه قضا دارند پسر بزرگ تر هم خودش نماز و روزه قضا داره آیا جایز هست دختر و مادر نماز و روزه هاش رو بردارن ؟ اگر هستش ب چه نیتی باید خونده بشه؟
خودمم نماز غذا دارم
بهترین کار اینه که هر جمعه نماز دو رکعتی بخونید به نیت شادی روح مرحوم یا هر روز دو رکعت برای شادی روحشان بخوانید ، نماز قضا دارید ندارید مهم نیست ، چون شما جز برای پدر و مادرتون نمی توانید برای دیگران نماز قضا بخونید چون اصلا سندی نداره این کار !
من برای پدربزرگم میخوام نماز غذا بخونم ویک سوال دارم اینکه دررکعت ۳ و ۴ میشه یکبار تسبیحات اربعه رو خوند ؟ چون درنماز های عادی ثواب داره ک ۳ بار تکرار کنیم و واحب نیست
خودت بخون نمازاتو ، سر هر نماز برای آمرزش مرحومت دعا کن
اول اینکه وقتی ادم در زمان حیات طاعت و عبادتی رو که باید انجام میداده ، نداده ، بدهکاره
دوم اینکه خود این کار هم یک ثواب داره و یه جوری به یاد شخص متوفی بازماندان میافتند و براش حسنات میفرستند
ضمن اینکه خود اینکار باعث فقر زدایی هم میشه
افراد متدین ابرومند میتونن با اجیر شدن و اخذ هزینه مربوطه حداقل امورات زندیشون هم بگزره
و .....