به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد ؛ این روزها کمتر کسی را میتوان یافت که به استان یزد سفر کند و تحفهای از سوغاتیهای خوشمزه این استان، نظیر باقلوا، قطاب، لوز و پشمک به شهر و دیار خود نبرد، اما علاوه بر اینکه شیرینیهای استان یزد شهرت جهانی دارد؛ فرآوردههای کنجدی یزد نیز به علت طعم خوشمزه، کیفیت مطلوب و تنوع محصولات دارای شهرت جهانی است.
آقای زارعی اهل کرمان که چند روزی را برای دیدن آثار باستانی به یزد سفر کرده ،میگوید: حلوا ارده یزد بسیار طعم خوشمزه و بی نظیری دارد و قطعا یکی از سوغاتی هایی که از یزد به کرمان می بریم همین حلوا ارده خواهد بود.
این شهروند کرمانی گفت: با توجه به اینکه محصولات کنجدی و به ویژه روغن کنجد فواید زیادی از جمله خاصیت آنتی اکسیدانی دارد ضرورت مصرف آن دو چندان می شود.
خانم دهقان شهروند ۲۸ ساله یزدی در پاسخ به اینکه بیشترین در چه فصلی از محصولات کنجدی استفاده میکنند،گفت: حلوا ارده و ارده در فصلهای سرد سال به عنوان پای ثابت سفره خانوادههای یزدی است، همینطور روغن ارده و کنجد هم به علت ارزش غذایی زیاد در سبد غذایی خانواده ما جای دارد.
علیرضا طاقه باف مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد گفت: خرید کنجد کارخانجات استان یزد حدود۵۰ هزار تن در سال است که تولید ۶۷ هزار تن فرآوردههای کنجدی و پنج هزار تن روغن کنجد را به همراه دارد.
طاقه باف افزود: بیش از ۸۵ درصد از واحدهای تولید محصولات کنجدی در شهرستان اردکان متمرکز هستند که ۵۰ درصد محصولات تولیدی را حلوا ارده، ۳۰ درصد روغن ارده و کنجد و ۲۰ درصد باقی مانده را ارده، کرم ارده و ارده شکلاتی تشکیل میدهند.
وی گفت: تنوع بخشی به محصولات کنجدی، بهبود کیفیت و تنوع در انواع بسته بندی آنها از سیاستهای عمده این مدیریت در صنعت فرآوری محصولات کنجدی است.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد ادامه داد: صنعت سنتی و بومی تولید محصولات کنجدی در شهرستان اردکان، استان یزد را به بزرگترین مجتمع کارگاهی محصولات کنجدی تبدیل کرده است تا نشان دهد صنایع بومی فرصت مناسبی برای تولید و اشتغال پایدار است.
طاقه باف اضافه کرد: در حال حاضر بیش از ۱۱۵۰ نفر به صورت مستقیم در این حوزه مشغول به فعالیت هستند و این آمار در شش ماهه دوم سال که تولید محصولات کنجدی افزایش مییابد، به ۲۷۰۰ نفر نیز میرسد.
وی اظهار داشت: همچنین صنعت محصولات کنجدی به صورت غیر مستقیم برای ۳۶۰۰ نفر اشتغالزایی کرده است.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد ادامه داد: در حال حاضر بیش از ۲۶۵ واحد تولیدی سنتی و صنعتی در زمینه تولید فرآوردههای کنجدی فعال هستند که از این تعداد ۴۱ واحد صنعتی و مابقی به صورت صنفی، سنتی و یا در قالب مشاغل خانگی در حال فعالیت هستند.
طابقه باف اضافه کرد: محصولات کنجدی تولیدی استان یزد علاوه بر تامین نیاز بازارهای داخلی به کشور های حاشیه خلیج فارس، آسیای میانه و حتی کشور های اروپا صادر می شود.
آقای طباطبایی مدیر یکی از واحدهای تولیدی یکی از کارخانههای فرآوری محصولات کنجدی گفت: عمده محصولات تولیدی این کارخانه شامل؛ حلوا ارده، ارده و کرم ارده در طعمهای مختلف و انواع روغن کنجد است و تولید روزانه محصولات ما بسته به تقاضای مشتری در تابستان حدود سه تا چهار تن و در زمستان به پنج تن و حتی بیشتر افزایش مییابد.
طباطبایی ادامه داد: این کارخانه به طور مستقیم زمینه اشتغال بیش از ۱۰۰ نفر را فراهم کرده است.
وی به تاثیر نوسانات چندماههی اخیر بازار ارز بر صنعت فرآوری محصولات کنجدی اشاره کرد و افزود: باید کنجد را از طریق واردات از کشورهای دیگری به چرخهی تولید وارد کنند که در نتیجه، نوسانات بازار ارز باعث افزایش چهار الی پنج برابری نرخ خرید کنجد شده است.
وی در پاسخ به اینکه چرا از کنجد داخلی استفاده نمیکنید؟ گفت: به رغم کیفیت خوب کنجدهای داخلی، این محصول به خوبی بوجاری (کاریست که طی آن دانههای غلات شامل گندم، جو یا برنج و... از پوست و ساقۀ آن جدا و انواع بذر علفهای هرز و انواع آفتها از آنها زدوده میگردد) نمیشود و این موضوع تمایل واحدها و کارخانجات را به کنجد خارجی افزایش میدهد.
شیربند مدیر یکی دیگر از کارخانههای فرآوری محصولات کنجدی اردکان گفت: متاسفانه افزایش قیمت ارز و به تبع آن کنجد، سبب تعطیلی تعدادی از واحدها و کارخانههای این صنعت شده است و این موضوع، در صورت عدم رسیدگی مسئولان و حمایت دولت فراگیرتر خواهد شد.
وی ادامه داد: افزایش نرخ ارز باعث افزایش قیمت تمام شده محصولات کنجدی میشود و این موضوع تلاش چندین سالهی نهادهای مختلف جهت افزایش مصرف این محصولات که ارزش غذایی بالایی را دارد؛ خدشه دار میکند.
شیربند همچنین اظهار داشت: افزایش سطح زیر کشت محصول کنجد در استان یزد یکی از اقداماتی است که میتوان جهت خودکفایی استان و کشور در این بخش انجام داد.
سید جمال سجادی پور رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد با اشاره به مشکلات اخیر صنعتگران بخش فرآوری محصولات کنجدی گفت: عمده کنجد مورد نیاز کارخانههای فرآوری محصولات کنجدی وارداتی بوده که متاسفانه نوسانات چند ماههی اخیر بازار ارز بر میزان خرید کنجد توسط صاحبان این صنعت و میزان تولید آنها تاثیر قابل توجهی داشته است.
سجادی پور افزود: محصول کنجد به عنوان یک کالای اساسی ردیف یک محسوب نمیشود و باتوجه به مکاتبات انجام شده با وزارت از این به بعد تامین ارز واحدهای تولیدی محصولات کنجدی از محل نیما تامین خواهد شد که امیدواریم شاهد استمرار تولید محصولات کنجدی در استان یزد باشیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد ادامه داد: در حال حاضر حدود یک هزار و صد هکتار از مزارع استان یزد زیر سطح کشت کنجد است که با توجه به مشکلات پیش آمده در زمینه تامین کنجد مورد نیاز واحدهای فرآوری محصولات کنجدی، در سالهای آینده بخشی از سطوح جایگزین کشتهای کم آبخواه را به کشت کنجد اختصاص خواهیم داد.
باتوجه به اینکه استان یزد قطب تولید فرآورده های کنجدی کشور است با حمایت بیش از پیش دولت از طریق ارائه تسهیلات به صنعتگران این بخش و کشت کنجد و ارائه کنجد داخلی با درصد بوجاری بالا به کارخانجات، نه تنها نیاز کنجدکارخانجات این بخش مرتفع خواهد شد بلکه با افزایش تولیدات این کارخانه ها و به تبع آن افزایش صادرات، شاهد ارز آوری این محصولات برای کشور نیز خواهیم بود.
گزارش از: فاطمه غرسی
انتهای پیام/ غ