به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، مغز انسان را شاید بتوان مرموزترین عضو بدن او دانست. دانشمندان دائماً به واقعیات جدیدی در رابطه با نحوهی عملکرد مغز پی میبرند، اما هنوز هم بسیاری از رازهای آن سر به مهر باقی مانده است. در ادامه به تعدادی از جالبترین کشفهای علمی میپردازیم که در سالهای اخیر در حوزه پژوهشهای مربوط به مغز انسان رخ داده است. این حقایق شما را شگفت زده خواهد کرد.
۱- کمبود خواب مزمن به حافظه صدمه میزند
در طول یک خواب کامل شبانه، سلولهای مغزی، مغز ما را از ترکیبات سمیای که برای آن خطرناک هستند پاک میکنند. اما اگر کسی همیشه کمبود خواب داشته باشد، این مسأله تأثیر ویرانگری روی سلولهای مغزی او خواهد گذاشت.
۲- اضطراب طولانی مدت مغز را تخریب میکند
تحلیل رفتن حافظه، توانایی یادگیری و خود کنترلی، همگی مشکلاتی هستند که به دنبال اضطراب مزمن برای ما به وجود خواهند آمد. علاوه بر این، اضطراب طولانی مدت فرد را حساس، عصبی و حواس پرت میکند و او را تحت فشار قرار میدهد.
۳- عشق و تنفر نقاط اشتراک زیادی دارند
دانشمندان بریتانیایی پی برده اند عشق و تنفر از نواحی مشابهی در مغز سرچشمه میگیرند. با این حال، احساس عشق، برخلاف تنفر، به میزان چشمگیری فعالیت قسمتهایی از مغز را کاهش میدهد که وظیفهی قضاوت و تفکر منطقی را برعهده دارند.
۴- مغز به کم آبی بدن حساس است
نزدیک به ۸۰ درصد از مغز ما را آب تشکیل میدهد. بنابراین، حتی یک کاهش اندک در میزان آب بدن (حدود ۲ درصد) باعث کم شدن تمرکز و هوشیاری شده و منجر به از بین رفتن حافظهی کوتاه مدت و دیگر تواناییهای شناختی میشود.
۵- بارداری ساختار مغز را دستخوش تغییر میکند
دانشندان ثابت کرده اند که بارداری، میزان مادهی خاکستری را در قسمتهایی از مغز که مسئول شناخت اجتماعی هستند کم میکند و توانایی درک دیگران را کاهش میدهد. این تغییرات برای استحکام رابطهی مادر و فرزندی ضروری است و به مادر کمک میکند نیازهای فرزندش را درک کند و متوجه خطرات بیرونی احتمالی شود.
۶- افراط در مصرف مواد قندی به حافظه آسیب میزند و توانایی یادگیری را کاهش میدهد
بالا بودن میزان قند طبیعی در رژیم غذایی باعث کند شدن عملکرد مغز و کاهش توانایی یادگیری، به خاطر سپردن اطلاعات و تمرکز میشود. چون قند زیاد ارتباطات عصبی در مغز را از بین میبرد.
دانشمندان تأکید میکنند که قندهای صنعتی بسیار خطرناکتر هستند (قندهایی که به نوشیدنی ها، سس ها، چاشنیها و غذای نوزادان افزوده میشوند). با این حال، محصولات حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ (ماهیهای چرب، آجیل و روغن ماهی) پیامدهای این اختلالات را از بین میبرند.
۷- عشق به جنس مخالف و عواطف مادرانه بسیار شبیه هستند
تحقیقات علمی نشان داده، روابط عاشقانه و عواطف مادرانه، از نظر فعالیت مغزی بسیار شبیه هستند، اما تفاوتهایی هم با یکدیگر دارند. برای مثال، عشق آتشین نواحیای از مغز را فعال میکند که مربوط به انگیختگی جنسی هستند. علاوه بر این، احساس تشویش و ترس کاهش و احساس سرخوشی افزایش پیدا میکند. عشق مادرانه نواحیای در مغز را فعال میکند که مسدول شکل گیری محبت هستند.
۸- نقاشی کردن باعث تقویت عمکرد مغز میشود
تحقیقی نشان داده است نقاشی کردن و تعمق و تفکر در آثار هنری، تعامل میان نواحی مختلف مغز را زیاد و در عین حال از سرعت پیر شدن مغز کم میکند. دانشمندان تأثیر هنر را بر روی افراد ۶۲ تا ۷۰ ساله مورد بررسی قرار دادند. نیمی از این افراد در کلاسهای تاریخ هنر و نیمی دیگر از آنها در کلاسهای نقاشی شرکت کردند. کلاسهای نقاشی در مقایسه با کلاسهای تاریخ هنر، تأثیر بیشتری داشتند.
۹- مطالعه مغز را پرورش میدهد
دانشمندان امریکایی ثابت کرده اند که فرآیند مطالعه، تواناییهای شناختی مغز را پرورش میدهد. مطالعه همچنین نواحیای از مغز را فعال میکند که در دیگر مواقع مورد استفاده قرار نمیگیرند. وقتی چیزی میخوانیم، خون وارد قسمتهایی از مغز میشود که مسئول تمرکز و شناخت هستند. اما زمانی که تلویزیون نگاه میکنیم یا مشغول بازیهای کامپیوتری هستیم، چنین تغییراتی در مغز ایجاد نمیشود.
منبع: روز یاتو
انتهای پیام/