به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، از همان روزی که خوان گوایدو، رئیس مجلس ونزوئلا، خود را رئیسجمهور موقت کشورش خواند، مقامات آمریکایی از او حمایت کردند. اما در این میان، دو مقام آمریکایی از سایر مقامات نقش بیشتری در بحران ونزوئلا ایفا کردهاند.
براساس این گزارش، پس از اینکه گوایدو در میان جمعیت، خود را رئیس جمهور موقت خواند، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، با صدور بیانیهای او را به رسمیت شناخت. پس از آن، جز چند بار به طور گذرا، اظهارات چندانی درباره ونزوئلا بیان نکرد. با این حال، دو تن از مقامات عالیرتبه دولت او، مایک پومپئو، وزیر خارجه، و جان بولتون، مشاور امنیت ملی، هر روز تلویحا و تصریحا علیه نیکولاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا، و در حمایت از گوایدو اظهاراتی بیان میکنند.
انتصاب یک ضدترامپ
پومپئو برای افزایش فشار بر ونزوئلا، الیوت آبرامز، مقام سابق آمریکایی، را به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور ونزوئلا منصوب کرد. ورود آبرامز به وزارت خارجه، برخی محافل واشنگتن را غافلگیر کرد. زیرا آبرامز، که یک نئوکان شناختهشدهای هست، در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ آمریکا صریحا با ترامپ مخالفت کرده بود.
اما، پومپئو از پیوستن آبرامز به وزارت خارجه، «به طرز باورنکردنی هیجانزده» شد. آبرامز هم در واکنش به این امر، گفته بازگشتش به دولت «بسیار جالب» است. چرا که آخرین باری که آبرامز در وزارت خارجه آمریکا کار کرد، ۳۰ سال پیش بود. او در دولت رونالد ریگان به عنوان دستیار وزیر خارجه در امور حقوق بشر، خدمت کرد. پس از آن، در دولت جورج بوش پسر، به عنوان مدیر ارشد بخش دمکراسی، حقوق بشر و امور بین المللی شورای امنیت ملی، منصوب شد.
در اوایل ۲۰۱۷، برخی رسانهها گزارش کردند که نام آبرامز برای تصدی منصب معاون وزیر خارجه مطرح شده است. اما پس از اینکه ترامپ متوجه شد که آبرامز از او انتقاد کرده بود، از ورود او به دولت جلوگیری کرد. در ششم می ۲۰۱۶، آبرامز طی یادداشتی در نشریه ویکلی ستاندارد، ترامپ را برای ریاستجمهوری آمریکا نامناسب دانست.
الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ونزوئلا
با توجه به این سابقه، احتمالا ورود آبرامز به دولت با اصرار پومپئو و بولتون صورت گرفته است. هر دوی آنها از انتصاب آبرامز استقبال کردهاند. استخدام یک منتقد ترامپ در وزارت خارجه ممکن است نشان دهنده نفوذ فزاینده پومپئو و بولتون در سیاست خارجی آمریکا باشد.
پومپئو روز جمعه به همراه آبرامز به شورای امنیت سازمان ملل رفت تا کشورها را به حمایت از گوایدو ترغیب کند، اما با مخالفت روسیه و چین مواجه شد. علیرغم حمایت ارتش ونزوئلا از مادورو، پومپئو و بولتون همچنان به برکناری او امیدوار هستند. آنها حتی تلویحا گزینه نظامی علیه ونزوئلا را مطرح کردهاند.
این در حالی است که ترامپ چندین بار از جنگهای خارجی آمریکا انتقاد کرده است.
توئیت و یادداشت ابهام آلود
بولتون از زمانی که وارد شورای امنیت ملی شد، تلاش میکند با احتیاط توئیت کند. توئیتهای او اندکی کمتر شده است. اما پس از شعلهور شدن بحران ونزوئلا، او به همراه پومپئو مدام علیه مادورو توئیت میکنند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، توجه ناظران را به یکی از توئیتهای معنادار بولتون جلب کرد. در ۲۷ ژانویه، بولتون در توئیتی درباره اعمال خشونت علیه گوایدو و دیپلماتهای آمریکایی هشدار داد. او در این توئیت نام گوایدو (Guaidó) را به اشتباه (Guiado) نوشت.
توئیت تهدیدآمیز بولتونزاخارووا، گفته کلمهای که بولتون از آن استفاده کرده در زبان اسپانیایی به معنی «هدایتشده» است. به همین دلیل توجه را جلب میکند.
به هرحال هنوز معلوم نیست که آیا بولتون عمدا نام گوایدو را اشتباه نوشته است یا خیر. اما به هر حال او سعی کرده در روزهای اخیر پیامهای تهدیدآمیز تلویحی به ونزوئلا ارسال کند.
روز دوشنبه بولتون در حالی که دفترچهای در دست داشت، وارد محل نشست خبری شد. جملهای که روی این دفترچه نوشته شده است، توجه رسانهها را جلب کرد. عبارت «۵۰۰۰ سرباز به کلمبیا» روی دفترچه بولتون رویت شد. کلمبیا هم مرز ونزوئلاست و اعزام سربازان آمریکایی به آن میتواند نشانهای از اقدام نظامی آمریکا علیه ونزوئلا باشد.
بولتون در نشست خبری هم به طور غیرمستقیم ونزوئلا را به اقدام نظامی تهدید کرد و گفت: «رئیسجمهور (ترامپ) آشکارا اعلام کرده است که همه گزینهها روی میز است.»
دفترچه جنجالی بولتون
بولتون درباره نوشته دفترچهاش صحبتی نکرده است، اما منابع به شبکه فاکسنیوز گفتهاند که آمریکا قصد دارد در صورت لزوم نیروهایش را در کلمبیا مستقر کند. رسانهها نوشته بولتون را تهدیدی به مادورو ارزیابی کردهاند.
پومپئو و بولتون در ماجرای ونزوئلا با تمام توانشان وارد معرکه شدهاند. آنها تقریبا هر روز علیه مادورو توئیت میکنند و تهدیداتی به زبان میآورند. این در حالی است که ترامپ بیشتر درگیر مسائل داخلی آمریکا و دعوا با دمکراتها است. البته ترامپ و معاونش، مایک پنس، با بولتون و پومپئو درباره ونزوئلا همنوا هستند، اما بحران ونزوئلا نشان داد که ترامپ مدیریت این بحران را به بولتون و پومپئو سپرده است.
منبع: فرارو
انتهای پیام/