به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در حالیکه مرغ ایرانی آرین برای ورود به بازار منعی ندارد، تولیدکنندگان بسته به برخی سلیقههای تولیدی که موارد مختلفی را شامل میشود رغبت چندانی به استفاده از نژاد ایرانی ندارند و از دیگر نژادهای موجود در بازار بهره میبرند. ایران هشتمین کشوری است که بیشترین تولید طیور را به خود اختصاص داده است و بیش از ۶۰ سال از صنعتی شدن واحدهای طیور میگذرد؛ پویایی این صنعت مربوط به بعد از انقلاب اسلامی در دهه ۷۰ است به علت افزایش جمعیت بوده که نیاز به پروتئین بیشتر شده بود. از سال ۸۷ تا سال ۹۲ نزدیک به یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون جوجه یکروزه در داخل کشور تولید شد که این مقدار موجب تولید دو میلیون تن گوشت در کشور شد.
مرغ و تخم مرغ دو کالای اساسی و استراتژیک در سبد مصرفی مردم هستند که تغییرات در قیمت این دو، همیشه دولتها را درگیر کرده است و در حال حاضر نیز تامین نهاد هایی، چون ذرت و سویا به دلیل وارداتی بودن آنها معضلی است که گریبان گیر فعالان این عرصه شده است؛ البته باید دانست که تغییر نرخ ارز و تغییر قیمتها در بازار جهانی موجب نوسانهای قیمتی و فشارهای مالی بر پیکره صنعت میشود.
به جمعیتی از موجودات که بتوانند با همدیگر زندگی کنند و تمامی صفات ژنتیکی خود را به نسلهای بعدی منتقل کنند لاین گفته میشود که میتواند در همه حیوانات وجود داشته باشد؛ هر نژادی میتواند یک لاین داشته باشد که ایران هشتمین کشوری است که دارای مرغ لاین به نام آرین است. جمهوری اسلامی پس از آمریکا، انگلیس، برزیل، هلند، هند، آلمان و فرانسه، در جهان اسلام و خاورمیانه تنها کشوری است که توانسته تولید مرغ لاین را در اختیار داشته باشد.
از مرغ لاین، مرغ اجداد سپس مرغ مادر و نهایتا مرغ گوشتی به دست میآید. در سال ۶۲ مجتمع تولید مرغ لاین در ۱۱۳۷ هکتار اراضی جنگلی بابلکنار مازندران ایجاد شد که راه اندازی مزارع تولید هفت سال به طول انجامید. نگهداری از مرغ آرین بسیار حائز اهمیت است و به هیچ وجه فرصت خطا وجود ندارد، چون هیچ کشوری حاضر به در اختیار قرار دادن مرغ لاین به ایران نیست، نژاد مرغ لاین آرین از نژاد هایبر مرغ هلندی است که یک گله از آن در سال۶۲ وارد کشور شد و در این مجتمع پرورش داده شد.
هر جوجه لاین، پایه تولید ۴۲۷ تن گوشت است و از هر جوجه اجداد ۵۰ جوجه مادر و از هر جوجه مادر ۱۲۰ جوجه گوشتی تولید میشود که مجتمع مرغ لاین در استان قادر به تولید بیش از ۲ میلیون تن گوشت در سال است و در حال حاضر ۵۰ نسل از مرغ لاین آرین تولید شده است.
معاون تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه مرغ ایرانی آرین برای ورود به بازار منعی ندارد، به خبرنگار ایسنا گفته، تولیدکنندگان بسته به برخی سلیقههای تولیدی که موارد مختلفی را شامل میشود رغبت چندانی به استفاده از نژاد ایرانی ندارند و از دیگر نژادهای موجود در بازار بهره میبرند.
عطایینژاد در ادامه بیان کرد: در بخش مرغ مادر و مرغ گوشتی برخی موارد اقتصادی موجب میشود تا تولیدکنندگان به آرین رغبت نداشته باشند.
وی با بیان اینکه عواملی همچون وزن نهایی، ضریب تبدیل و مدت دوره پرورش موجب شده تا رغبت تولیدکنندگان به دیگر نژادهای موجود در بازار بیشتر باشد، تصریح کرد: هر چند وزن نهایی مرغ ایرانی پایین و بازار پسند است و از نظر اقتصادی یک کالای حائز اهمیت است، اما به دلیل آزاد بودن بازار، تولیدکنندگان بسته به شرایط اقتصادی که مطلوب میپندارند، از نژاد آرین استفاده نمیکنند.
عطایی نژاد با اشاره به اینکه مرغ آرین در بازار موجود است، اما نمیتوان برای آن سهمی در بازار قائل بود، بیان کرد: مجتمع تولیدی مرغ لاین آرین تمامی زنجیره تولیدی را دارا است به گونهای که ظرفیت گوشتی آن به حدی است که میتواند تمام مصرف ایران را تامین کند.
معاون تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه به غیر از آرین، پنج نژاد در بازار ایران وجود دارد، تصریح کرد: تمامی نژادهای موجود در بازار، لاین نیستند و از مرغ اجداد وارد کشور میشوند.
وی به تحریم نشدن واردات مرغ اجداد توسط انگلیس اشاره کرد و گفت: در بدترین شرایط ممکن که اروپا و انگلیس همه جانبه ایران را تحریم کرده بودند و بسیاری از کالاهای حساس را به ایران نمیدادند، اما انگلیسیها جوجه اجداد را زیر قیمت بازار به ایران میدادند. انگلیسیها میدانستند اگر واردات مرغ اجداد ایران را تحریم میکردند تنها نژاد در ایران آرین بود که چرخه تولید و بازار گوشت سفید کشور را خواهد گرفت.
احسان وهاب زاده از تولیدکنندگان دامی مازندران با بیان اینکه نژاد آرین یک ذخیره استراتژیک برای ایران است، اظهار کرد: وجود آرین موجب شده تا انگلیسیها برای حفظ جوجههای خود در ایران قیمت مرغ اجداد را حتی زیر قیمت جهانی که به دیگر کشورها میفروشند به ایران بدهند.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی و دولت باید توجه و تمرکز ویژهای نسبت به این ذخیره استراتژیک داشته باشد چرا که در شرایط بحرانی ناشی از تحریم غذایی و دارویی، آرین بهترین دروازه خروج کشور از بحران خواهد بود.
در حال حاضر ۸۵ درصد مرغ بازار را نژاد راس انگلیسی به خود اختصاص داده است و با توجه به تحریمهای همه جانبه، انگلیس نسبت به ایران در حوزه مرغ تحریمی را ایجاد نکرده اند، چون آنها از وجود مرغ لاین در کشور آگاه هستند و حاضر نیستند که مرغ لاین ایرانی در کشور موجب خودکفایی تولید مرغ گوشتی در کشور شود و این وابستگی ادامهدار باشد تا مرغ لاین آرین در کشور مهجور بماند.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/