نیرو‌های زمینی و هوایی ماموریت‌های خاص خود را دارند، ولی هوانیروز نیرویی مشترک از  هر دو اینهاست؛ یعنی هم می‌تواند ماموریت‌های زمینی و هم عملیات‌های هوایی را انجام دهد.
هوانیروز  از زیرمجموعه‌های نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران است که وظیفه جابه‌جایی و پشتیبانی نیرو‌های زمینی را به عهده دارد. هسته اولیه این نیرو در سال ۱۳۴۱ پایه‌گذاری شد.  پس از انقلاب شکوهمند اسلامی، اندیشه تجهیز و گسترش هوانیروز با استفاده از دانش بومی و با همت متخصصان و فرماندهان به طور جدی پیگیری شد. هوانیروز در طول دوران دفاع مقدس از کردستان تا کرمانشاه، ایلام و خوزستان و عملیات‌های آن  حضوری فعال داشت. به‌طوری‌که از بدو انقلاب تا پایان جنگ که نزدیک به ۶۰ عملیات انجام شد، در ۵۸ عملیات آن حضور داشت که آخرین نمونه آن عملیات مرصاد بود که هوانیروز نقش بسیار کلیدی در ایفا و منافقین را همان ابتدا به‌طور کلی منهدم کرد.

امروز هم هوانیروز با همت و پشتکار و با حضور نخبگان و جوانان ایرانی به سرعت به سمت پیشرفت و بومی سازی ناوگان و تجهیزات خود پیش می‌رود. امیر یوسف قربانی استاد خلبان بالگرد شکاری کبری به عنوان سیزدهمین فرمانده هوانیروز ارتش در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، از آینده روشن و ارتقای توانمندی ها در این نیرو خبر می دهد.
 
امیر در ابتدا درباره هوانیروز و اهمیت عملیات‌های این نیروی تاکتیکی توضیح دهید.
 
هوانیروز  مخفف هواپیمایی نیروی زمینی ارتش است. این یگان در تمام صحنه‌های عملیات‌ها به عنوان  پشتیبان  رزمندگان در دوران دفاع مقدس به صورت یک نیروی متحرک، واکنش سریع و دست بلند فرماندهان در مناطق عملیاتی نقش آفرینی کرده و نقش محوری در عملیات‌ها داشته است. این نیرو در روز‌هایی که ممکن است یاس و ناامیدی در کشور ایجاد شود، قوت قلبی برای مردم و نقطه اتکایی برای آنهاست.
 
هریک از نیرو‌های زمینی و هوایی ماموریت‌های خاص خود را دارند، ولی هوانیروز نیرویی مشترک از این دو است؛ یعنی هم می‌تواند ماموریت‌های زمینی و هم ماموریت‌های هوایی را انجام دهد.
 
منتشر نشود /// مصاحبه تفصیلی

از نقش هوانیروز در دوران دفاع مقدس برای ما بگویید.
 
وقتی که عملیات‌های دوران دفاع مقدس را بررسی می کنیم، متوجه نقش اساسی هوانیروز در تمامی این عملیات‌ها می شویم. هوانیروز پیش از دفاع مقدس در غائله‌های گنبد، کردستان و خوزستان و در دوران دفاع مقدس در عملیات‌های مهمی همچون والفجر ۸، مرصاد و آزادسازی پاوه نقشی تعیین کننده و حساس داشت و تمام این ماموریت‌ها را با تیم‌های آتش و ترابری خود انجام می داد.
 
عملیات آزادسازی پاوه یکی از مهم‌ترین عملیات‌های این نیرو در دوران ابتدای انقلاب و پیش از آغاز دفاع مقدس بود. در این عملیات شهید سرلشکر خلبان احمد کشوری برای اولین بار پس از انقلاب، پرواز در شب را انجام داد.
 
منتشر نشود /// مصاحبه تفصیلی
 
در اوایل دفاع مقدس کشورمان هنوز مشغول حوادث مربوط به پیروزی انقلاب بود و نیرو‌های مسلح هنوز سازماندهی نشده بودند و مردم هم با جنگ آشنایی نداشتند. هنگامی که نیرو‌های ارتش بعث عراق در سال ۵۹ با ۲۰ لشکر زرهی، هوانیروز و نیروی هوایی از غرب و جنوب غرب تهاجم به ایران را آغاز کردند، هوانیروز به عنوان یک نیروی تخصصی و تجهیزات محور با تشکیل تیم‌های "بِکاو و بُکُش" از سوی شهیدان کشوری، شیرودی، سهیلیان، شمشادیان و بسیاری از شهدای این نیرو در همان روز‌های اولیه توانستند سد محکمی را در مقابل یگان‌های زرهی دشمن ایجاد کرده و کمر آن‌ها را بشکنند.

اهمیت عملکرد هوانیروز آنجایی بسیار احساس می شود که همواره در طول دفاع مقدس یک ضلع این عملیات‌ها بوده است. هوانیروز در عملیات‌های بیت المقدس با ۱۰۰ فروند بالگرد و در عملیات والفجر ۸، با ۸۰ فروند شرکت داشت.

عملیات والفجر ۸ عملیاتی بسیار عظیم بود که سه قرارگاه تاکتیکی و محوری در آن شرکت کردند. هوانیروز در این عملیات توانست با جابجایی دوهزار نفر نیرو و چهار هزار ساعت پرواز رکوردی بی سابقه برجای گذارد. هوانیروز در این عملیات موفق به سرنگونی یک فروند هواپیمای دشمن با آتش بالگرد شکاری کبری  شد که مقام معظم رهبری از این واقعه به عنوان معجزه قرن یاد کردند. 
 
در والفجر ۸ صدام به سپاه سوم و چهارم خود دستور داده بود تا مانع از پیشروی رزمندگان ایرانی به داخل خاک عراق شوند، اما فرماندهان عراقی به او می‌گویند؛ ما می‌خواهیم این کار را انجام دهیم، اما هوانیروز مانع از این کار می‌شود.
 
همچنین این نیرو در عملیات مرصاد هم نقش مهمی داشت و این عملیات با نام این نیرو عجین شده است. هوانیروز در این عملیات در تنگه چهار زبر کمر منافقین را شکست و بلایی بر سر آنان آورد که از سال ۶۷ تا امروز آن را فراموش نکرده اند.
 
منتشر نشود /// مصاحبه تفصیلی

به طور کلی هوانیروز در طول دوران هشت ساله دفاع مقدس، بالغ بر ۵۰۰ هزار ساعت پرواز انجام داده که در نوع خود بی‌سابقه است. طی این دوران  ۲۷۶ نفر از بهترین خلبانان این نیرو به شهادت رسیده و تعدادی زیادی از خلبانان جانباز و آزاده هستند.

این نیرو در دو برهه زمانی کشور را نجات داد. نخستین بار در عملیات مرصاد بود که منافقین را نابود کرد و دومین مرحله آن در منطقه عملیاتی جنوب غرب بود. هنگامی که تانک‌های عراقی تا ۵ کیلومتری صنایع فولاد اهواز پیشروی کرده بودند شهید وطن پور با تیم‌های خود به آن منطقه اعزام شده و تانک‌های مهاجم را زمین گیر می‌کنند. 
 
در واقع صدام در طرح‌های جنگی خود به همه نیرو‌های ایرانی به جز هوانیروز فکر کرده بود.

نحوه جذب و آموزش خلبانان در هوانیروز چگونه است؟

نحوه جذب و آموزش نیرو در هوانیروز از طریق هسته‌های جذب و گزینش انجام می‌شود. این فرآیند از طریق جذب از سازمان‌ها و قسمت‌های مختلف، افراد بااستعداد و نخبه در مدارس، دانشگاه‌ها و سایر بخش‌ها صورت می گیرد. البته ما در تلاش هستیم تا نیرو‌های نخبه و افراد متعهد به نظام و علاقه مند به خلبانی را جذب کنیم. بخشی دیگر از نیاز هوانیروز به نیروی انسانی با دریافت مجوز جذب از نیروهای متعهد و شناخته شده و مورد تایید انجام می شود. 
 
منتشر نشود /// مصاحبه تفصیلی

این افراد پس از طی مراحل گزینش باید در امتحان ورودی دانشگاه افسری شرکت کرده و در صورت قبولی در این آزمون، وارد بخش معاینات پزشکی شده و بعد از طی این دو مرحله، دوره دو ساله زبان سپری می‌شود. چهارمین بخش از این مراحل، طی دوره مقدماتی(سولو) پرواز بوده و پس از اینکه داوطلبان تمام این دوره ها را با موفقیت پشت سر گذاشتند به یگان‌های عملیاتی اعزام می‌شوند.

آیا آموزش در هوانیروز بومی شده؟ از سایر کشور‌ها برای آموزش کمک می‌گیریم؟

مرکز آموزش شهید وطن پور هوانیروز بزرگترین مرکز آموزشی در خاورمیانه بوده و ناوگان بالگردی نیروی زمینی کشورمان از نظر ساختار سازمانی، قدرت تهاجمی و سایر مولفه ها، بزرگترین ناوگان بالگردی غرب آسیاست. حتی ما به کشور‌های اسلامی همسایه و دوست اعلام کرده‎ایم که آمادگی ارائه آموزش‌های خلبانی و فنی را به آن‌ها داریم.

نکته قابل توجه این است که پس از انقلاب اسلامی در هیچ کدام از بخش‌های هوانیروز اعم از تعمیرات، آموزش و پرواز هیچ نیروی خارجی حضور نداشته و این فعالیت‌ها توسط خلبانان پیشکسوت و مهندسین پرواز انجام شده است و سایر یگان‌های بالگردی داخل کشور هم در این مرکز آموزش می‌بینند.
 
 یک دهه قبل حتی افرادی از کشور‌هایی همچون پاکستان و سایر کشور‌ها برای گذراندن دوره‌های آموزشی به کشور ما می‌آمدند.
 
منتشر نشود /// مصاحبه تفصیلی

همکاری و تعامل  هوانیروز  ارتش با هوانیروز سپاه چگونه است؟

هوانیروز ارتش و سپاه دو یگان مجزا با اهداف و ماموریت‌های مشخص هستند و ماهیت ماموریت‌های آنان با یکدیگر متفاوت است البته ما تعامل خوبی با هوانیروز سپاه دربخش‌های آموزشی و تخصصی داریم و این دو نیرو مانند دوبازو در نیرو‌های مسلح و با کمک بکدیگر قادر به انجام ماموریت‌های مهمی هستند.

این همکاری‌ها هم اکنون در بخش‌هایی همچون ارتقای بالگرد‌ها و ماموریت‌های تاکتیکی در حال انجام بوده و ادامه دارد.

آیا هوانیروز در مقابله با داعش نقشی داشته؟

داعش تا روز ۲۳ خرداد ۹۳، تا ۴۵ کیلومتری مرز‌های ایران و در نقاطی به نام‌های خانقین و نفت خانه پیشروی کرده بود. خود من در آن زمان به عنوان فرمانده پایگاه هوانیروز کرمانشاه به کمک نیرو‌های مستقر در این پایگاه، چندین تیم آتش را در منطقه تشکیل داده و با انجام عملیات شناسایی در منطقه آماده مقابله با داعش شدیم.

نیروی زمینی در سال ۹۳ با تمام قوای خود آماده دفاع از مرز‌های کشورمان بود و با انجام عملیات‌های شناسایی و با تسلط بر منطقه و همچنین با قراردادن انگشت خود بر روی ماشه آمادگی کامل داشت تا در صورت تعدی به مرز‌های کشورمان مرصادی دیگر برای آن‌ها رقم بزند.
 
منتشر نشود /// مصاحبه تفصیلی
 
گروهک تروریستی داعش با  اطلاعاتی که برخی منابع از جمله منافقین در اختیار آنها گذاشته بودند، از توان نظامی ما اطلاع داشتند و هیچ گاه جرات عبور از منطقه ای که ما به عنوان خط قرمز تعیین کرده بودیم را نداشتند، زیرا پیش از این قدرت آتش هوانیروز را آزموده بودند. هوانیروز به دلیل نوع ماموریت‌های خود شهید مدافع حرم نداشته است.

امروز در صنعت قطعه سازی، بازآماد و اورهال در چه جایگاهی قرار داریم؟

رویکرد قطعه سازی  در سال ۶۷ و پس از پایان دفاع مقدس طبق راهبرد حضرت امام (ره) با عنوان "ما می‌توانیم" آغاز شد. امروز هم رهبر انقلاب هم تاکید زیادی بر نهضت قطعه سازی در هوانیروز دارند. این مسئله در هوانیروز نهادینه شده و تمام قطعاتی که روزی با قیمت‌های گزاف، وارد کشور می شدند امروز  توسط صنایع بومی داخل کشور ساخته می‌شود.

مباحث اورهال و او.سی.ام و سایر موارد مربوط به بالگردها در صنعت بومی کشور در حال انجام است و ما هم اکنون هیچ نیازی به واردکردن قطعات نداریم. همچنین به کشور‌های اسلامی و دوست اعلام کرده ایم که در صورت نیاز، آمادگی تامین قطعات برای آنها را داریم.
 
منتشر نشود /// مصاحبه تفصیلی

هوانیروز پیشرفت‌های بسیاری را در واگذاری و ساخت قطعات دارد و نهضت قطعه‌سازی در هوانیروز در صنایع امام علی (ع) و شرکت پنها، هسا و شرکت‌های دانش بنیان در حال انجام است. اخیرا هم  همکار‌ی های خوبی با دانشگاه‌ها و نخبگان دانشگاهی داشته ایم و بازخورد این تعامل، حرکت به سمت ارتقای بیشتر توان رزمی و قدرت بازدارندگی هوانیروز است.
 
کمی از ماجرای ساخت دوربین های دید در شب برای ما بگویید؟
 
دوربین‌های دید در شب مجموعه‌ای تاکتیکی است که تهیه و استفاده از آن برای هوانیروز از نان شب هم واجب‌تر بود. در واقع بالگرد‌هایی که در اختیار هوانیروز قرارداشت برای پرواز از طلوع تا غروب آفتاب طراحی و ساخته شده بودند و قابلیت پرواز در شب را نداشتند.

اعضای فنی هوانیروز بنابر تاکیدات مقام معظم رهبری و دستور فرماندهی نیروی زمینی توانست این دوربین‌ها را از صفر تا ۱۰۰ در داخل هوانیروز بسازد. این دوربین‌ها فقط در اختیار کشور‌های پیشرفته قرار دارد و  انگشت شمار هستند.
 
هوانیروز از طریق تعامل با شرکت هایی که در این زمینه فعال بودند، شروع به ساخت این دوربین ها کرد و با موفقیت این پروژه را انجام داد. دوربین هایی که  هم اکنون از آنها استفاده می کنیم ساخت داخل است و این صنعت در هوانیروز نهادینه شده است.
 
این دوربین ها بر روی بالگردهای شکاری و ترابری نصب شده و خلبان ها با استفاده از این دوربین ها تعداد ساعت های زیادی را در شب پرواز می کنند و برنامه آموزشی هم برای خلبان های  ما نوشته شده است.
 
بالگرد از نظر طراحی یک وسیله استثنایی است که توانایی نشست و برخاست در مناطقی را دارد که هواپیما نمی‌تواند در آنجا فرود آید و به همین دلیل هوانیروز می تواند ماموریت هایی انجام دهد که هواپیما قادر به انجام آن نیست.
 
منتشر نشود /// مصاحبه تفصیلی
 
ناوگان بالگردی هوانیروز اعم از ترابری، شناسایی و رزمی را به اختصار معرفی کنید.
 
ناوگان بالگردی هوانیروز از بالگرد‌های شینوک، کبری، یوتیلیتی (چندمنظوره)، ۲۰۵، ۲۱۴ و ۲۰۶ تشکیل شده که هر بالگرد ماموریت مخصوص به خود را اجرا می‌کند.  

بالگرد‌های شینوک مختص ترابری سنگین هستند و توانایی انجام هلی بورن و جابجایی ادوات سنگین مانند توپ، تانک و خودرو را دارند.

بالگرد ۲۱۴ ترابری وظیفه انجام هلی بورد، اسلینگ و تخلیه مجروح دارد. کبرا از خانواده بالگرد‌های شکاری هوانیروز است که بسیار ارزشمند بوده و در پشتیبانی از آتش  رزمندگان و نیرو‌های زمینی و شناسایی با رزم در روز و شب با استفاده از دوربین‌های دید در شب بسیار موثر است.

همچنین بالگرد های ۲۰۶ وظیفه شناسایی دارند و بالگرد یوتیلیتی ۲۰۵ (چندمنظوره) ماموریت ترابری و حمل سلاح را داراست و ما در حال آماده سازی این بالگرد به عنوان بالگردی رزمی هستیم.

هوانیروز  این قابلیت را دارد که بالگرد‌های ترابری را مسلح کرده و از این طریق قدرت آتش خود را افزایش دهد.
 
آیا بالگرد ملی صبا به شما تحویل داده شده؟
 
ساخت بالگرد در صنایع نظامی از مسائل مهمی است و در سال های اخیر هم در کشور ما برای ساخت بالگرد کارهای خوبی انجام شده است که بالگرد ملی صبا یکی از آنهاست.
 
صبا بالگردی است که در شرکت پنها ساخته شده و  می توان از آن به عنوان بالگرد شناسایی و یا شناسایی با توان رزم نام برد. با تلاش های صورت گرفته این بالگرد در آینده علاوه بر انجام ماموریت های شناسایی، قابلیت تسلیح شدن را خواهد داشت.
 
هوانیروز یکی از مشتریان این بالگرد است و پس از اینکه این بالگرد را تحویل بگیریم، پرواز با این بالگرد را در برنامه های عملیاتی خود خواهیم داشت.
 
منتشر نشود /// مصاحبه تفصیلی
 
هوانیروز در عملیات‌های مردم یاری هم حضور دارد؟
 
هوانیروز علاوه بر ماموریت‌های سازمانی خود، ماموریت‌های فراسازمانی هم دارد. در کنار مردم هستیم و در صورت وقوع مشکل در هر نقطه‌ای از کشورمان اولین یگانی که در آنجا حضور پیدا می‌کند، هوانیروز است.  

یگان ما در زلزله‌های بم، گلستان و کرمانشاه  یکی از نخستین یگان‌هایی بود که از ساعت‌های اولیه در کنار مردم بود و به آن‌ها امدادرسانی کرد. هوانیروز در زلزله کرمانشاه توانست در نیمی از روز تمامی مصدومان را از منطقه تخلیه کند و با وجود تخریب جاده، یک پل هوایی در این منطقه ایجاد شد.

در ۱۷ استان کشور خدمات اورژانس هوایی ارائه می‌دهیم و پس از تماس با شماره ۱۱۵ از هر نقطه‌ای در کشور بالگرد‌های امداد در سریعترین زمان حاضر می‌شوند. همچنین در بحث امدادرسانی در اطفای حریق جنگل‌ها و مراتع، سیل  و زلزله آماده خدمت رسانی به مردم هستیم.
 
کلام آخر؛ 
 
هوانیروز بازویی قدرتمند برای نیروی زمینی، ارتش، نظام وکشور  است و عزیزان حاضر در این نیرو با روحیه ولایتمداری پرواز می کنند.
 
گفت‌وگو از مهدی طلوع وند
 
انتهای پیام/
 
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۱ ۱۲ اسفند ۱۳۹۷
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۲۹ ۱۲ اسفند ۱۳۹۷
درود
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۰۱:۰۳ ۱۲ اسفند ۱۳۹۷
واقعا متاسفم برای کسانی که از رشادتهای رزمندگان اسلام در جبهه های جنگ تحمیلی خصوصا هوانیروز نظر منفی نگذارند
Singapore
ناشناس
۰۰:۵۸ ۱۲ اسفند ۱۳۹۷
درود بر ارتشیان قهرمان وبدون سهمیه وتوقع وتلویزیون وتبایغات و حقوق
درود به ارتشیان قهرمان که عاشقانه از ملت و ایران عزیز دفاع میکنید
Singapore
ناشناس
۰۰:۵۸ ۱۲ اسفند ۱۳۹۷
درود بر ارتشیان قهرمان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۰ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
درود بر ارتش و سپاه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۰ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
درود بر سپاه ایران
-
حسن
۱۶:۰۹ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
ارتش توان یک نظام است.خسته نباشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۰ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
احسنت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۳ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
به عنوان یکی ازپرسنل ارتش دوستانی که نظرمثبت دادن وارتش دوست دارن وباعث بالارفتن روحیه ماارتشیها میشن ازشون تشکرمیکنم ارتش فدایی ملت است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۶ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
درود خدا بر روح پرفتوح شهدا علی الخصوص شهدای مدافع حرم ارتش .
دوستان لطفا در مورد رشادت های اراش در سوریه و شهدای ارتش مطلب بزارید .
شیر مردانی همچون قوطاسلو _ یداللهی _ ذوالفقار نسب _همتی _ زرهرند _شیبک _ مرادی _ جودی ثانی
Iran (Islamic Republic of)
حسینی
۱۰:۵۱ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
سلام برشهیدان هوانیروز
سلام بر زحمت کشان مخلص هوانیروز
سلام بر تمام زحمت کشان با ایمان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۴ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
عالی بود مهدی
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۱۰:۴۰ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
خدا قوت به عزيزان هوانيروز ميگم و آرزوي توفيق روزافزون و سريلندي اين عزيزان و نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران را دارم. در زمان جنگ يادمه كه هر وقت حضور اين عزيزان رو بالاي سر دشمن ميديدم با يه قوت قلب مضاعفي بر دشمن حمله ميبرديم و هميشه رزمندگان اسلام قدردان اين عزيزان بودند و هستند. موفق و مويد باشند
Singapore
موحد
۱۰:۲۸ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
هرچه داریم حاصل تدبررهبری و درایت فرماندهان با قوا و نیروی جوانیست ایران باید ابرقدرت نظامی منطقه باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۰ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
خدا نگهدار تون، یادمه تو زلزله همیشه غرش بالگرد ها رو که به شهرم میامدند برای کمک میشنیدم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
من فقط همین رو مطمئن هستم اگه صنایع نظامی ودفاعیمون وارد صنعت بشه هم به ارتقاع کیفی وقیمت تولیدات صنعتی کمک میکنه وهم به کیفیت وتنوع محصولات دفاعی کمک خواهد کرد
Iran (Islamic Republic of)
اا
۰۰:۵۹ ۱۲ اسفند ۱۳۹۷
درسته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۸ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
جا دارد یادی کنیم از خلبانان شهید علی اکبر شیرودی و احمد کشوری خدا بیامرزتشون
Iran (Islamic Republic of)
ایران
۱۶:۳۸ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
حقا که گل فشاندی ای بزرگوار با این یادی که کردی صلوات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۸ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
شهدا ما شرمنده ایم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۶ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
خدا یاورتان. من صحنه پرواز های بالگردهای هوانیروز را در زمان دفاع مقدس که از تلویزیون پخش می شد را به یاد دارم که شجاعت مثال زدنی خلبانان در مواجهه با با دشمن مثال زدنی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۸ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
خدا پشت و پناهتان باشد
انشاالله در خدمت امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف باشید.
Iran (Islamic Republic of)
عزیز
۰۶:۲۳ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷
سلام برهمه دلاورمردان هوا نیمروز جمهوری اسلامی که حضورشان در میدانهای نبردقوت قلب و لبخند بر لبهای نیروها می باشد
آخرین اخبار