به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، براساس مستندات سازمان بهداشت جهانی ۵ کشور انگلیس، آمریکا، دانمارک، لوکزامبورگ و چین قبل از ایران دارای تکنولوژی ساخت یخچالهای پزشکی بودند و واردات این یخچالها به دلیل تحریم در ایران ممنوع بود،و در سال ۱۳۸۲ در زلزله بم سازمان بهداشت جهانی به ایران ۱۰۰ دستگاه یخچال پزشکی کمک کرد.
محققان شرکت دانش بنیان جویبار در سال ۹۵ به سفارش دانشگاه علوم پزشکی و سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری مازندران به فکر ساخت زنجیره سرما شامل یخچالهای نگهدارنده دارو، واکسن و فرآوردههای خونی در کشور افتادند.
فاسد شدن واکسنها به دلیل ثابت نماندن دمای بین ۲ تا هشت درجه سانتیگراد بالای صفر در یخچالهای معمولی در هنگام قطع برق یکی از مشکلات هزار و ۱۰۰ مرکز بهداشت در مازندران است.
نگهداری واکسن در دمای مناسب از تولید تا مصرف به منظور حفظ سلامت آن از اهمیت بسـزایی برخوردار است و برای رسیدن به این مهم ضرورت دارد تا در هر کشور، نظامی از افراد و تجهیزات مناسب که بتواند واکسن را سالم و مؤثر به مصرف کننده برساند ایجاد شود.
کشور ما با بهره گیری از ساختار قدرتمند شبکه مراقبتهای اولیـه بهداشتی و کارشناسان توانمند خود توانسته است سیستم زنجیره سرمای مناسبی را در سطح کشور راه اندازی کند به طوریکه اکنون در دورترین نقاط کشور واکسن با کیفیت مطلوب در اختیار هموطنان قرار میگیرد.
به مجموعه تجهیزات و امکاناتی که موجب می شود دمای واکسن از زمان تولید تا زمان مصرف حفظ شود و یا به عبارت دیگر به نظامی مرکب از افراد و تجهیزات که اطمینان میدهد واکسن مؤثر به مصرف کننده برسد زنجیره سرما گفته میشود.
ترکی کارشناس بهداشت عمومی مرکز بهداشت شهرستان ساری با بیان اینکه واکسنها نسبت به حرارت و یخ زدگی حساس هستند، گفت: هم اکنون واکسنها در مراکز بهداشت استان در یخچالهای معمولی نگهداری میشود و این معضل در فصل تابستان به دلیل پیک مصرف برق و در هنگام زمستان به دلیل باد وطوفان و قطع طولانی مدت برق سبب فاسد شدن واکسنها میشود.
وی افزود: ضروریست این واکسنها در دمای مناسب نگهداری شوند و نیازمند یخچالهای مخصوص نگهدارنده دارو و واکسن هستیم.
مشکل قطع برق و خاموشی طولانی مدت یخچالهای خانگی در مراکز بهداشت سبب شد تا محققان استان به فکر ساخت یخچالهای مخصوص نگهدارنده دارو بیافتند، تکنولوژی که تا دو سال قبل در اختیار ۵ کشور دنیا قرار داشت.
پارسا دانش فر مدیر عامل شرکت دانش بنیان ابتکار تجهیز طب یکتا گفت: این یخچال ها، چون بعد از قطع برق میتوانند دما را اندازه مجاز در مدلهای ایستاده تا شش ساعت و مدلهای صندوقی تا دو شبانه روز نگهداری کنند.
وی افزود: با ساخت این یخچالها دیگر دغدغه و نگرانی از خراب شدن محصولاتی شامل واکسن، دارو و فراوردههای خونی در مراکزهای بهداشتی و درمانی وجود ندارد.
نماینده فناوریهای نوین خانه صنعت معدن تجارت استان مازندران گفت:ارسال اطلاعات به موبایل کاربر و دارا بودن محافظ خودکار هنگام قطع برق از دیگر ویژگیهای این یخچال پزشکی است که داروها را در مراکز بهداشتی ایمن نگه میدارد.
الهام درویشی مسئول فنی شرکت دانش بنیان ابتکار تجهیز طب یکتا گفت: تاکنون این شرکت دانش بنیان موفق به ساخت یخچالهای واکسن ایستاده و صندوقی، یخچال آزمایشگاهی آیس لاین دار، یخچال نگهداری خون، کیت، دارو و یخچال فریزر آزمایشگاهی شده است.
وی افزود: این یخچالها در مراکز بهداشت، خانه بهداشت، سازمان انتقال خون، هلال احمر، بیمارستانها، آزمایشگاههای تشخیص طبی و داروخانهها استفاده میشود.
محققان این واحد صنعتی امسال توانستند ۱۰۰ دستگاه یخچال واکسن ایستاده و صندوقی، یخچال فریزر آزمایشگاهی و یخچال نگهداری خون و دارو بسازند و جلوی خروج ۹۳ هزار دلار ارز از کشور بگیرند.
مهران درویشی مدیر فروش شرکت دانش بنیان ابتکار تجهیز طب یکتا گفت: نمونه خارجی این دستگاهها در داخل کشور سه تا ۵ هزار دلار است که توانستیم با بوم سازی و تولید این یخچال در داخل کشور آن را با یک سوم قیمت در بازار عرضه کنیم.
دانیال دانش فر عضو تیم تحقیق و توسعه شرکت دانش بنیان ابتکار تجهیز طب یکتا گفت: این شرکت صنعتی دانش بنیان توانست امسال ۱۰۰ دستگاه یخچال پزشکی، آزمایشگاهی به ارزش ۱۲ میلیارد ریال بفروش رساند.
وی افزود: این شرکت صنعتی در حال ساخت یخچال با قابلیت نگهداری شش شبانه روز دارو و واکسن بدون برق است که با حمایت از تولیدات این واحد صنعتی، دغدغه همه مراکز بهداشتی استان در هنگام قطع برق بطور کلی مرتفع میشود.
دانیال دانش فر گفت: با حمایت از این شرکت دانش بنیان صنعتی میشود سالانه از ورود ۲۲۰ دستگاه یخچال نگهداری فراوردههای خونی، واکسن و دارو به ارزش ۳ میلیارد تومان جلوگیری کرد.
این شرکت به همراه ۳۰ شرکت دیگه دراستان از حمایتهای سازمان بسیج علمی پژوهشی و فناوری استان بهرهمند شدند.
موذن رییس سازمان بسیج علمی پژوهشی و فناوری مازندران گفت: از ابتدای امسال تا کنون بیش از ۳۰ طرح از یک میلیون تا هشت میلیون تومان کمک مادی بالاعوض کردیم.
وی افزود: همچنین بیش از ۶۰ طرح در استان از حمایتهای معنوی شامل معرفی به شرکتهای دانش بنیان، استارت آپها، معرفی به نمایشگاهها و حمایت برای ثبت اختراع برخوردار شده اند.
کمبود تجهیزات پزشکی سبب شد تا وزارت بهداشت هم از ظرفیت پارک علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان استفاده کند.
سعید نمکی سرپرست وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، با دولت به شدت در جهت حمایت از شرکتهای دانش بنیان و پارکهای علم و فناوری در زمینه پزشکی است، گفت: دنیا در شرایط سخت تحریم برای کاهش بار دولت از ظرفیت پارک علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان استفاده میکند تا جبران فشار اقتصادی و نبود تجهیزات پزشکی شود.
وی افزود: علیرغم افزایش مختصر بودجه، دولت ۷۰ درصد بودجه پارک علم و فناوری را افزایش داده است.
نمکی با بیان اینکه وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی با توسعه پارک علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان و ارتباط آنها با بدنه دانشگاهها برنامه مفصلی دارد، گفت: امیدواریم بتوانیم با توسعه این شرکتها و استفاده بهینه از این ظرفیت کاستیها پزشکی شامل کمبود تجهیزات پزشکی و دارویی وارداتی در هنگام تحریم را جبران کنیم.
سرپرست وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی افزود:وزارت بهداشت شرکتهای دانش بنیان که تجهیزات پزشکی وارداتی و داروی وارداتی مورد نیاز کشور تولید کنند اعتبار لازم را تامین میکند تا در آینده در ظرفیت انبوه ساخته شود.
آتنا رستمی آله خیلی
انتهای پیام/آ