سیب زمینی کاران گلستانی از نبود الگوی کشت و قیمت تضمینی مناسب محصولاتشان گله‌مند و خواستار نظارت و کنترل بیشتر از سوی جهادکشاورزی در تهیه و تامین بذر هستند.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، اقلیم و خاک مرغوب حاصلخیز استان گلستان فرصت را برای کشت انواع محصولات زراعی فراهم کرده است که سیب زمینی یکی از آنهاست و سالهاست کشاورزان گلستانی برای کشت این محصول اقدام کرده اند، اما چند سالی است که نابسامانی و عدم کنترل از سوی دستگاه‌های زیربط شرایط را برای کشاورزان و سیب زمینی کاران سخت کرده است و آن‌ها با نگرانی به استقبال کشت این محصول می‌روند.

الگوی کشت مناسب می‌تواند تا حدوی دغدغه‌های سیب زمینی کاران گلستانی را کاهش دهد و این الگو همان میزان واقعی سالیانه مصرف سیب زمینی کشور و همچنین میزان حقیقی کشت درهراستان برای پاسخگویی به عرضه و تقاضا این محصول است که باید مشخص شود.
 
نبود الگوی کشت و قیمت تضمینی مناسب سیب زمینی / سیب زمینی کاران گلستانی با نگرانی به سراغ کشت می‌روند

همچنین هزینه‌های کشت سیب زمینی از جمله نهاده‌های کشاورزی مانند: کود، سم وبذر و هزینه‌های نگهداری تا زمان برداشت یعنی همان دخل و خرج کشاورز که باید باقیمت تضمینی اعلام شده از سوی نهاد مربوط همخوانی داشته باشد.

به شهر سرخنکلاته استان گلستان که در بسیاری از زمین‌های کشاورزی آنجا سیب زمینی کشت شده است رفتیم و با سیب زمینی کاران گفتگو کردیم.


قیمت تضمینی پایین دلیل رغبت کشاورزان به کشت‌های جانبی

 

جرجانی یکی از سیب زمینی کاران شهر سرخنکلاته در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، گفت: قیمت ۱۳۰۰ تومان گندم و برداشت ۲ یا ۳ تن محصول با دخل و خرج کشاورز مانند پرداخت اجاره زمین، هزینه نهاده‌های کشاورزی ندارد و و قیمت تضمینی نامناسب هم باعث شد تا رغبتی برای کشت گندم وجود نداشته باشد و کشاورزان به سمت کشت محصولات جانبی مانند سیب زمینی و سبزی و صیفی جات روی آورند.
 
وی در مورد نظارت جهاد کشاورزی در زمینه کشت و تامین بذرسیب زمینی گفت: بیشتر کشاورزان بر مبنای تصمیم شخصی محصول خود را کشت می‌کنند و از سوی نهاد مربوطه فقط توصیه می‌شود و برنامه ریزی و نظارتی وجود ندارد و اگر الگوی کشت اعلام شود و دولت هم از کشاورز حمایت کند یقینا کشاورزهم با برنامه ریزی کشت خود را انجام می دهد.
 
نبود الگوی کشت و قیمت تضمینی مناسب سیب زمینی / سیب زمینی کاران گلستانی با نگرانی به سراغ کشت می‌روند

کشاورز دیگری هم  به کشت سیب زمینی و مشکلات آن اشاره کرد و گفت: یکی از دلایل کشت سیب زمینی و کلزا در این منطقه قیمت مناسب نسبت به گندم است، اما بازهم در فصل فروش و حتی تهیه بذر سیب زمینی با مشکلاتی مواجه می‌شویم که در نهایت به دلایل مختلف مانند نبود الگوی کشت و نظارت صحیح سازمان جهادکشاورزی جز زیان چیز دیگری عاید کشاورز نخواهد شد که همین معضلات و مشکلات باعث می‌شود کشاورز مزرعه را رها و یا واگذار کند.

وی ادامه داد: سازمان جهاد کشاورزی فقط در تهیه و تامین بذر با کیفیت محصولات استراتژیک مانند کلزا، گندم و سویا نظارت مستقیم دارد و برای کشت سیب زمینی هرکسی بذر استان خود را به عنوان بذر مادر معرفی می‌کند.


الگوی کشت باید کشوری و برای تمامی محصولات مصوب و اجرایی شود


عباسی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، گفت: افزایش و یا کاهش سطح زیر کشت برای سیب زمینی از حدود اختیارات ما خارج است و قابل کنترل نیست، مگر اینکه الگوی کشت در کل کشور و برای تمام محصولات مصوب و اجرایی شود، در این صورت قابل کنترل می‌باشد.
 
نبود الگوی کشت و قیمت تضمینی مناسب سیب زمینی / سیب زمینی کاران گلستانی با نگرانی به سراغ کشت می‌روند

عباسی ادامه داد: ما فقط نقش آموزش و توصیه‌ای داریم و سازمان جهاد کشاورزی با کشاورزان در مورد کشت بی رویه و پرشدن سیلو و بحران آن در زمان فروش به کشاورزان اطلاع رسانی می‌کند.

ناظریان کارشناس جهادکشاورزی هم در این خصوص گفت: یکی از رسالت‌های ما نظارت بر فرآیند کاشت، داشت و برداشت محصولات پاییزه و اطلاع رسانی به موقع به بهره برداران و کشاورزان است که از طریق مراکز خدمات جهادکشاورزی و کارشناسان پهنه شاغل در این مراکز انجام می‌شود.
 
نبود الگوی کشت و قیمت تضمینی مناسب سیب زمینی / سیب زمینی کاران گلستانی با نگرانی به سراغ کشت می‌روند


تامین بذر مرغوب تقاضای سیب زمینی کاران گلستانی


جرجانی یکی دیگر از کشاورزان گلستانی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، گفت: برای محصولاتی مانند کلزا و گندم بذر‌های مرغوب و با کیفیت تامین می‌شود و با نظارت خود سازمان جهاد کشاورزی و دیگر شرکت‌های زیر مجموعه انجام می‌شود، اما در راستای تامین بذر سیب زمینی هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
 
نبود الگوی کشت و قیمت تضمینی مناسب سیب زمینی / سیب زمینی کاران گلستانی با نگرانی به سراغ کشت می‌روند

وی ادامه داد: بسیاری از کشاورزان بذر مورد نیاز خود را ازطریق دلالان میدان بار گرگان و یا شهر سرخنکلاته تهیه می‌کنند که ممکن است هر بذربی کیفتی باشد که در نهایت ضرر و زیان کشاورز را به دنبال خواهد شد.

عباسی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، گفت: برای محصولات مانند جو، گندم و سویا و کلزا دولت یارانه پرداخت می‌کند و قیمت آن تعیین می‌شوود و تحت نظارت خود این نهاد است.

عباسی افزود: به برخی محصولات مانند: سیب زمینی، صیفی جات و سبزیجات برگی هیچ یارانه‌ای از سوی دولت تعلق نمی‌گیرد و عرضه و تقاضا دربازارتعیین کننده قیمت آن است، اما سازمان بر واردات این محصولات نظارت دارد.
 
نبود الگوی کشت و قیمت تضمینی مناسب سیب زمینی / سیب زمینی کاران گلستانی با نگرانی به سراغ کشت می‌روند

وی ادامه داد: چون قیمت تولید و تمام شده بذر‌ها بالاست در قیمت گذاری نمی‌توانیم دخالت کنیم.


قیمت تضمینی اعلام شده به نفع کشاورز نیست


مقصودلو رییس انجمن ملی سیب زمینی کاران شاخه استان گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، گفت: به قیمت تضمینی اعلام شده انتقاد داریم و باید این قیمت اعلام شده با حداقل قیمت تولید کشاورز مطابقت داشته باشد و هزینه‌های تمام شده برای سیب زمینی کاران گلستانی با توجه به آنالیز هزینه‌های فعلی حدود ۹۰۰ تومان است که شورای اقتصاد بدون در نظر گرفتن قیمت تضمینی آن را ۴۸۰ تومان اعلام کرد که در نهایت نارضایتی سیب زمینی کاران را به دنبال دارد.
 
نبود الگوی کشت و قیمت تضمینی مناسب سیب زمینی / سیب زمینی کاران گلستانی با نگرانی به سراغ کشت می‌روند

عباسی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان هم در خصوص قیمت تضمینی گفت: قیمت تضمینی اعلام شده حداقل قیمتی است برای کشاورز که دچار ورشکستگی نشود و البته این قیمت مورد تایید سازمان جهادکشاورزی نسیت.

وی ادامه داد: قیمت تضمینی بر عهده هیئت دولت ، وزیر و نمایندگان وزیر است و وزارت جهاد کشاورزی فقط حق یک رای را دارد و یقینا آنچه تعیین و اعلام می‌شود دلایلی خاص خود را دارد.

عباسی گفت: یکی از اهداف اعلام قیمت تضمینی جلوگیری از معدوم سازی محصولات در مزرعه و جمع آوری آن‌ها در فصل برداشت و ذخیره کردن در سردخانه‌ها با هدف تنظیم بازار است و دلیل دیگر حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان است که البته برای سیب زمینی کاران این قیمت، توجیه اقتصادی ندارد.

وی ادامه داد: قیمت تضمینی برای حداقل عملکرد ۳۰ تن در هکتار در نظر گرفته شده است و اگر عملکرد کشاورز هم ۱۵ الی ۲۰ تن باشد این قیمت برای سیب زمینی کاران باز هم قابل قبول نیست و جز ضرر و زیان عایدی دیگری ندارد.
 
نبود الگوی کشت و قیمت تضمینی مناسب سیب زمینی / سیب زمینی کاران گلستانی با نگرانی به سراغ کشت می‌روند

ناظریان کارشناس جهاد کشاورزی درپایان افزود: سیب زمینی کاران بعد از اتمام کشت به مراکزجهادکشاورزی برای ثبت میزان سطح کشت مراجعه کنند تا برای برداشت و فروش برنامه ریزی‌های لازم انجام شود و با حداقل مشکلات مواجه شویم.

امیدواریم با تهیه این گزارش و پیگیری‌های انجام شده در راستای نیاز کشاورزان بویژه سیب زمینی کاران گلستانی تدابیری اساسی اندیشیده شود چرا که کشاورزان به عنوان نخستین تولیدکننده درچرخه تامین مواد غذایی نقش حساسی را ایفا می‌کند وحمایت به موقع و اطلاع رسانی وهموارکردن مسیر برای کشت انواع محصولات می‌تواند از دغدغه آن‌ها کاهش و رفاه حال آن‌ها را به همراه داشته باشد که نتیجه آن توسعه بخش کشاورزی و اقتصادی استان است.

گزارش از گنجا محمودی
 
انتهای پیام / اس
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
رضا ابراهیمی
۲۰:۰۳ ۱۰ مرداد ۱۳۹۸
سلام سیب زمینی در یک هکتار چقدر محصول می‌دهد. موقع خرید کلی قیمت چقدر هست.