به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، نوروز و بهار، مجال خوبی برای سفر و گشت و گذار در ایران زیباست و چه خوب که از این فرصت مناسب برای سفر به استان فارس و شهرستان زیبای جهرم استفاده کنیم، برای آشنایی بیشتر با این شهر زیبا، سفری مجازی به جهرم خواهیم داشت.
جهرم یکی از زیباترین شهرستانهای استان فارس است که از شمال به شهرستان فسا، از باختر و جنوب به شهرستان فیروزآباد، از خاور به شهرستان داراب، از شمال غربی به شهرستان شیراز و از جنوب شرقی به شهرستان لارستان محدود میشود.
آب و هوای شهرستان جهرم بهطور کلی گرم و در نواحی کوهستانی معتدل است.
جهرم به واسطه شهرت به شهر نخلها از قدیمی ترین شهرهای استان فارس است که ۱۷۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار دارد.نام قدیم این شهر «گهرم» به معنای «جای گرم» بوده و «فردوسی»، شاعر شهیر اسطورهنویس ایرانی در شاهنامهاش از این شهر بهعنوان شهری در دوران ساسانیان یاد کرده است.
زبان مردم این شهرستان، زبان فارسی است، جهرمیها لهجهٔ خاصی دارند که به لهجهٔ شیرازی بسیار نزدیک است.
مهمترین صنعت دستی این شهرستان قالیبافی است بهطوریکه یکی از ارکان مهم رشد اقتصاد شهرستان جهرم را تشکیل داده و هر ساله نیمی از این محصولات را که شامل قالی، جاجیم و گلیم است به شهرهای دور و نزدیک صادر میشود. زیربنای اقتصادی شهرستان جهرم را کشاورزی، باغداری، دامداری و قالی بافی تشکیل میدهد.
خرما و مرکبات هم از مهمترین محصولات باغی این شهر است که مسافران بعد از گشت و گذار در شهر، از این محصول به عنوان سوغات خرید می کنند.
شهرستان جهرم به رغم دارا بودن جاذبههای گردشگری زیادی که در جای جای پهنه خود دارد کمتر به گردشگران معرفی شده است که به نظر میرسد ایام نوروز فرصت خوبی برای دیدار از زیباییهای طبیعی و تاریخی این دیار است.
از مهمترین جاذبههای گردشگری این شهر می توان به غار دست ساز سنگ تراشان، آتشکده جهرم، مسجد جامعه جهرم، مسجد خان جهرم، خانه تاریخی استاد طوفان، دروازه پیر شبیب، آتشگاه قدمگاه، آبشار مروارید خفر، دروازه پیر شبیب، جنگل چاتیز، جاده ادویه، غار وراء، غار شفق، روستای هکان، روستای تاریخی بهجان، پارک کوهسار دره نمین، پل گچی اسفل، گنبد نمکی کوه نمک جهرم، قلعه مهرک، قلعه تبر، قلعه قبر، قلعه گبری، روستا و غار تادوان، بقعه شیخ خلیفه جهرم و منطقه شکار ممنوع کوه گرم اشاره کرد.
علی لطفی پور مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جهرم در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، گفت: غار سنگشکنان جهرم که بین محلیها به نام "سنگاِشکن" معروف است، بزرگترین غار دستساز خاورمیانه و یکی از بزرگترین و زیباترین غارهای مصنوعی جهان است.
وی با اشاره به اینکه این غار در جنوب شرقی شهر جهرم و در زیر تپههای البرز کوه واقع شده است و یکی از نادرترین شاهکارها در تاریخ کهن ایران زمین است، افزود: در غار سنگ شکن میتوانید بیش از ۱۰۰ ستون سنگی و دوازده دهانه را ببینید که غار را شبیه به تالاری مجلل کردهاند.
لطفی پور ادامه داد: طول غار حدود ۳۵۰ متر و عرض آن ۱۵۰ متر، با وسعتی حدود چهار هکتار است و ارتفاع آن سه تا چهار متر و در انتها به کمتر از یک متر میرسد.
وی اظهار داشت: مهمترین وسایلی که سنگ شکنان و سنگ تراشان به کار میبردند، ارّههای دوسر، پتک، چکش، اهرم، تیشه، انواع سوهان، قلم، نخ و دوده، دریلهای کوچک دستی و... بوده است. در این مکان چند سنگ شکن به کار برداشت سنگ مشغول بودند. هر کدام از آنها در یک مسیر و دهانه، سنگ برداشت میکردند و برای جلوگیری از ریزش سقف هر از چند متر قسمتی را باقی میگذاشتند تا به صورت یک ستون نگه دارنده عمل کند. به این دهانهها یا دالانها، اصطلاحاً «کارخانه» میگفتند.
مدیر میراث فرهنگی شهرستان جهرم تصریح کرد: سنگهای این غار در بناهای مختلف شیراز، به خصوص مسجد جامع عتیق و بیمارستان نمازی و برخی خانههای اعیانی جهرم مانند منزل کوهکن، منزل پیمان، مسجد و مدرسه خان و مقابر جهرم و شیراز و سایر شهرهای اطراف بهکار رفته است.
لطفی پور تصریح کرد: با روی کار آمدن مصالح ساختمانی جدید مانند سرامیک، موزاییک و سنگهای مرمر، به تدریج استفاده از سنگهای غار از رونق افتاد و سنگ شکنان کار خود را رها کردند و برداشت سنگ متوقف شد درحالی که حاصل برداشت و استخراج آنها، پدیدهای بی نظیر را به وجود آورده بود، غاری مصنوعی که توجه مردم را به خود جلب کرد و به عنوان پدیدهای بی نظیر برای جذب گردشگران مطرح شد.
وی ادامه داد: علاوه بر عظمت و زیبایی غار که سالانه هزاران نفر را به خود جذب میکند، خنکی نسبی محیط آن در تابستان و گرم بودن آن نسبت به محیط بیرون در زمستان، دلیل دیگری برای جذب مردم بوده است.
لطفی پور بیان کرد: غار در تابستان به خاطر نتابیدن آفتاب و وجود دالانهای متعدد که باد در آنها کانالیزه میشود و به صورت یک کولر طبیعی درمیآید، هوایی مطبوع و خنک دارد.
مدیر میراث فرهنگی شهرستان جهرم، فاصله این غار تا شهر جهرم سه کیلومتر و تا شیراز، ۱۹۳ کیلومتر عنوان کرد و گفت: این غار با شمارۀ ۱۰۱۱۷ ثبت ملی شده و یکی از جاذبههای تاریخی و گردشگری شهرستان جهرم است.
مردم محلی جهرم معتقدند که ۳۰۰ سال پیش پسری به نام کاظم به دختر سنگ شکنی جهرمی دل بست و پدرش شرط ازدواج را کندن کوه در جهرم اعلام کرد و کاظم شرط را پذیرفت و به این ترتیب یکی از بزرگترین غارهای دست کند جهان آفریده شد.
قلعه خورشه در ۴۸ کیلومتری شرق جهرم (بخش کردیان) نزدیک به روستای باباعرب و منطقهای عشایرنشین واقع شده است و به دوران حجاج بن یوسف تعلق دارد. به قله و بخش غربی آن کوه «دَه مَرده» و به بخش و قله شرقی و آثار موجود بر روی آن، «نارنج قلعه» میگویند.امروزه از این قلعه، هم اینک برج گچی، چندین غار، پلکان و آب انبارمخروبه به جا مانده است.
مازیار الطافی از فعالان میراث فرهنگی شهرستان جهرم و مدیر سمن گردشگری بچههای شهر باربد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، میگوید: قلعه تبر یا قلعه خورشه یکی از معروفترین قلعههای ایران است که هنوز هم بکر و دستنخورده باقیمانده است.این قلعه تاریخی در منطقهای کوهستانی و صعبالعبور قرار دارد و از جاده اصلی فاصله دارد و به همین دلیل مسیر دسترسی به آن دشوار است و گردشگران کمی از وجود آن باخبر میشوند.
وی افزود: کوه قلعه تبر از دو قله مجزا در مجاورت هم تشکیل شده که به وسیله یک شکاف یا دره کمعرض و پر شیب از هم جدا شدهاند.کوه تبر، به شکل تک کوهی جدا افتاده خودنمایی میکند که چشمه کوچکی از نزدیکی آن جریان دارد.
الطافی ادامه داد که درباره وجه تسمیه این کوه نیز چند نظر گفته شده است؛ عدهای اعتقاد دارند که اگر از پایین دامنه شمالی به این کوه نگاه کنیم، این گونه به نظر میرسد که کوه به وسیله تبر به دو قسمت تقسیم شده است و به همین علت این کوه و قلعه را به این نام خواندهاند. عدهای نیز دامنه پرشیب، ریزشی و لغزنده این کوه و دیوارههای قائم آن را به تندی و تیزی تبر تشبیه کردهاند و علت نامگذاری را همین امر میدانند.
شهرستان جهرم با برخورداری از چشم اندازهای زیبا و هوای مطبوع بیشترین جذابیت را میتواند برای گردشگران داشته باشد همانگونه که بسیاری بخاطر همین ویژگیها ساعتهای زیادی را در مناطق این شهرستان سپری و خستگی سفر را از تن به در میکنند و خاطرات خوشی را در آلبوم یادگار خود به ثبت میرسانند، حالا این شما و یکی از بهترین انتخابهایی که در پیش رو دارید، سفر بخیر...
انتهای پیام/م