مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیش از ۳۰۰ گونه جانوری در زیستگاه‌های استان خراسان جنوبی وجود دارد

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ؛ اکبری مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبیدر نشست خبری به مناسبت گرامیداشت روز جهانی حیات وحش گفت: روز سوم مارس مقارن با 12 اسفند به عنوان روز جهانی حیات وحش از طرف سازمان ملل متحد نامگذاری شده است.

وی با اشاره به اینکه دو شعار از سوی سازمان ملل متحد برای گرامیداشت این مناسبت انتخاب شده است گفت: این شعارها با هدف حساس کردن افکار عمومی به محیط زیست دریایی و گونه‌های جانوری متعدد انتخاب شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی افزود: در استان خراسان جنوبی با توجه به شرایط کویری و آب و هوایی از نعمت وجود دریا محروم بوده اما  با توجه به فرارسیدن روزهای پایانی سال و افزایش خرید و فروش غیرمجاز برخی جانوران در این ایام، متأسفانه عده‌ای افراد فرصت طلب و سودجو در کنار فروش ماهی قرمز اقدام به عرضه و فروش غیرمجاز گونه‌های جانوری از جمله سمندر لرستانی، لاک پشت و مار می‌کنند.

اکبری بیان کرد: حذف هر گونه از این  جانداران از طبیعت  خسارت جبران ناپذیری بر محیط زیست می‌زند از این رو، از عموم مردم خواستاریم با توجه به اهمیت این گونه‌ها از خرید و نگهداری آن در منازل خودداری کرده و در صورت مشاهده هرگونه خرید و فروش آنها مراتب را به ادارات حفاظت محیط زیست اطلاع دهند.

تنوع شگفت انگیز حیات وحش در خراسان جنوبی

وی با اشاره به تنوع شگفت انگیز حیات وحش در استان خراسان جنوبی اظهار داشت: اداره کل حفاظت محیط زیست استان توانسته ۲ میلیون و ۳۱۷ هزار و ۵۴۸ هکتار معادل ۱۲.۵ درصد از اراضی مستعد استان را در قالب مناطق حفاظت شده، پناهگاه‌های حیات وحش در استان حفاظت و حراست کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: در استان چهار منطقه حفاظت شده شاسکوه واقع در شهرستان‌های قاین و زیرکوه، درمیان و سربیشه، مظفری واقع در شهرستان‌های فردوس و بشرویه و آرک و گرنگ واقع در شهرستان خوسف، سه پناه‌گاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار واقع در شهرستان نهبندان، رباط شور واقع در شهرستان‌های فردوس و بشرویه و پناهگاه حیات وحش نایبندان واقع در شهرستان طبس وجود دارد که بر اساس وضعیت توپوگرافیک و تشکیلات زمین شناسی منجر به پیدایش تنوع بیولوژیک بی نظیر و متنوعی در استان شده است.

وی افزود: بیش از ۱۰۰۰ گونه گیاهی و بالغ بر ۳۰۰ گونه جانوری شامل ۵۰ گونه پستاندار، نزدیک به ۲۰۰ گونه پرنده و ۵۰ گونه از خزنده در زیستگاه‌های استان وجود دارد.

اکبری با اشاره به گونه‌های شاخص جانوری در استان تصریح کرد: از جمله گونه‌های شاخص استان می‌توان به یوزپلنگ ایرانی، پلنگ، آهو، قوچ و میش، کل و بز، جبیر، انواع گربه سانان کوچک، روباه شنی، هوبره، زاغ بور، انواع پرندگان شکاری و انواع خزندگان اشاره کرد.

تالاب کجی نمکزار نهبندان همه ساله میزبان جمعیت‌های بزرگ از پرندگان مهاجر 

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: اگر چه اغلب مناطق استان دارای اقلیم بسیار خشک است اما تالاب‌ها و آبگیرهای استان از جمله پناهگاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار نهبندان علاوه بر پرندگان ساکن همه ساله میزبان جمعیت‌های بزرگ از پرندگان مهاجر از قبیل انواع آبچلیک، حواصیل، باکلان، اردک سرسبز، کشیم، چنگر، پاشلک و خوتکا است که در مسیر مهاجرتشان در آبگیرهای استان مستقر می‌شوند.

وی با اشاره به عوامل تهدید در تنوع زیستی استان افزود: متاسفانه عوامل متعددی مانند بهره‌برداری ناپایدار از منابع و فعالیت‌های انسانی مخرب تنوع زیستی استان را تهدید می‌کند و از طرفی چرای بیش از ظرفیت مراتع صدماتی را به جوامع گیاهی وارد آورده و شکار و گاهاً تله‌گذاری غیرمجاز نیز جمعیت حیات وحش برجسته را کاهش داده است.

کاهش جمعیت حیات وحش خراسان جنوبی 

اکبری عنوان کرد: بر اساس فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)، تعداد 5 گونه پستاندار شامل یوزپلنگ، قوچ و میش، کل و بز، آهو، زرده بر، 6 گونه پرنده شامل بالابان، کرکس کوچک، عقاب تالابی، عقاب شاهی، هوبره، اردک سرسفید و 3 گونه خزنده لاک پشت آسیایی، لاک پشت مهمیز دار و آگامای سروزغی ایرانی در زمره گونه‌های در معرض تهدید قرار گرفته‌اند.

شدت زوال تنوع زیستی در استان 

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: اگر چه فعالیت‌هایی برای جلوگیری از تخریب تنوع زیستی و احیای منابع طبیعی آسیب دیده صورت گرفته است و همچنین در سال‌های اخیر شاهد نگرش مثبت مردم استان نسبت به رعایت حقوق حیوانات هستیم اما متاسفانه عوامل مختلفی مانند وقوع خشکسالی‌های طولانی و مکرر در کنار بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب، خاک و پوشش گیاهی، زوال تنوع زیستی را شدت بخشیده است.

اکبری گفت: انجام اقداماتی شامل ارتقای سطح آگاهی اجتماعی و فرهنگ سازی در مورد حفاظت و بهره‌برداری پایدار از منابع و اجزای تنوع زیستی و جلب مشارکت مردمی با همکاری فعال رسانه‌ها، اجرای طرح آمایش سرزمین و بهره‌برداری از نتایج حاصل از مطالعات آمایش سرزمین و توان اکولوژیک و پایداری منابع طبیعی در راستای حفاظت مؤثر از تنوع زیستی و بهره‌برداری پایدار از آن ضروری است.

وی افزود: حمایت از پروژه‌های حفاظتی با مشارکت جوامع و آحاد مردم در خصوص مدیریت منابع طبیعی، بهره‌برداری پایدار و حفاظت از تنوع زیستی، تکمیل طرح‌های مدیریت توجیهی و تفصیلی مناطق و تخصیص اعتبارات لازم برای اجرای آنها در مناطق تحت مدیریت، انجام مطالعات میدانی بر روی گونه‌ها و اکوسیستم‌های منتخب برای درک بهتر از وضعیت تنوع زیستی و به کارگیری روش‌های صحیح حفاظت و احیای گونه‌های اندمیک در معرض خطر و مدیریت و کنترل چرای دام‌های اهلی از مراتع نیز در راستای حفاظت مؤثر از تنوع زیستی و بهره برداری پایدار از آن ضروری است.

 مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با اشاره به نقش موثر همه آحاد جامعه در حفاظت و حراست از محیط زیست گفت: حفاظت از محیط زیست بیانگر احساس مسئولیت در حفظ ارزش‌های این آب و خاک و نشانه اهمیت قایل شدن برای نسل‌های آینده و ادای دین به باورهای انسانی و اسلامی است که قطعا نیازمند همکاری و همراهی تک تک هم استانی‌‌ها است.

اکبری تصریح کرد: باید با نهادینه کردن فرهنگ حفاظت از طبیعت و رعایت حقوق حیوانات از دوران کودکی، زمینه علاقه و عشق به طبیعت را در فرزندانمان ایجاد کنیم تا با یاری هم آسیب کمتری به طبیعت وارد آورده و در راستای اهداف توسعه پایدار گام برداریم. 

وی اظهار داشت: به مناسبت گرامیداشت روزجهانی حیات وحش که 12 اسفندماه تحت این عنوان نامگذاری شده گنجینه تنوع زیستی استان به صورت رایگان برای بازدید عموم مردم دایر است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گفت: تعدادی از گونه‌های جانوری موجود در مناطق حفاظت شده استان به صورت تاکسیدرمی در این فضا جمع‌آوری و در  قالب ساخت "دیوراما" یا بازسازی زیستگاه‌ها در قالب ماکت آماده‌سازی شده است.

اکبری اضافه کرد: در این گنجینه زیستگاه‌های مختلف استان شامل زیستگاه کوهستان مانند منطقه حفاظت شده شاسکوه، زیستگاه تپه ماهور درمیان، زیستگاه دشتی مانند منطقه پیشنهادی حفاظت شده علی حیدر در بشرویه، زیستگاه کویری منطقه حفاظت شده مظفری فردوس، زیستگاه تالابی مانند تالاب کجی نمکزار نهبندان، ایجاد شده است.

وی بیان کرد: ایجاد تمام عناصر موجود در زیستگاه‌ها مانند وضعیت توپوگرافی گیاهی و چشم‌انداز آن، گونه‌های جانوری موجود در آن، پوشش زیستگاه نیز به صورت تاکسیدرمی در معرض دید عموم قرار گرفته است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان افزود: این گنجینه به عنوان آرشیو علمی می‌تواند مورد استفاده اقشار مختلف دانشجویان، دانش آموزان، کودکان، محققان و پژوهشگران استان قرار گیرد.

اکبری با بیان اینکه گنجینه تنوع زیستی استان به صورت دائمی در این اداره کل راه‌اندازی شده است یادآور شد: عموم مردم می‌توانند برای بازدید رایگان از این گنجینه تنوع زیستی روز یکشنبه 12 اسفند از ساعت 8 الی 13 به اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی واقع در خیابان شهید محلاتی، حد فاصل بین پاسداران و معلم مراجعه کنند.

انتهای پیام / ط ا

وجود بیش از 100 گونه گیاهی در اراضی استان

 

برچسب ها: محیط زیست ، حیات وحش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.