به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، میاستنی گراویس از جمله بیماری های خود ایمن محسوب شده که سبب ضعف عضلات با درجات متفاوت در افراد می شود و به سختی قابل تشخیص است. امروز باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا شما را بیشتر با این بیماری کمیاب آشنا کند.
میاستنی گراویس یک اختلال خود ایمنی محسوب می شود که سیستم دفاعی بدن به بافتهای خودی حمله میکند.
این اختلال منجر به ضعف عضلات با درجات متفاوت میشود. این بیماری ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما در بین خانمهای جوان در سنین ۴۰-۲۰ سال شایعتر است؛ اگرچه میزان شیوع بیماری در آقایان در دهههای هفتم و هشتم زندگی افزایش مییابد. به طور کلی ازهر ۱۰۰ هزار نفر، ۱۴ مورد ابتلا به میاستنی گراویس مشاهده میشود.
این مطلب را از دست ندهید: شایعترین علائم بیماریهای خود ایمنی را بشناسید
تشخیص بیماری میاستنی گراویس ممکن است مشکل باشد، زیرا فرق گذاشتن بین تغییرات عادی و اختلالات عصبی ناشی از آن میتواند سخت باشد.
تست سرمایک تست تشخیصی است که ب. مقایسه میزان حساسیت ب. تست تنسیلون میپردازد.
تست سرماانتخابی برای بیماری است که بیماری قلبی یاآسم داردکه ممکن است درموردمصرف ادفونیوم منع مصرف داشته باشد.
دراین تست یک کیسه یخ روی چشمهای بیمارتایک دقیقه نگه داشته میشود. افتادگی پلک به طورموقتی بایددر بیمار مبتلابه میاستنی گراویس برطرف شود.
غده تیموس در بالای قفسه سینه جای دارد و نقش مهمی در رشد سیستم ایمنی در اوایل زندگی دارد. سلولهای این غده بخشی از سیستم ایمنی بدن است.
این غده در نوزادان بزرگ است و تا سن بلوغ رشد میکند و سپس کوچک میشود.
این مطلب را از دست ندهید: ۷ بیماری خودایمنی که زنان را بیشتر تهدید میکنند
در بزرگسالان مبتلا به میاستنی گراویس، غده تیموس غیر طبیعی است و شامل خوشههای خاصی از سلولهای ایمنی که نشان دهنده هیپرپلازی لنفاوی است.
هیپرپلازی لنفاوی، بیماریی است که در طی پاسخ به ایمنی بدن، در طحال و در غدههای لنفاوی یافت میشود.
در برخی افراد مبتلا به بیماری میاستنی گراویس، غده تیموس رشد کرده و یا تومور غده تیموس ایجاد میشود.
این تومورها خوش خیم هستند، اما میتوانند تبدیل به بدخیم شوند. ارتباط بین غده تیموس و میاستنی گراویس هنوز مشخص نیست.
دانشمندان بر این باورند که غده تیموس ممکن است به سلولهای در حال رشد ایمنی، دستورالعملهای نادرست را بدهد و موجب بیماری خودایمنی شوند و زمینه را برای حمله به انتقال دهندههای عصبی-عضلانی ایجاد کند.
نشانهٔ میاستنی گراویس ضعف ماهیچهای است که هنگام فعالیت افزایش مییابد و در دوره استراحت کاهش پیدا میکند.
کنترل چشمها، حرکت پلکها، حالت چهره، جویدن، صحبت کردن و قورت دادن اغلب دچار اختلال میشوند.
این مطلب را از دست ندهید: سلولهای کوچکی که به جنگ بیماری خودایمن میروند
همچنین ماهیچههای تنفسی و ماهیچههای بخشهای زیرین بدن هم ممکن است تحت تأثیر قرار بگیرند اگرچه میاستنی گراویس میتواند بر هر ماهیچه ارادی تأثیر بگذارد، اما بیشترین اختلال را بر ماهیچههایی که چشم را کنترل میکنند، عمل بلع، حرکت پلکها و حالت صورت وارد میکند.
این نشانهها اغلب بلافاصله به عنوان میاستنی گراویس تشخیص داده نمیشوند و تشخیص این بیماری ممکن است تا بیش از یک سال به طول بیانجامد.
در بیشتر موارد اولین علامت بیماری ضعف ماهیچههای چشم است که موجب دوبینی هم میشود؛ در دیگر موارد امکان دارد اشکال در بلع یا اختلال در صحبت کردن اولین نشانههای ظهور این بیماری باشند.
استرس و عفونت از جمله عواملی است که ممکن است علایم را شدت ببخشد با این وجود زمانهایی نیز وجود دارد که بیمار هیچ علامتی ندارد و اصطلاحاً در دوره بهبودی قرار میگیرد که البته پس از آن ممکن است یک دوره عود علائم وجود داشته باشد.
این مطلب را از دست ندهید: امکان درمان برخی بیماریهای خونی در اردبیل
در یک درصد بیماران مبتلا به میاستنی گراویس، اختلال در عملکرد سیستم تنفسی مشاهده میشود که میتواند تهدید کننده زندگی باشد و باید بیمار در بیمارستان بستری شود و به دقت تحت کنترل و نظارت تیم درمانی قرار گیرد؛ در مواردی ممکن است نیاز به دستگاه تهویه مکانیکی وجود داشته باشد.
اگرچه درمان قطعی برای بیماری میاستنی گراویس وجود ندارد (مگر در مواردی که علت ایجاد کننده بیماری تومور تیموس باشد)، اما با اقدامات مناسب، بیمار میتواند بر مشکلات بیماری فائق آمده و کیفیت زندگی نسبتاً مطلوبی داشته باشد.
انتهای پیام/
من ۸ سال پیش موقعی که ۱۴ سال داشتم به این بیماری مبتلا و بستری شدم تو بیمارستان امام رضا (ع) تبریز بعد ۳ ماه بستری بیماری منو متوجه شدن قرص دادن و گلو منو سوراخ کردن که از اونجا نفس بکشم چون نمیتونستم نفس بکشم بعدش یواش یواش خوب شدم ۸ماه بعد گلوم درست شد و یک سال هم قرص مصرف کردم خوب شدم و الان هیچ مشکلی ندارم وبه دکترم رفتم آزمایشات زیادی انجام دادم دیگه اثری از بیماری نیس .
ببخشید میشه دکترتو بهم معرفی کنی؟پدربزرگ منم این بیماری رو داره و حالش متاسفانه خرابه،
تو تبریزم منم،
لطفا اگه ممکنه دکترتو معرفی کن