به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، کاهو یکی از پرمصرفترین سبزیها در میان ایرانیهاست؛ آن هم به شکل سالاد کاهو که از بقیه سالادها متداولتر است. اما چه فوایدی دارد؟
در مورد این سبزی و خواصش با دکتر محمد حسین صالحی سورمقی، متخصص فارماکوگنوزی و استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفتوگویی کردهایم که میخوانید.
کاهو مثل تمام سبزیجات، مقادیری املاح و ویتامین دارد که از مهمترین آنها میتوان به پیشساز ویتامین A یعنی بتاکاروتن و اسید فولیک اشاره کرد. همچنین کاهو حاوی مقداری ویتامین C، K، آهن، منیزیم و کلسیم است.
مهمترین خاصیتی که به کاهو نسبت داده میشود، خوابآور بودن آن است. در یونان قدیم، مردم از کاهو به عنوان داروی خوابآور استفاده میکردند. امروزه از نظر علمی این موضوع به اثبات رسیده است. این سبزی ترکیباتی دارد که باعث میشود راحتتر بخوابیم و به همین دلیل مصرف آن در آخرین وعده غذایی توصیه میشود.
حتی در برخی نقاط دنیا شیرابه کاهو را میگیرند و غلیظ میکنند و این شیرابه تلخ و قهوهای را با نام تریاک کاهو میفروشند.
کاهوها ۶ نوع مختلفاند که هر یک به گونهای مجددا تقسیمبندی میشوند. خواص و مواد این کاهوها نزدیک به هم است و تفاوت چندانی با هم ندارند.
برگهایی که سبز تیره هستند، همیشه باارزشترند؛ زیرا عمر بیشتری دارند و در نتیجه مواد مغذی بیشتری در خود ذخیره میکنند. در عوض، برگهای روشنتر، جوانترند و مواد مغذی شان کمتر است.
بله، ساق کاهو منبع فیبر است. برگهای کاهو ۹۶ درصد آب و حدود یک درصد فیبر دارند در حالی که ساقه کاهو، آب کمتر، فیبر و املاح بیشتری دارد. بنابراین، خوردن آن برای رفع یبوست و کاهش کلسترول خون توصیه میشود.
بله؛ تمام سبزیجات خام، نفخ ایجاد میکنند و البته پختن کاهو سبب کاهش این عارضهاش میشود. مصرف کاهو با مواد ضدنفخی نظیر زیره، رازیانه و گشنیز هم میتواند سبب کاهش نفخ این سبزی شود.
پختن سبب میشود مقدار زیادی از اسید فولیک کاهو از بین برود. این ویتامین ارزشمند به حرارت حساس است و جوشاندن ۴، ۵ دقیقهای کاهو سبب میشود نیمی از آن از بین برود.
سکنجبین بر طبیعت سرد کاهو تاثیر میگذارد. سکنجبین به دلیل گرم بودن، طبیعت سرد کاهو را خنثی میکند. مصرف این ۲ با هم عادت بسیار خوبی است. از سوی دیگر، چون کاهو کمکالری است و سکنجبین کالری بالایی دارد، مصرف این ۲ با هم انرژی خوبی به مصرفکنندهاش میرساند.
به هر حال، خوردن هر چیزی حد و اندازهای دارد. زیادهروی در خوردن هیچ خوراکی مفیدی توصیه نمیشود.
در حد و اندازههای خوراکی، نه! اما اگر شخصی آخر شب خسته باشد و مقدار زیادی کاهو بخورد و بخواهد رانندگی هم بکند، احتمال خطر بالا میرود.
روی برخی کاهوها لکهایی دیده میشود که اصطلاحا به آن زنگزدگی میگویند. این لکها را که بیشتر روی آوند کاهو دیده میشوند، باید دور ریخت؟
گاهی انگلهایی به سبزیجات حمله میکنند و سبب بروز بیماریهای گیاهی میشوند. برخی از این انگلها برای ما انسانها بیضررند، اما برخی میتوانند مشکلساز شوند. بهتر است لکها یا هر تغییر وضعیتی که در سبزیجات دیده میشود را جدا کرد و دور انداخت و مابقی قسمتها را خورد.
یکی از تفاوتهای بین کاهوها تلخ بودن بعضیهاست. مادهای در کاهو وجود دارد که وقتی درصد آن بالا میرود، سبب تلخ شدن کاهو میشود و وقتی درصد آن پایینتر باشد، تلخی کاهو مشخص نمیشود. این ماده در تمامی کاهوها وجود دارد و مضر نیست. اتفاقا همین ماده تلخ تا حدی برای تقویت معده نیز خوب است و سبب ترشح آنزیم بیشتر و هضم بهتر غذا میشود. پس یادتان باشد که کاهوهای تلخ خاصیت هضمکنندگی و تقویت کنندگی بیشتری برای عملکرد معده دارند.
کاهو اصولا برگهای صافی دارد؛ اما نه خیلی صاف. شستوشوی سبزیجات برگصاف، از آنجا که به راحتی گلولای از روی آنها پاک میشود، مشکل نیست. اما شستوشوی سبزیجات پیچدار و ناصاف، باید دقیق انجام شود. ابتدا باید قسمتهای آسیبدیده کاهو را دور بریزیم و برگها را جدا کنیم. بعد باید برگهای جداشده کاهو را در آب کمی بخیسانیم تا گلولای آنها خارج شود. بعد از شستن گل و لای، در مرحله بعد، مواد ضدعفونیکننده را در آب میریزیم و کاهو را در آن میشوییم.
منبع: سلامت نیوز
انتهای پیام/