به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، شهرستان لارستان با وجود داشتن جاذبههای بسیار از دید گردشگران مخفی مانده است. جاذبههای فرهنگی، تاریخی و طبیعی در لارستان تا حدی ناشناختهاند که حتی بخش زیادی از مردم این شهرستان نیز از وجود آنها بیخبرند.
در دل رشته کوههای زاگرس در جنوب ایران و از خطه استان پهناور فارس که تکهای از سرزمین پارس قدیم محسوب میشود، آثار تاریخی و طبیعی زیادی وجود دارد آثاری زیبا که دل هر مسافر و گردشگری را میرباید. با نزدیک شدن به ایام نوروز به معرفی برخی از این جادبهها میپردازیم.
شهر لار از شهرهای بسیار قدیمی کشور پهناور ایران است که سالها پیش از اسلام وجود داشته و دارای تاریخچهای طولانی با فراز و نشیب زیاد است. قلعه اژدهاپیکر و قبر مادر نادرشاه، باغ نشاط و حمام تاریخی آن، بازار قیصریه لار، کاروانسراهای گلشن و نو، سابات و کاروانسرای معتمد، آتشکده کاریان، خانه سوداگر اوز، خانه محمودی و مؤیدی لار، قلعه جبرئیل در بنارویه، قلعه کیقباد در جویم، دهها آبانبار کوچک و بزرگ با اشکال مختلف، کاروانسراهای بزرگ و کوچک بین راهی و درونشهری، مساجد، خانههای تاریخی از مهمترین آثار تاریخی این شهرستان است.
در این میان مهمترین بنای شهرستان لارستان، مرکزی تجاری است که امروز عنوان کهنترین بازار تاریخی ایران را دارد. در شهر لار از گذشته بازارهای متعددی وجود داشته و این شهر به نوعی به عنوان مرکز مبادلات کالا و خدمات محسوب میشود.
در بافت قدیم شهر لار، با گذر از خیابانها و کوچههای پهن و باریک به بازار قیصریه میرسیم. این بازار که قدیمیترین بازار مسقف در ایران است، به دلیل قیمت پایین اجناس و از آن مهمتر معماری زیبا، همواره میزبان مسافران و گردشگران است. در حاشیه این بازار آثار تاریخی گوناگونی از گذرگاهها، خانههای تاریخی، آب انبارها، مساجد، سابات و ... وجود دارد.
در کنار بازارهای قدیمی شهر لار، بازارها و مغازههای مدرن با اجناس متنوع و البته ارزان چشمنوازی میکند. هر چند در این شهر پاساژهای پرتنوع وجود دارد، اما شاید شاخصترین آن را بتوان بازار امام خمینی (ره) در شهر جدید لار را نام برد که در ۳ فاز مجزا و به شکل طولی احداث شده است.
لارستان به دلیل جایگاه ویژهای که در ادوار مختلف تاریخی داشته، گنجینه گران بهایی را در خود جای داده که در موزههای این شهرستان نگهداری میشود که شاید بتوان شاخصترین آنها را موزه آیتالله سید عبدالعلی آیتاللهی (ره) در حسینیه اعظم لار، موزه مردمشناسی در باغ نشاط لار، موزه مردمشناسی اوز، موزه مردمشناسی کریشکی بیرم، موزه شهدا در گلزار شهدای مرکزی لار، موزه تخصصی سنگهای تزئینی در شهر جدید لار، موزه آب در دهنشیر تاریخی محله قنبربیگی لار اشاره کرد.
به دلیل بافت مذهبی شهرستان لارستان از گذشته تاکنون، این خطه از جنوب کشور همواره محلی برای بزرگداشت آئینهای مذهبی بوده و هست. شهرستان لارستان با وجود اماکن متبرکه پرتعداد، همیشه پذیرای حجم بالایی از مسافران به ویژه در ایام تعطیلات نوروز است.
شاید شناخت این امامزادگان والامقام در منطقه لارستان برای بسیاری از مردم کشورمان میسر نبوده است که به همین جهت مهمترین آنها در زیر نام برده میشوند. امامزاده میرعلی بن الحسین (ع)، امامزاده میرحمزه بن الحسین (ع) واقع در محلههای پاقلعه و پیرغیب شهر لار، امامزاده میرابراهیم (ع) در جاده لار-جهرم، امامزاده میراحمد (ع) در روستای بریز، امامزاده بختیارویه، امامزاده سیدعفیفالدین (ع) یا شاه زندو در بیرم، امامزاده شاه قتال در صحرای باغ، امامزاده میر ابول (ع) بیرم، امامزاده ابولیث (ع) در بنارویه شاخصترین امامزادگان لارستان هستند.
در سال زراعی جاری و در چند مرحله شهرستان لارستان شاهد نزول مناسب بارش باران بوده که این امر موجب سرسبزی دشتها و کوههای این خطه از کشورمان شده به طوری که در نقاط مختلف آن گلهای رنگارنگ و سبزیها خوشبو با قابلیتهای دارویی روییده است.
از طرفی در این منطقه کوهها به صورت موازی طاقدیسهایی را به وجود آوردهاند که مانند حصارهایی از دشتهای لارستان محافظت میکنند. در دشتها و کوههای لارستان، به دلیل وجود چشمهزارها و محیط آرام سبب شکلگیری محیط زیستی برای جانوران و پرندگان شده است که مهمترین آن را قوچ لارستان میتوان نام برد که به عنوان کوچکترین قوچ دنیا شناخته میشود.
همچنین پرآبی دریاچه فصلی «هیرم» در بخش اوز لارستان سبب مهاجرت تعداد زیادی از پرندگان از قبیل: درنا، فلامینگو، انواع اردک، حواصیل و سنقر و ... شده است که علاوه بر طبیعت زیبا و سرسبز باعث چشمنوازی آن شده است.
وجود بزرگترین گنبد گچی جهان بنام «گنبد پاسخند» و گنبدهای نمکی در منطقه شاه غیب و همچنین غار طبیعی و تاریخی «بنوو» در صحرای باغ از زیباییهایی بکر و زیبا در خطه لارستان است.
منبع:تسنیم
انتهای پیام/