به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، درختان نقشی ویژه در زندگی ما ایفا میکنند. یکی از رسوم زیبایی که در روزهای پایانی فصل زمستان در ایران رایج است، کاشت درخت و نهال کاری در این ایام است. در تابستانهای داغ خوزستان که سایه دیوارها و ساختمانها، گرم و اشیا بسیار سوزان هستند، سایه درختها خنک است و تنه و برگ آنان هرگز گرم نمیشود از همین رو در ایام گرم، مردم برای تنفس هوای تازه و زنده شدن روحشان دل به طبیعت خارج از شهر زده تا دمی بیاسایند.
مسیر اهواز - خرمشهر نیز یکی از مکانهای پر از درختی است که مردم روزهای تعطیل، برای کسب آرامش و تفریح به آنجا میروند. اما مدتی است که درختان این منطقه توسط افرادی که مدعی داشتن مجوز هستند برش داده میشود و بر تنه شان نیز چوب حراج زده میشود. یکی از اعضای شورای روستای مکسر (یکی از روستاهای مسیر اهواز-خرمشهر) میگوید: «هر درختی ۵۰۰ یا ۶۰۰ هزار تومان است در حالی که این افراد با قیمتی بسیار ارزانتر درختان را میفروشند، که این اقدام غیر قانونی و قاچاق است.»
او در ادامه گفت: «پنج شنبه و جمعهها خانوادههای زیادی برای تفریح به این مکان آمده و زیر درختان مینشینند، که اگر درخت نباشد پس کجا به تفریح بپردازند»
سید کریم سیف السادات عضو شورای روستای مکسر در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز ،با اشاره به اینکه هر ماشین نزدیک به ٢۰ تن بار را جابه جا می کند و در این مکان تقریبا هفتهای ۱۰ الی ۱۵ خودرو بارگیری میگردد، گفت: ما همه جا اعتراض کرده ایم منابع طبیعی، جهاد کشاورزی اما هیچ کس پاسخگو نیست و قطع کنندگان درخت نیز میگویند مجوز داریم درحالی که مجوزشان غیرقانونی است زیرا این درختان در حریم جاده هستند و متعلق به هیچ شخصی نیستند.
وی افزود: تابستان با هوای گرم و طاقت فرسای خوزستان از راه خواهد رسید آن زمان این جا مکان مناسبی برای استراحت افرادِ خسته از رانندگی در کنار جاده است، ضمن اینکه با توجه به گرد و خاک در خوزستان، درختان هوا را نیز تمیز میکنند.
سیف السادات در ادامه بیان کرد: چوب درختان را به صورت قاچاق به شهرهای دیگر برای زغال میبرند که این عمل یک جنایت است و منابع طبیعی نیز پاسخ گو نیست.
سعید بَطیعه، دهیار روستای خبینه که از قطع درختان خشنود نیست، در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز ،گفت: ٣۰ سال پیش این درختان اینجا کاشته شده اند که فضایِ سبز زیبا برای روستا فراهم آمده است. این درختان در مالکیت شخص نیستند و آبیاری آن نیز با کشاورز نبوده است، اما معلوم نیست چگونه مجوز قطع را گرفتهاند! ما نیز پیگیر شدهایم، اما گفتند که این موضوع به ما ارتباطی ندارد در حالی که این مکان و درختان کاشته در آن جزو حریم جاده محسوب میگردند. راهداری مسئول است و نباید اجازه چنین عملی را بدهد، زیرا جنگلبانی با همکاری راهداری این درختان را کاشتهاند، درختانی با قدمت ٣۰ سال که حالا عده ای آن را برش داده و با قیمت ارزان به فروش می رسانند.
مالک زمین و یا دست کم شخصی که خود را صاحب زمینهای اطراف جاده اهواز - خرمشهر میداند در دفاع از عملکرد خود گفت: «این زمین مستثنی است، زیرا ملک شخصی بوده و جزو منابع طبیعی نیز به حساب نمیآید. درختان باید برش داده شوند زیرا به نخیلات ضرر زدهاند تعدادی از نخلهای نخلستان من رشد خوبی داشته و ثمر دادهاند چونکه در معرض نور خورشید قرار دارند، حال آنکه برخی دیگر که زیر سایه درختان اکالیپتوس بوده و نور خورشید به آنان نمیرسید رشد نداشته و ثمر هم نداده اند درحالی که هر ٢ گروه با هم کاشته شده اند.»
وی که مدعی است درختان اکالیپتوس را قطع میکند تا به جای آنها درختان ثمر دار بکارد افزود: «همانطور که برای تنفس به درخت نیاز است، انسان به کاغذ و ام دی اف نیز احتیاج دارد ضمن آنکه همه چیز قانونی است و ما مجوز گرفته ایم و بیشتر از ٢ متر برش میدهیم.» هر چند بسیاری از درختان این جاده با ارتفاعی کمتر از ٢ متر برش داده شدهاند.
بهمن یوسفی بخشدار اسماعیلیه در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز ،با بیان اینکه مجوز حمل چوب را منابع طبیعی اعطا کرده است و چون در حوزه اختیارات منابع طبیعی نیست کاملا غیر قانونی است، گفت: «قطع درختان در حریم جاده در شرایط خاص امکان پذیر است مانند پروژههای ملی، البته برخی درختان اکالیپتوس که روی نخیلات سایه میاندازند هم می توانند مشمول مجوز شوند، آن هم با مجوز سازمان جهاد کشاورزی و تایید کارشناس این سازمان و فقط برای هرس درختان صورت میگیرد و قطع درخت ممنوع است. برش درختان حتی اگر با مجوز باشد باید در ارتفاع ٣ متری انجام گردد در حالی که درختان بخش اسماعیلیه در ارتفاع یک متر قطع میشود که کاملا غیر قانونی و غیر منطقی است.»
فرزاد امین، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اهواز هم در خصوص قطع درختان در مسیر اهواز-خرمشهر و در دفاع از عملکرد این اداره، در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: فردی در این راه دارای نخلستان است که درختان اکالیپتوس روی برخی از نخیلات وی سایه اندازی کردهاند و در رشد آنها مشکلاتی ایجاد شده است. بنابر این تقاضایی از طرف شورا روستا مبنی بر هرس این درختان برای ما ارسال شد، ما نیز کارشناس را برای بازدید فرستادیم و توضیحات نیز در خصوص هرس درختان داده شده، ولی هیچ گونه مجوز قطع درخت توسط اداره منابع طبیعی صادر نشده و او نیز اقدام به هرس درختان از ارتفاع یک و نیم تا ٢ متر کرده است و این نکته را یادآوری میکنیم که اکالیپتوس یک درخت چوب ده است که بیشتر در قالب زراعت چوب در خوزستان کشت میشود و به دلیل ممنوعیت قطع درختان در جنگلهای شمال کشور، کارخانهها نیازمند چوب درختان هستند.
وی در خصوص مجوز حمل چوب بیان کرد: جز وظایف قانونی اداره منابع طبیعی است تا مجوز حمل را صادر کند. اگر قطع درخت در این منطقه صورت گرفته است قطعا تخلف بوده و مورد پیگرد قانونی قرار میگیرد اما هنوز هم، چون درختان از ارتفاع یک و نیم یا زیر ٢ متر قطع شده اند، تحت عنوان هرس محسوب میشود. هر چند اکالیپتوس از هر ارتفاعی که برش داده شود (حتی تا ٢ یا ٣ سانتی متر) مجددا رشد میکند و تاکید ما نیز بر آن است که این اقدام در اراضی مستثنی (زمین شخصی) بوده و مربوط به شخص کشاورز است که اطراف مزرعه خصوصی خویش را هرس کرده، ضمن آنکه تنها یک مورد مجوز حمل صادر شده است.
امین با اشاره به وجود قوانین و مقررات سخت در سازمان جنگلها برای قطم درختان، اظهار داشت: طبق ماده ۴٨ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع کشور، قطع و حمل چوب نیاز به مجوز دارد که از طرف اداره منابع طبیعی صادر میگردد. البته موافقت اولیه توسط مسئولین مربوطه، بسته به آنکه در چه موقعیتی باشد صورت میگیرد و در نهایت مجوز حمل آن به هر نقطه ای که متقاضی درخواست دهد توسط اداره منابع طبیعی به عمل میآید.
گزارش از ساسان ناصری زاده
انتهای پیام/