به گزارش خبــرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام ،شهرستان دره شهر بزرگترین شهر تاریخی غرب کشور و قطب تاریخ استان ایلام است که به دلیل قرار گرفتن در کنار کبیرکوه و کنار خرابههای شهر باستانی ماداکتو و رود زیبای سیمره بعنوان قطب گردشگری ایلام مشهور شده است.
این منطقه به لحاظ زمینشناسی یکی از بزرگترین ژئوپارک های دنیا محسوب میشود ، دره شهر دومین شهر بزرگ استان بعد از شهر ایلام (به لحاظ گستره شهری) میباشد که به دلیل فراوانی قلعههای تاریخی در محدوده شهرستان، این شهر به شهر قلعههای ایران نیز شهرت دارد.
این شهرستان زیبا از شرق وجنوب شرقی با شهرستان کوهدشت، رومشگان و پل دختر استان لرستان و اندیمشک خوزستان همجوار است و از شمال، شمال غرب و جنوب غربی به دیگر شهرستانهای استان ایلام محدود میشود. فاصله مسافت این شهرستان تا ایلام حدود ۲۴۴ کیلومتر است.
گویش مردم این سرزمین عمدتأ لکی و لری و بخش کمی هم به زبانهای عربی و کردی تکلم میکنند و شهر تاریخی ماداکتو در امتداد ضلع جنوبی شهر کنونی دره شهر است.
عبدالمالک شنبه زاده مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایلام در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام ، اظهار کرد: دره شهر قطب بناهای تاریخی ایلام است که موجب جذب گردشگران خارجی بسیاری شده و شهر تاریخی سیمره واقع در این شهرستان به عنوان مهمترین اثر تاریخی استان ایلام شناخته شده است.شهرستان دره شهر دارای ۵۴۵ اثر تاریخی و طبیعی است که ۱۴۰ اثر از این تعداد در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
وی افزود:این شهرستان مهد باستانشناسی استان ایلام است و آثار بسیار ارزشمندی مثل پل تاریخی گاومیشان، شهر تاریخی سیمره، تنگه بهرام چوبین و... در این شهرستان وجود دارد.
شنبهزاده تصریح کرد: در سالهای گذشته آثار متنوع تاریخی از شهرستان دره شهر بهخصوص شهر تاریخی سیمره به دست آمده که درحال حاضر، موزه باستانشناسی دره شهر به عنوان تنها موزه باستانشناسی استان ایلام و تخصصیترین موزه در غرب کشور این آثار را به نمایش گذاشته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایلام عنوان کرد: نخستین موزه باستانشناسی استان ایلام که بهعنوان تنها موزه تخصصی باستانشناسی غرب کشور نیز شناخته شده است سال ۸۴ در شهرستان دره شهر آغاز به کار کرده است.
شاهکار آثار تاریخی شهرستان درهشهر شهر تاریخی سیمره است که امروز نمادی از تمدن و فرهنگ استان ایلام شده که چیزی در حدود ۲۰۰ هکتار رازهای نهفته تاریخی در خود جای داده است.
شهر رویایی سیمره که در حاشیه جنوب شرقی شهر کنونی دره شهر واقع است، بزرگترین محوطه تاریخی استان ایلام محسوب میشود، محوطه تاریخی این شهر طبق مطالعات و کاوشهای انجامگرفته مربوط به قرون اولیه اسلامی است.
علاوه بر مناطق بکر و دست نخورده و تا حدودی عجیب که در دره شهر مشاهده میشود، آثار تاریخی بسیار زیبا و دیدینی هم در این شهرستان که بزرگترین شهر تاریخی غرب کشور است، وجود دارد که هرکدام به تنهایی هر گردشگری را مجذوب خود میکنند.
برخی از آثار باستانی و مناطق دیدینی شهرتاریخی دره شهر عبارتند از:
اگر به دنبال جایی هستید که تاریخ را از نزدیک ببینید حتما موزه باستان شناسی و تاریخی شهرستان دره شهر را که یکی از مکانهای گردشگری و مورد توجه توریستها در این شهرستان است حتما دیدن کنید.
این موزه، تنها موزه باستان شناسی استان ایلام و تخصصیترین موزه باستان شناسی غرب کشور بوده که محل نگهداری بیشترین آثار تاریخی و یافتههای باستانشناسی در زمینه تاریخ، فرهنگ و تمدن کهن این دیار است.
در این موزه تاریخی بیش از ۳۰۰ اثر کشف شده تاریخی و فرهنگی متعلق به دورانهای تاریخی عهد هخامشی، ساسانی، دوران اسلامی، صفویه، قاجاریه و ... شامل گچ بریها، زیورآلات، سکهها، ظروف سفالی و اشیاء دیگر است.
موزه تاریخی دره شهر به لحاظ تنوع آثار تاریخی مختلف نگهداری شده در آن یکی از مقصدهای اصلی گردشگران این شهرستان خصوصاً در تعطیلات نوروزی است.
این شهر با قدمتی بیش از ۱۴۰۰ ساله متعلق به دوران ساسانیان بوده و دارای برجهای نگهبانی، خیابان، سیستم آبکشی و دفع فاضلاب بوده است که بنا به قولی در اثر یک زلزله مهیب تخریب و از بین رفته و البته بقایای این شهر هنوز پابرجا بوده و مورد حفاظت سازمان میراث فرهنگی قرار گرفته است.
شهر باستانی ماداکتو که هنوز بسیاری از بناها و خانههای گنبدی شکل آن باقی است از چند سال پیش تاکنون مورد کاوش یکی از گروههای باستان شناسی کشور قرار گرفته و آثار متعددی از دوران تمدن ساسانی و اسلامی در آن به دست آمده که گچ بریهای متعدد از جمله این آثار میباشند.
پل تاریخی و زیبای گاومیشان بر روی رودخانه سیمره پس از تلاقی با رودخانه کشکان ساخته و بر اساس نظریات مختلف، وجه تسمیه نام این پل برگرفته از گومیشه یعنی محل پرورش گاو است. بعضی نیز بر این باورند که گاومیش نر در قدیم جفت خود را گم میکند و در پی یافتن آن تمامی درهها و غارها را در هم مینوردد و سرانجام آن را در غاری در این محدوده مییابد، از آن پس این منطقه را گاو میشو نامیده اند.
پل تاریخی گاومیشان یکی از مشهورترین پلهای تاریخ کشورمان و البته حیرت انگیزترین پل تاریخی در غرب کشور به حساب میآید.این اثر در مسیر جاده دره شهر به استان لرستان و بر روی رودخانه مشهور سیمره بنا و گفته میشود از بناهای دوران ساسانیان بوده است و هنوز هم آثار این پل بصورت چند دهنه سترگ با مکانهای استراحت در دو سوی رودخانه سیمره باقی است.این پل تاریخی از پنج چشمه بزرگ تشکیل شده است که در حال حاضر فقط یکی از چشمهها سالم است.
این آبشار در ۲۵ کیلومتری شرق درهشهر، در جوار روستای داراب آباد و در مسیر دره شهر به پل دختر و پل گاومیشان واقع شده است.
آبشار هفت آسیاب شهرستان دره شهر همانطور که از نام آن پیداست در گذشته محل بنای تعداد زیادی از آسیابهای آبی بوده که محل مراجعه بسیاری از مردم مناطق اطراف بوده است.
این آبشار در محل یک تنگه به همین نام قرار گرفته و از مناطق دیدنی و بکر ایلام است و یکی از جلوههای طبیعی و دیدنی این استان است.
این آبشار زیبا و دیدنی که در دامنه کبیرکوه قرار گرفته و از کبیرکوه سرچشمه میگیرد با ۶۰ متر ارتفاع مکانی دیدنی برای گردشگران و دوستداران طبیعت استان ایلام را فراهم کرده است.
آبشار هفت آسیاب، پس از گذر از دامنه ریواس کوه به رودخانه بزرگ سیمره میپیوندد. وجود جنگلهای انبوه، درههای زیبا و گونههای گیاهی متنوع زیباییهای این آبشار را دو چندان کرده است.
یکی از این آثار آتشکده چهار طاقی است که در حاشیه شهر دره شهر در روستای سرخ آباد در محلی مرسوم به «تنوره سرخ گچی» واقع و این مکان در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است و در نوع خود بی نظیر استیکی از این آثار آتشکده چهار طاقی است که در حاشیه شهر دره شهر در روستای سرخ آباد در محلی مرسوم به «تنوره سرخ گچی» واقع شده است، این مکان در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است و در نوع خود بی نظیر است.
این چهارطاق در کناره چپ رودخانه سراب دره شهر بر روی تپه ماهوری تنوره سرخ واقع شده که با توجه به مصالح و سبک معماری، قدمت آن به بیش از ۱۴۰۰ سال میرسد.
تنگه بهرام چوبینه یکی دیگر از آثار تاریخی دره شهر بوده که در رشته کوه کبیرکوه و در سمت جنوب شرقی شهر دره شهر و در درهای به همین نام واقع است.علت نامگذاری این تنگه به نام بهرام چوبین به این دلیل بوده که گفته شده است اقامتگاه ییلاقی بهرام چوبینه سردار معروف ساسانی در این نقطه قرار داشته است.
در این بنای تاریخی بقایایی از بناهای قلوه سنگی و ملاط گچ دوران ساسانی دیده میشود که با مصالح معماری موجود در محل کاملا' مرتبط هستند. هنوز هم قسمتهایی از دیوار کشی بر روی ارتفاعات شمالی و جانبی تنگه به چشم میخورد که با مصالح قدیمی این بنا ساخته شده اند.
قلعه موجود در تنگه بهرام چوبین تقریبا در مسیر سخت و دشواری در دامنه کبیرکوه قرار گرفته و در سینه کش ارتفاعات شرقی و دقیقا' در دامنه فرو رفتگی کوه چشمه آبی درون صخرهها جریان دارد که سطوح جانبی مسیر آن در گذشته حجاری شده اند. آثار دست ساز درون این صخرهها و سد موجود در دهانه آن با مناظر طبیعی تنگه چشم اندازی دل انگیزو دلنشین ایجاد کرده است.
سید مجتبی فرهادی مدیر میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری دره شهر در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام ، با اشاره به اینکه دره شهر قطب گردشگری ایلام میباشد اظهار کرد: این شهرستان دارای ۱۴۵ اثر تاریخی-فرهنگی ثبت شده در آثار ملی کشور و ۸ اثر طبیعی میباشد.
وی افزود: این شهرستان با داشتن مناطق بکر طبیعی، مردم مهمانپذیر و آثار تاریخی- فرهنگی میتواند بیش از این رشد یافته و در زمینه توسعه صنعت گردشگری سرآمد دیگر شهرهای استان شود.
فرهادی بیان کرد:با توجه به اینکه در شهرستان دره شهر بیش از ۴۰ مکان و اقامتگاه گردشگری وجود دارد، حدود ۲۵ اقامتگاه بوم گردی هم با اعتباری بالغ بر ۸ میلیارد احداث شده است..
وی گفت: شهرستان دره شهر به دلیل وجود آثار تاریخی و برخورداری از طبیعت زیبا، هر ساله یکی از مناطق هدف برای گردشگران از مناطق مختلف کشور است، به همین منظور تمام امکانات رفاهی در
اماکن اقامتی از جمله مدارس و خانههای معلم، هتلها و مسافرخانهها تحت نظارت شبانه روزی اداره میراث فرهنگی دره شهر، همگی آماده استقبال، اسکان و پذیرایی از گردشگران و مهمانان میباشند.
شهرستان دره شهر با قرارگیری در ناحیهای کوهستانی و نیمهگرم، از مناطق جنگلی و پوشش گیاهی نسبتا مطلوبی برخوردار است. مردم این منطقه از رژیم غذایی جالب و متنوعی پیروی میکنند که حضور انواع غذاها و شیرینیهای سنتی و محلی، بسیار چشمگیر و منحصر به فرد است.
با ورود به این شهرستان بدون شک شیفته خوراکی لذیذی، چون شله کینه خواهید شد، میان وعدهای بسیار خوشمزه با عطر و بوی خاص که هرگردشگری طعم خوشایندش را چشیده است.
معروفترین و رایجترین غذاهای سنتی و بومی استان ایلام را غذاهایی مانند خورشت ترهکوهی، کشکینه، تُرخینه، قارمه گوشت گوسفندی، نژی آو، جیجگ آو، ماش آو، کشک دو، قله ماسوا، کپه، جِِگِروَز، گوجهپونه، مَکش، کوفته سیرابی و... تنها تعدادی از خوراکیهای لذیذ و مغذی این سرزمین زیبا و دوستداشتنی را تشکیل میدهند.
انتهای پیام/ع