به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با شروع سال جدید سفرهای دیپلماتیک خود را به کشورهای مختلف آغاز کرد و در این بسته خبری قصد داریم مجموعه سفرهای که در فرودین 97 صورت گرفت را مرور کنیم.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که به منظور شرکت در بیست و سومین اجلاس شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در سفری دو روزه به دوشنبه سفر کرد،و در بدو ورود مورد استقبال نظام الدین زاهدی معاون اول وزیر امور خارجه تاجیکستان قرار گرفت.دیدار با امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان نخستین برنامه سفر وزیر امور خارجه کشورمان به این کشور بود. در این دیدار در خصوص روابط دو جانبه، مشکلات منطقه و مسائل مربوط به افراط گرایی و تروریسم بحث و تبادل نظر شد.همچنین حضور در جمع کارکنان سفارت جمهوری اسلامی ایران در دوشنبه دومین برنامه سفر ظریف بود. وی در این دیدار همکاریهای اقتصادی ایران و تاجیکستان را حائز اهمیت برشمرد و از کشورهای همسایه به عنوان مهمترین بازارهای تولیدات داخلی نام برد.شرکت در اجلاس شورای وزیران اکو اولین برنامه روز دوم سفر وزیر امور خارجه کشورمان به تاجیکستان بود. در این اجلاس کشورهای عضو از الحاق جمهوری اسلامی ایران به سازمان جهانی تجارت (WTO) حمایت کردند و مانع تراشیهای بعضی کشورهای خارج از منطقه را محکوم نمودند چنانچه محکوم کردن تحریمهای یک جانبه اقتصادی علیه کشورها که مانع توسعه اقتصادی و تجارت آزاد میان ملتها است از دیگر بندهای بیانیه وزیران شرکت کننده در این نشست بود.دیدار با وزیر امور خارجه ترکمنستان در حاشیه نشست اکو برنامه بعدی ظریف در این سفر بود.در پایان نیز بازدید از نمایشگاه صنایع دستی و هنری کشورهای عضو اکو در باغ ارم دوشنبه آخرین برنامه وزیر امور خارجه کشورمان در این سفر دو روزه بود.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز پنج شنبه 29 فروردین به وقت محلی برای شرکت در اجلاس عالی رتبه صلح پایدار، وارد نیویورک شد،طبق اخبار این اجلاس در روزهای 24 و 25 آوریل(چهارم و پنجم اردیبهشت) در مجمع عمومی سازمان ملل متحد برگزار شد؛این اجلاس به پیشنهاد میروسلاو لایچاک رئیس هفتاد و دومین مجمع عمومی سازمان ملل و در سطح رئیسان جمهوری، نخست وزیران یا وزیران خارجه برگزار شد. در این نشست وزیر امور خارجه کشورمان روز سه شنبه (24 آوریل) به وقت محلی در این اجلاس سخنرانی کرد.دیدار دوجانبه با مقامات دیگر کشورها دیگر برنامه رئیس دستگاه دیپلماسی در سفر به نیویورک بود . او همچنین روز دوشنبه (23 آوریل) در شورای روابط خارجی آمریکا سخنرانی کرد. لازم به ذکر است که سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر نیز در این سفر او را همراهی کرده بود.
مدیران ده ها شرکت اقتصادی و بنگاه کارآفرینی، آقای ظریف را همراهی می کنند.ظریف در داکار با وزیر خارجه رئیس جمهور و رئیس مجلس سنگال دیدار و رایزنی خواهد کرد.از دیگر برنامههای سفر ظریف به سنگال، شرکت در نشست مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور است.«محمدجواد ظریف»، روز دوشنبه در نشست اقتصادی مشترک ایران و سنگال در داکار، تصریح کرد: این دو کشور مهم در غرب آسیا و غرب آفریقا و جهان اسلام میتوانند نقشی تاثیرگذار در توسعه و شکوفایی اقتصادی این مناطق مهم و همچنین گسترش صلح و ثبات منطقهای و بینالمللی و وحدت و انسجام جهان اسلام ایفاء کنند.وزیر خارجه ایران، خاطرنشان کرد: تلاش برای افزایش تجارت بین ایران و سنگال با رویکردی برد – برد، نه فقط متضمن صادرات کالا و خدمات فنی مهندسی و نیز انتقال فناوری از سوی شرکتهای ایرانی به سنگال، بلکه تامین نیازهای ایران به ویژه در بخش کشاورزی و معدن از طریق فعالان اقتصادی سنگال است.ظریف گفت: در دیدار با مقامات سنگال درباره راههای تسهیل حضور و ارتباطات تُجار ایرانی و سنگالی و توجه ویژه به همکاریهای اقتصادی دو کشور به ویژه در زمینه تجارت، خدمات فنی و مهندسی، خودروسازی، نفت و پتروشیمی، برق و صنایع غذایی و فناوریهای نو که ایران و سنگال در آنها دارای مزیت نسبی هستند،گفتوگو کرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه سفر بهارانه خود به آمریکای جنوبی و آفریقا به ویندهوک پایتخت نامیبیا سفر کرد. ظریف در همایش اقتصادی مشترک ایران و نامیبیا با حضور وزیر تجارت نامیبیا حضور یافت و سخنرانی کرد. وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با همتای نامیبیائی، ضمن با اهمیت خواندن همکاری کشورمان با نامیبیا در جنوب آفریقا، خواستار افزایش همکاریهای دو کشور در تمامی حوزهها بویژه مناسبات بانکی به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای بخشهای خصوصی دو طرف شد. ظریف همچنین آمادگی کشورمان را برای توسعه همکاری با نامیبیا در بخشهایی، چون انرژی، آب، ساختمان سازی، کشاورزی و فن آوریهای نوین نیز اعلام کرد. وزیر امور خارجه کشورمان در بخشی از گفتوگوهای خود با وزیر خارجه نامیبیا و با اشاره به تحولات منطقه ای، ضمن محکوم کردن حملات اخیر رژیم صهیونیستی علیه مردم بی دفاع فلسطین، راه حل مشکل سوریه را گفتوگوهای سیاسی دانست و تاکید کرد؛ وضعیت وخیم مردم یمن، مبارزه با تروریسم را نیازمند همکاری مشترک از سوی همه کشورها دانست.وزیر خارجه نامیبیا نیز در این دیدار از هر گونه سرمایه گذاری کشورمان در طرحهای کشاورزی و انرژی بویژه انرژیهای تجدید پذیر استقبال کرد. وی ضمن حمایت از حقوق مردم فلسطین، حملات اخیر رژیم صهیونیستی علیه آنان را محکوم کرد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه سفر خود به آفریقا و آمریکای جنوبی، وارد مونتهویدئو پایتخت اروگوئه شد و با تاباره واسکز رئیس جمهور این کشور دیدار و گفتوگو کرد. همچنین خورخه گاندینی رئیس مجلس نمایندگان اروگوئه در پایتخت این کشور دیدار و بر گسترش روابط ایران و اروگوئه بویژه تقویت روابط پارلمانی تاکید کرد.وزیر امور خارجه ایران همچنین در ادامه رایزنیها با مقامات اروگوئه با لوسیا توپولانسکی معاون رئیس جمهوری و رئیس سنای این کشور نیز دیدار و گفتوگو کرد.ظریف در عین حال با همتای خود رودلفو نین نووآ وزیر خارجه اورگوئه دیدار و درخصوص مسائل مختلف ازجمله توسعه روابط دوجانبه رایزنی کرد.وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در همایش تجاری ایران و اروگوئه، حضور فعالان اقتصادی بخش خصوصی و دولتی ایران در حوزههای مختلف از جمله بانکی، سرمایهگذاری، خودروسازی، حمل ونقل و نفت و پتروشیمی در اروگوئه را نشان دهنده اراده سیاسی ایران برای ارتقاء مناسبات اقتصادی و تجاری با اروگوئه برشمرد.
ظریف در ادامه تور دیپلماتیک و بهارانه خود برزیلیا پایتخت برزیل را انتخاب کرد. لازم به ذکر است برزیل از اعضای گروه بریکس (BRICS) از توانمندیها و ظرفیتهای بالای اقتصادی و بازرگانی برخوردار است بنابراین در این سفر «نشست مشترک اقتصادی ایران و برزیل» برگزار شد.امضاء اسناد همکاری در زمینههای حقوقی، قضایی، بازرگانی، تجاری، آموزشی و فرهنگی بین مقامهای دو کشور، از جمله سند همکاریهای اقتصادی دو کشور بین رییسان اتاق بازرگانی ایران و برزیل، سند همکاری بین دانشکده روابط بینالملل وزارت خارجه با موسسه آموزشی دیپلماتیک برزیل از برنامههای سفر ظریف به آمریکای جنوبی بود.وزیر امور خارجه در بدو ورود به برزیل به همکاری خوب دو کشور در بخش انرژی و فعالتر شدن در زمینه فناوری و ایفای نقش مکمل تهران - برزیلیا و برگزاری جلسه با مجمع اقتصادی برزیل نیز اشاره و ابراز امیدواری کرد که بتواند زمینه را برای همکاری به ویژه بخش خصوصی فراهم کند.ظریف با حضور در «همایش تجاری مشترک ایران و برزیل» در محل کنفدراسیون ملی صنایع آن کشور گفت «دست شرکتهای برزیلی را برای ورود به بازار ایران را میفشاریم» و برای همکاری ایران جهت سرمایه گذاری مشترک با برزیل و اجرای پروژهها با استفاده از فناوریهای نوین اعلام آمادگی کرد. همچنین وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد برزیل تامین کننده مهم مواد غذایی و برخوردار از صنایع پیشرفتهای همچون هواپیماسازی، فولاد، نفت و گاز، اتانول، معدن و کشاورزی است که میتواند شریک مهمی برای ایران در منطقه خاورمیانه باشد و ما از توسعه این ظرفیتها در روابط دوجانبه و نیز با طرفهای ثالث استقبال میکنیم.ظریف همچنین در موسسه مطالعاتی ریو برانکو برزیل سخنرانی کرد و در حاشیه آن، یادداشت تفاهم همکاری این موسسه با دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه امضاء شد.
محمدجواد ظریف به منظور دیدار با مقامات ترکمنستان عازم عشق آباد شد و با مردوف رشید وزیر امور خارجه این کشور دیدار و گفتوگو کرد.طرف ترکمن در این دیدار سفر ظریف به عشق آباد که مصادف با بیست و پنجمین سالگرد مناسبات بین دو کشور صورت گرفته است را مهم دانست و با اشاره به ملاقات وزیر خارجه کشورمان با رئیسجمهور ترکمنستان و موضوعات مطروحه در این ملاقات، مدعی شد؛ از حمایت جمهوری اسلامی ایران از سیاست بیطرفی ترکمنستان در مجمع عمومی سازمان ملل در سال ١٩٩٥ تشکر میکنیم و خواهان ادامه همکاری و حمایت دو کشور در مجامع بینالمللی هستیم.طرف ترکمن در این ملاقات با تاکید بر اهمیت همکاریهای مختلف و تدوین همکاریهای سیاسی بین وزارتخانههای امور خارجه دو کشور، تاکید کرد برجام موانع همکاریهای بانکی میان دو کشور را برداشته و تسهیلات خوبی در زمینه این همکارها ایجاد کرده است.ظریف نیز در این دیدار تاکید کرده بود ما با ترکمنستان در زمینههای مختلف همکاری داریم. نزدیک به دو ساعت گفتگو با رئیسجمهور ترکمنستان نشانه عزم رئیسجمهور ترکمنستان بر گسترش روابط است.در این ملاقات همچنین طرفین در خصوص توسعه همکاریهای اقتصادی، همکاری در زمینههای بانکی با توجه به برداشته شدن محدودیتها در این زمینه بعد از برجام، تنوعسازی همکاریها در حوزه انرژی، تسهیل در صدور روادید با هدف افزایش همکاریهای تجاری، سرمایهگذاریهای مشترک، بررسی استفاده از پول ملی در همکاری تجاری و حل مشکلات تجاری و اقتصادی گفتوگو کردند.
وزیر امور خارجه برای شرکت در اجلاس میاندورهای وزرای امور خارجه کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان، سفر کرد و در این اجلاس به ایراد سخنرانی پرداخت. اجلاس ۲ روزه وزیران امور خارجه جنبش عدم تعهد با موضوع «ترویج صلح و امنیت بین المللی به منظور توسعه پایدار» با حضور ۸۰۰ نماینده از ۱۲۰ کشو عضو، ۱۷ کشورو ۱۰ نهاد بین اللملی ناظر در باکو برگزار شد و ظریف در سخنرانی در این نشست تاکید کرد: «رژیم صهیونیستی اصلیترین تهدید علیه امنیت جهان است.»ظریف پس از حضور و سخنرانی در اجلاس وزیران امور خارجه جنبش عدم تعهد، به دعوت رسمی مقام های جمهوری خودمختار نخجوان به این جمهوری سفر و با «واصف طالب اف» رئیس مجلس عالی جمهوری خودمختار نخجوان نیز دیدار و گفت وگو کرد.وزیر امور خارجه در دیدار با طالب اف با اشاره به انتخاب تبریز و نخجوان به عنوان «پایتخت های گردشگری و فرهنگی» جهان اسلام در سال 2018 بر همکاری های مشترک در این زمینه تاکید کرد.نخجوان به عنوان یک جمهوری خودمختار در قلمروی جمهوری آذربایجان، بیش از پنج هزار و 502 کیلومتر مربع مساحت و با جمهوری اسلامی ایران 204 کیلومتر مرز مشترک دارد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در صدر یک هیأت سیاسی در فرودین 97 تهران را به مقصد آنکارا ترک کرد.وی در نشست سه جانبهای با حضور همتایان روس و ترکیهای خود درباره آخرین تحولات سوریه و روند آستانه و پیش از برگزاری نشست سران سه کشور به گفتوگو نشست.وزرای خارجه 3 کشور 25 اسفند ماه 1396 نیز برای اولین بار در آستانه پایتخت قزاقستان و در چارچوب رایزنیها به منظور حل بحران سوریه در نشستی سه جانبه به رایزنی پرداخته بودند.وزیر امور خارجه در نشست با همتایان ترک و روس خود آخرین تحولات سوریه و پیگیری توافقات آستانه را مورد بررسی قرار دادند و همچنین در این نشست دستور کار اجلاس سران سه کشور نیز مورد گفتوگو قرار گرفت.
انتهای پیام/