به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ با آنکه شهر سرعین یک شهر کوچک در جنوب استان اردبیل بوده اما به علت دارا بودن چشمههای آبگرم فراوان شهرت بسیاری دارد و یکی از مناطق گردشگری در استان اردبیل به شمار میرود تا جایی که بیشتر گردشگران و دوست داران طبیعت سرعین را بیشتر از سایر شهرهای اردبیل میشناسند.
اما شهر سرعین تنها به چشمههای آبگرم معدنی خود ختم نمیشود سرعین جدا از چشمهها، به تپههای سرسبز سبلان و هوای خنک در ماههای گرم سال نیز شهره است، سعی کردیم در این مطلب جاهای دیدنی سرعین را به خوبی برای عزیزانی که قصد سفر در نوروز ۹۸ به استان اردبیل و شهر زیبای سرعین دارند، معرفی کنیم.
روستای تاریخی کنزق در ۲ کیلومتری شرق شهر سرعین قرار دارد که دارای درههای متعددی بوده و نام معروفترین دره در این روستا ساری دره (دره زرد) است.
ساری دره دارای تعدادی چشمه طبیعی بوده و با درختان گلابی و گیاه "گیلدیک" و آب روانی که از میان دره میگذرد یکی از مناطق دیدنی و زیبای روستای کنزق است.
این روستا از شمال به اراضی سرسبز و دیدنی شهر اردیموسی، از جنوب به روستای تاریخی و زیبای کلخوران، از شرق به روستای قدیمی آققلعه و از غرب به شهر توریستی سرعین محدود شده است.
روستای تاریخی کنزق دارای غارهای تاریخی مربوط به دوره اشکانیان است که در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است همچنین تپهای در این روستا به نام چاقور چوقر وجود دارد که علاوه بر طبیعت خیرهکننده، در آن گونههای کمیاب خزندگان مثل آفتابپرست و سوسمار زندگی میکنند.
ویند کلخوران دهکدهای سنگی با مجموعهای از خانههای سنگی منفرد است که اغلب در زیر تپهای به نام چله خانه قرار دارد که به صورت یک پدیده معماری و باستانی بینظیر تلقی میشود.
این دهکده در حدود ۵ کیلومتری جنوب و جنوب غربی سرعین و در نزدیکی جاده اردبیل-نیر قرار گرفته است و خانههای سنگی در قوردی قیه، تپه چله خانه، قره قیه و مسجدیئری قرار گرفتهاند.
در ۲ کیلومتری شمالغرب روستای ویند کلخوران، تپه رسوبی بلندی وجود دارد که ضلع جنوبی آن از فرسایش بستر رودخانه بالیخلو به صورت دیوار مرتفعی درآمده است.
دخمه سنگی با در ورودی و اتاقک چشمگیر، در ارتفاع تقریبی ۵۰ متر از بستر رودخانه و بر سینه آن کنده شده است که در حاشیه این دخمه حروفی کنده شده که قسمت عمده آن از بین رفته است.
دهکده باستانی ویند کلخوران به دلیل تنوع زیاد خانههای سنگی میتواند از لحاظ تاریخی، باستانی و گردشگری به صورت یکی از کانونهای علمی، تفریحی و گردشگری درآید.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهر سرعین در این باره تصریح کرد: تپه تاریخی آناهیتا، در سمت غربی شهر سرعین قرار دارد و با شماره ۱۹۷۶ به ثبت آثار ملی رسیده است که از کاوشهای انجام شده در این منطقه اشیا و سفالینههایی به دست آمده که قدمت آنها به اواخر هزاره دوم و اول قبل از میلاد مسیح بازمیگردد.
مصطفی سیدمحسنی ادامه داد: معبد آناهیتا سالها محل عبادت و ریاضت موبدان زرتشتی بوده و این معبد و حوالی آن، به نام ساری قیه ییلاق، آسایشگاه تابستانی حاکمان ساسانی بوده است.
وی اظهار کرد: سالها معبد آناهیتا به عنوان مسجد استفاده میشده که بنا بر روایات در زیر این تپه و قلعه آن، راههای زیرزمینی وجود داشته که خروجی یکی از آنها در محدوده میدان گاومیشگلی شهر سرعین بوده که هماکنون مسدود است.
متاسفانه طبق گفته کارشناسان و کاوشگران در اوایل دهه ۴۰ به علت ساختن یک منبع آب آشامیدنی روی تپه آناهیتا، بقایای دیوار قلعه و بنای موجود روی تپه از میان رفته است.
دره گلستان یا قزلگوللر یکی از زیباترین درههایی است که در ۱۹ کیلومتری سرعین قرار دارد. دره گلستان که به آن دره آلوارس هم میگویند از درههای شرقی سبلان است که علاوه بر زیبایی و سرسبزیاش، زیستگاه کبک و قوچ و بز نیز هست.
علت نامگذاری دره گلستان به دلیل وجود چمنزارها و گلزارهای زیادی است که به خاطر وجود چشمههای پرآب و یخچالهای طبیعی در این دره به وجود آمده است.
نام دیگر این دره، دره آبگیرهای طلایی است که به خاطر وسعت آبگیرهایش به این نام شهرت یافته است؛ گرچه همهساله مسافران و گردشگران زیادی در کنار دست جاده پیست اسکی آلوارس در این دره خوش منظر دقایقی ایستاده و متوقف میشوند اما شاید تا به امروز بیشتر گردشگران نام اصلی این دره را نمیدانستند و از آن بیاطلاع بودند.
یکی از بکرترین نقاط دیدنی دامنههای سرسبز سبلان آبشار ورگه سران است که در روستایی به همین نام و در شمال سرعین قرار گرفته است.
این آبشار فاصله زمانی ۵ دقیقهای از مرکز شهر توریستی سرعین دارد و در دره و تنگه طبیعی این روستا، چشمههای معروف و پرآب زیادی معروف به قیرخ بولاخ یا چهل چشمه وجود دارد که در اثر برخورد آب آنها با صخرهها آبشاری دیدنی به وجود آمده است.
پیست اسکی آلوراس در فاصله ۱۲ کیلومتری روستای آلوارس و ۲۴ کیلومتری سرعین قرار گرفته است و بزرگترین پیست اسکی در ایران است.
مدیرکل ورزش و جوانان استان اردبیل در معرفی این منطقه بکر گردشگری گفت: به سبب بارندگی و برف فراوان در طول پاییز و زمستان و به جهت دیر ذوب شدن برفهای این منطقه میتواند در حدود ۶ الی ۸ ماه از سال مورد استفاده قرار گیرد که از این لحاظ در کشور در رتبه اول است.
بهرام آقاخانی تصریح کرد: این پیست اسکی به بالابر و تلهسیژ نیز مجهز شده ست که در ادامه تامین زیرساختهای گردشگری در این منطقه موفق به نصب و راهاندازی این دو مورد در پیست آلوارس شدیم.
وی ادامه داد: پیست آلوارس در بین سالهای ۸۴ تا ۸۵ افتتاح و مورد بهرهبرداری قرار گرفت که به علت ارتفاع زیاد پیست از سطح دریا دمای این پیست حتی بسیار سردتر از دما در شهرستان اردبیل است بطوری که حتی در برخی تابستانها بارش برف در این پیست اسکی مشاهده شده و همین موضوع علاقه کوهنوردان و ورزشدوستان را برای حضور در این منطقه بکر گردشگری دوچندان میکند.
به گفته مدیرکل ورزش و جوانان استان پیس اسکی آلوارس در بهار امسال نیز همچون سالهای گذشته با تامین و تدارک برخی برنامههای منظم و دقیق آماده میزبانی از گردشگران از اقصی نقاط دنیا میباشد.
علیرضا حیدری، رئیس منابع آب سرعین در معرفی آبگرمهای شهر سرعین به خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل گفت: آبگرم گاومیش گلی در شهر سرعین وجود دارد و دارای آبدهی ۱۴۰ لیتر در ثانیه میباشد. این آبگرم دارای استخری روباز به مساحت ۴۰۰ متر با عمق ۱۳۰ سانتیمتر که به صورت دائمی و جوشان، در جریان است.
وی ادامه داد: در گذشته آب گاومیش گلی از سمت جنوب شرقی وارد نهری می شد و به فاصله ۱۵۰ متری آسیابی را میگردانیدند که این آسیاب در آن ایام از گرانبهاترین آسیابهای آذربایجان به حساب میآمده زیرا بر خلاف آسیابهای دیگر آب آن در زمستان یخ نمیزده و در تمام طول سال کار میکرده است.
رئیس منابع آب سرعین تصریح کرد: آبگرم بش باجیلار میتواند یکی دیگر از گزینههای پیش روی گردشگران در سفر به شهر توریستی سرعین باشد که در واقع این آّگرم یکی از قدیمیترین آبگرمهای سرعین میباشد که در قدیم به درهلر سویی معروف بود.
حیدری گفت: آبگرم سبلان نیز بزرگترین مجتمع آب درمانی خاورمیانه در شهر سرعین، با امکانات و استخرهای متعدد سرپوشیده و حوضچههای جکوزی، سونای خشک و بخار، دوشها و وانهای انفرادی متعدد، خدمات پزشکی و درمانی مجزا برای مردان و زنان، حوضچههای آب سرد، دوش های آب سرد و گرم، واحد جکوزی و بخش فیزیوتراپی است که این مورد نیز در درمان امراض بسیاری از بیماریهای پوستی و مفصلی مناسب میباشد.
عسل و سرشیر: در تابستانهای زیبا مسافران زیادی در صفهای طولانی نانهای سنتی در روستاهای سرعین میایستند و نان تازه محلی میخرند بعد این نان تازه محلی را با عسل تازه سبلان و سرشیر تازه همراه میکنند. در تمام خیابانهای سرعین مغازههای کوچک و بزرگی پیدا میشوند که عسل و سرشیر میفروشند در واقع عسل تازه و سرشیر محلی یکی از سوغاتیهای ناب این شهر توریستی میباشد.
آش دوغ: معمولا بعد از استفاده از چشمههای آبگرم، خوردن یک کاسه آش دوغ تمام خستگی گردشگران را از بین میبرد. آش دوغ سرعین که ترکیب خوشمزهای از دوغ، سبزیهای معطر و ... است در میان گردشگران طرفداران زیادی دارد.
کبابهای محلی این منطقه نیز بسیار معروف و مورد علاقه گردشگران است.
انتهای پیام/س