به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ؛ خراسان جنوبی دارای شرایط اقلیمی خشک و بیابانی، باغها و قلعههای تاریخی راز آلود، چشمههای آبگرم و سرد، روستاهای شگفت انگیزو کویر بکر و آثار گردشگری بی نظیر است.
نوروز امسال اگر فرصت سفر به خراسان جنوبی را داشته باشید علاوه بر جاذبههای تاریخی همچون قلعه، باغهای رحیم آباد و اکبریه و ارگ کلاه فرهنگی بیرجند میتوانید بادگیرهای بشرویه، روستاهای اعجاب انگیز چنشت و ماخونیک قلعه فورگ، کویر همت آباد زیرکوه، آرامگاههای ابن حسام خوسفی و بزرگمهر قاینی اسبادها و کوههای مینیاتوری نهبندان و دشت ه. و بیابانهای کویری را نیز در فهرست آثاری که نوروز امسال میتوانید از آن بازدید کنید بگنجانید.
باغ اکبریه
باغ اکبریه از آثار جهانی ایران است که در شهر بیرجند قرار گرفته و جلوههای زیبایی را در خود جای داده است. قدمت این باغ به زمان قاجار باز میگردد و وسعتی در حدود ۴۵۰۰۰ متر مربع دارد. اکبریه همچون نگینی در میان اقلیم کویری خراسان جنوبی میدرخشد و دنیایی بهشتی را به نمایش میگذارد. با ورود به این باغ، نسیم خنکی صورتتان را نوازش میدهد و گرمای هوا را از تنتان میزداید.
در هر قدم در این باغ، با نمایشی تازه از معماری هوشمندانه ایرانی مواجه میشوید و حیرت زده به بازدید خود ادامه میدهید. با رسیدن به بنای درون باغ، دنیایی دیگر پیش رویتان قرار میگیرد و بازدید از موزههای مختلفی که در آن برپاست، گردشتان را کامل میکند. همین حال و هوای متفاوت است که هر کسی را برای شناخت بیشتر این باغ، وسوسه میکند و نگاهی نزدیکتر به تاریخ و معماری را میطلبد. همین وسوسه نیز ما را به دنیای درون باغ اکبریه میکشاند تا با دیدنیها و فرصتهای خوشگذرانی در آن آشنا شویم و گنجینهای دیگر از کشورمان را بشناسیم..
شاید فکر کنید اکبریه فقط یک مکان تاریخی است و بازدید از آن ممکن است کسل کننده باشد؛ اما سخت در اشتباهید، چرا که در این مکان تاریخی هم فرصتهایی برای خوشگذرانی وجود دارد:
گذرگاههای باغ اکبریه بسیار زیبا ساخته شده اند و احاطه شدن آنها با درختان سر به فلک کشیده بر جذابیت آنها افزوده است.
این گذرگاهها فرصت خوبی برای قدم زدن و پیاده روی هستند و باعث میشوند که شما به جای جای باغ سر بزنید و گشت و گذاری متفاوت را تجربه کنید.
زیباییهای این باغ و جلوه تاریخی آن دست به دست هم میدهند تا آن را به یک سوژه تمام عیار عکاسی تبدیل کنند. حوض زیبا، معابر چشم نواز و منظر تاریخی این مجموعه، همه و همه بهانه خوبی برای ثبت تصاویر هستند..
وجود بازارچه صنایع دستی در این مجموعه به شما امکان میدهد تا با دست سازههای این دیار آشنا شوید و هدایا و سوغاتیهای خوبی را برای عزیزانتان خریداری کنید.
باغ رحیم آباد
مجموعه باغ و عمارت رحیم آباد در شهر بیرجند و در روستایی با همین نام واقع شده است. باغ رحیم آباد دارای دو در ورودی است که فضای دسترسی به داخل از همین دو در میسر میباشد.
مجموعه تاریخی رحیم آباد شامل حصار، برجهای نگهبانی، باغ، عمارت اصلی، حوضخانه، عمارت کلاه فرنگی، اصطبل و فضاهای خدماتی میباشد. در سه گوشه حصار گلین باغ بقایای برجها مشهود است و تنها برج شمال شرقی بنا با ساخت عمارت به کلی از میان رفته است. محور اصلی باغ در حدفاصل دو عمارت و در خط تقارن طولی آن میباشد. این محور با دو حوض، یک استخر و درختانی در دو سوی مسیر از سایر نقاط متمایز شده که خود جلوه ایی است از الگوی باغ ایرانی.
همچنیـن ایـن عمـارت دارای طاقنـماهای تـزئینی و تزئـینات رسمی بندی میباشد. قدمت این بنا حداقل به دوره زندیـه بر میگردد. در مرکز باغ عمارتی ساخته شده که ویژگیهای معماری آن تداعی کننده نوع معماری اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی است.
در بنای عمارت تزئیناتی شامل قرنیزهای گچی که البتـه به عنـوان سرستـون نیز محسوب میشود به چشم میخورد. نقشه بنا به گونهای طراحی شده که با تعبیه درهای متعدد، دستیابی به فضاهای گوناگون به راحتی صورت میگیرد. در مقابل عمارت، استخری در وسط خیابان اصلی باغ واقع شده است.
باغ دارای دو خیابان اصلی است که عمارت مرکزی در مرکز تقاطع این دو خیابان قرار دارد. درختان باغ عمدتـاً شامل کاج و سپیـدار و درختـان مثـمری، چون زردآلـو و زرشک است..
عمارت کلاهفرنگی بیرجند یا ارگ حسام الدوله، منسوب به امیر حسن خان شیبانى، در مرکز شهر بیرجند در استان خراسان جنوبی قرار دارد.
این بنا که امروزه با نام ارگ کلاه فرنگی شناخته میشود به نامهای دیگری هم مشهور بوده است از جمله ارگ حسام الدوله، قصر بیبی عروس و ارگ سرکار.
شکل اولیه کلاهفرنگی بیرجند شامل دو بادگیر در دوسو بوده است که در بازسازیهای بعدی حذف شده است.
این ارگ متعلق به امیر علم خزیمه بوده که ایشان آن را به فرماندارى بیرجند اهدا نمود و سازمان میراث فرهنگى این بنا را به عنوان یک ساختمان قدیمى و ارزشمند به ثبت رسانده است.
این ارگ به شکل شش ضلعى و در رأس به شکل مخروط و به رنگ سفید مى باشد. این اثر تاریخی که زمانی مقر حکومتی بود از یادگارهای اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجار است.
عمارت ارگ صرف نظر از فرم ویژه زیگوارتی و شش اشکوبه از چند بخش مهم تشکیل شده است. بخش همکف بنا با داشتن کاملترین نقشه و فضاسازی، جایگاه ویژهای در این بنا دارد. فضای ورودی ارگ جلوتر از طبقه هم کف ساخته شده و با چند قوس زیبا و چشمگیر طاقهایی را در آن بوجود آورده است.
مجموع فضاهای بوجود آمده در طبقه هم کف، علاوه بر دارا بودن تزیینات و فنون تزیینی گوناگون به گونهای طراحی شده که فضاهای مختلف مانند هشتی، گنبدیها و اتاقها به وسیله دالانهای ارتباطی با هم مرتبط میباشند.
حوضخانه بنا نیز مرکزیتی را در طبقه همکف بوجود آورده بطوریکه ورودیهای مختلفی از فضای پیرامون حوضخانه به این محل گشوده میشوند.
محوطه حوضخانه یک متر از کف اصلی بنا پایینتر است و به صورت هشت ضلعی طراحی و ساخته شده است.
فضای پیرامون این مکان دارای طاق نماهای تزیینی با مقرنسهای زیبا میباشد به تعداد طاق نماها، سکوهای کوتاهی در بخش تحتانی آن تعبیه شده است.
روشنایی فضای حوضخانه از طریق گنبدی گلاه فرنگی و توسط پنجرههای نورگیر تامین میشود. آب نمای زیبایی نیز با فرم مخصوص علاوه بر تهویه حوضخانه، هوای مطبوعی را در این مکان به وجود میآورد.
از جمله تزیینات به کار رفته در فضای حوضخانه، مقرنس، رسمیبندی، کاربندیهای لانه زنبوری و تزیینات گلدانی است.
طبقه اول بنا که به صورت هشت ضلعی بر روی طبقه هم کف ساخته شده، دارای فضای کمتری است و چند اطاقک در آن ساخته شده است.
همچنین سه طبقه دیگر بنا به صورت نمادی ساخته شده و صرفا به دلیل فرم پذیری بنا میباشد.
قلعه بزرگترین بنای تاریخی بیرجند است که بر فراز بلندترین تپه باختری شهر قرار دارد؛ و کاربرد نظامی داشته است. این قلعه از دوره صفویه تا قاجاریه مردم بیرجند را در مقابل تهاجم دشمنان به ویژه ترکمنها و ازبکها محافظت میکرده است از طریق راهروهای زیرزمینی با مراکزی همچون ارگ کلاه فرنگی و ارگ بهارستان ارتباط داشتهاند.
این قلعه نامهای دیگری نیز دارد که میتوان به قلعه ته ده، قلعه پایین شهر اشاره کرد. ساکنین این قلعه در گذشته نگهبانانی بودند که وظایفی همچون تأمین امنیت و رساندن اخبار را بر عهده داشتند با توجه به اینکه این قلعه در بافت قدیمی شهر قرار ساخته شده، از بلندای آن میتوان گوشهای از بافت قدیمی شهر را نیز در اطراف قلعه تماشا کرد.
در حال حاضر این قلعه، خوشبختانه به نسبت خیلی از آثار تاریخی کشورمان سرحال به نظر میرسد و وقتی وارد آن شوید از شکوه و عظمت آن لذت خواهید برد.
جنتی فر دیر پایگاه میراث جهانی باغ اکبریه گفت: باغ اکبریه طبق معمول هر ساله آماده پذیرایی از مسافران نوروزی است.
وی افزود: فضایی موزه مردم شناسی و باستان شناسی که در این مجموعه قرار گرفته ساماندهی شده و مطابق استاندارهای روز جهان به روز شده است و در ایام نوروز بازگشایی شده است و آماده پذیرایی از گردشگران خواهد بود.
جنتی فرگفت: مسافران نورورزی میتواننداز نمایشگاه فرشهای دست بافت و تاریخی موزه مشاهیر و مفاخر و نمایشگاه عکس اطلاعات سایر باغهای که در فهرست میراث فرهنگی همراه با باغ اکبریه ثبت جهانی شدند آشنایی پیدا کنند.
وی ادامه داد: در سطح استان خراسان جنوبی سه اثر در فهرست آثار جهانی به ثبت رسیده باغ اکبریه، قنات بلده، بیابان لوت در آثار طبعی است.
مدیر پایگاه میراث جهانی باغ اکبریه بیشترین آمار بازدیدکننده گان مربوط به باغ اکبریه است در سال ۹۷ مجموعه بازدید کنندگان نوروزی ۵۲ هزار نفر رسیده و در طول سال ۷۵ هزار نفر بازدید کننده داشتیم.
استان خراسان جنوبی با دارا بودن جاذبههای طبیعی تاریخی و گردشگری همچون نگینی در دل کویر با چشم اندازهای زیبا و دیدنی آمادهی پذیرایی از گردشگران خواهد بود.
این استان دارای شرایط اقلیمی خشک و بیابانی، باغها و قلعههای تاریخی راز آلود، چشمههای آبگرم و سرد، روستاهای شگفت انگیزو کویر بکر و آثار گردشگری بی نظیر است.
نوروز امسال اگر فرصت سفر به خراسان جنوبی را داشته باشید علاوه بر جاذبههای تاریخی همچون قلعه، باغهای رحیم آباد و اکبریه و ارگ کلاه فرهنگی بیرجند میتوانید بادگیرهای بشرویه، روستاهای اعجاب انگیز چنشت و ماخونیک قلعه فورگ، کویر همت آباد زیرکوه، آرامگاههای ابن حسام خوسفی و بزرگمهر قاینی را نیز در فهرست آثاری که نوروز امسال میتوانید از آن بازدید کنید بگنجانید.
انتهای پیام /
گزارش از زهرا حاجیانی