ظرفهای سنتی و نقرهای قازان، قوم ترکمن نشین گلستان یکی از سوغاتیهای با ارزش و ماندگار برای گردشگران استان سرسبز گلستان است.
نانهای روغنی مثل قاتلاما منحصرا در قازان پخته میشود و اندازههای بزرگ و کوچک دارد.
معطوفی تاریخ نگار گرگانی در گفتگو با خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
گرگان،گفت: قازان جزو ظروف اصلی ترکمن هاست، اما در کشورهای آسیای میانه مانند قرقیزستان، قزاقستان و ازبکستان مورد استفاده قرار میگیرد.
وی ادامه داد:قازان یک ظرف رایج مورد استفاده است به نوعی ظرف ملی برای ترکمنها محسوب میشود که معمولا چدنی است البته در آسیای میانه، آهنی آن را نیز میساختند و مورد استفاده قرا میدادند.
معطوفی افزود: یک نوع آن هم به ندرت استفاده میشد که دارای سه پایه بلندی بود که در زیرش آتش میافروختند و حکم سه پایه را داشت.
وی گفت: این ظرف معمولا برای غذاهای سرخ کردنی با ویژگی مملو کردن از روغن استفاده میشود به این علت که کف آن به صورت نیم توپی است و سطح روغن بلافاصله بالا میآید.
آقای گل یکی از شهروندان گمیشانی در گفتگو با خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
گرگان،در باره این ظرف سنتی گفت: زنان ترکمن هنوز هم برای طبخ غذاهای سنتی مثل
چکدرمه از قازان استفاده میکنند.
وی ادامه داد: دلیل محبوبیت این ظرف خاص و استفاده از آن پس از گذشت سالها آنست که گرما به شکل یکنواخت به همه قسمتهای آن میرسد و برنج در آن به خوبی دم میکشد.
آقای گل افزود: قازان از وسایل حتمی در آشپزی ترکمن هاست و آنها امروزه نیز ترجیح میدهند که غذای خود را مخصوصاً چکدرمه که غذای سنتی ترکمن هاست، در این دیگهای چدنی بپزند.
وی گفت: این ظرفهای نقرهای رنگ علاوه بر ترکمنها در میان سایر مردم استان هم طرفداران زیادی دارد.
گل گفت: به غیر از آن تاقان، قالدو و کوریشگه از وسایل خانگی ترکمنهاست که هر کدام کاربردی متفاوت دارند.
وی افزود: قلدو ظرفی از جنس حلب استوانهای شکل و پارچ مانند است که برای جوشاندن آب و تهیه چای مورد استفاده چوپانان و مسافران قرار میگرفت.
آقای گل گفت:در گذشته کورشگه هم از دیگر وسایل خانه ترکمن هاست از جنس حلب که برای برداشتن آب از درون بشکههای چوبی استفاده میشد.
وی گفت: این ظرفهای نقرهای رنگ علاوه بر ترکمنها در میان سایر مردم استان هم طرفداران زیادی دارد.
گل افزود: تاقان، نیز سه پایهای است که قازان را بر روی آن مینشانند تا ثابت بماند و آشپز قادر به روشن کردن آتش در زیر قازان باشد.
گردشگران و مسافران در سفر به گلستان، میتوانند این صنایع دستی ترکمن را از مغازهها و بازارهای هفتگی مناطق ترکمن نشین گلستان با قیمت مناسب تهیه کنید.
گزارش از سیده معصومه مرتضوی اول
انتهای پیام/م