لازم به ذکر است که بسیاری از کشورهای جهان به دلیل نداشتن آب شرب از آبهای آلوده استفاده میکنند که منجر به ابتلا به بسیاری از بیماریهایی همچون وبا، اسهال خونی و فلج اطفال مردم این کشورها میشود.
آب عاملی کلیدی برای توسعه پایدار کشورهاست و مهم ترین عنصر قدرت اقتصادی و سیاسی برای کشورها به شمار میرود. برای همین در کشورهایی که در منطقه خشک و نیمه خشک زمین واقع شدهاند، تأمین آب طی دو دهه آینده به بحرانی جدی تبدیل خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ۳۴.۵ میلیون نفر در کشور با تنش آبی رو به رو هستند/ بحران آب را جدی بگیریم
ایران نیز یکی از کشورهای کم آب و نیمه خشک منطقه خاورمیانه است، چراکه حجم بارشها در ایران سالانه حدود 250 هزار متر مکعب در هر کیلومتر است و از سوی دیگر تمام آبهای موجود در ایران قابل استفاده نیست و بسیاری از این آبها شور هستند. همچنین برداشت بی رویه آبهای زیرزمینی شیرین از طریق چاههای عمیق و نیمه عمیق باعث کاهش میزان آب شیرین و افزایش آبهای شور میشود و حاصلخیزی زمینهای کشاورزی را کاهش میدهد و این زمینها را به زمینهای شور تبدیل میکند و چون تبدیل آبهای شور به شیرین به دلیل هزینه زیاد، مقرون به صرفه نیست، اما با صرفهجویی، استفاده بهینه از آب، جلوگیری از هدر رفت منابع موجود، تصفیه مجدد پسابها و به کارگیری مجدد آنها میتوان کمبود آب را جبران کرد.
برهمین اساس به دلیل اهمیت آب در جهان 22 مارس برابر با 2 فروردین از سوی سازمان ملل به عنوان روز جهانی آب نام گذاری شده است.
کمبود آب با افزایش جمعیت و مصرف آن و همچنین احداث سدهای و ایجاد دریاچههای مصنوعی از موضوعات جدی است که زندگی بشر و جانداران را به خطر خواهد انداخت.
نقش خانوادهها و فرهنگ سازی در کشورها و جامعه میتواند به بهبود زندگی انسانها کمک شایانی کند. همچنین فعالیتهای توسعهای مرتبط با آب نیز در تمام جهان برای دستیابی به آب شرب در نشستهای سازمان ملل بارها مطرح شده است.
عیسی کلانتری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با روز جهانی آب اظهار کرد: وفور و کمبود آب در جهان تحت تأثیر تغییر اقلیم قرار گرفته است. متاسفانه ما در کشورمان به دلیل موقعیت جغرافیایی، تحت تأثیر خشکسالیهای حاصل از تغییر اقلیم قرار گرفتهایم. سال آبی امسال یکی از بدترین سالها در طول 50 سال گذشته کشور بوده است.
وی افزود: تمدن، اقتصاد و محیط زیست ما تحت تأثیر آب قرار گرفته است. بی آبی، مسائل اجتماعی در کشور به وجود آورده و امیدوار هستیم که با مدیریت در بخش آب کشور بر اساس هماهنگیهای انجام گرفته و با توجه به کارگروهی که دولت برای سازگار شدن با کم آبی تشکیل داده است، بتوانیم مشکلات آب کشور را تا حد ممکن تسهیل و به کمبود آب عادت و زندگی کنیم.
معاون رئیس جمهور گفت: کشور ما، ذاتاٌ کشور کم آبی است. متوسط بارشهای ما به 200 میلی متر رسیده، اما متوسط بارشهای جهانی بالای 800-750 میلی متر است، اما هنوز عادت نکردیم که چگونه در همه بخشها در مصرف آب صرفه جویی کنیم؛ از بخش شرب، بهداشت، صنعت تا کشاورزی.
کلانتری تصریح کرد: محیط زیست ما به شدت تحت تأثیر کم آبی است. ریزگردها شهرهای مختلف کشور را تحت تأثیر قرار داده است و به خصوص در جنوب کشور به شدت مردممان را اذیت میکند.
وی افزود: ریزگردهای خارجی ناشی از کمبود آب نیز در طول 6 ماه اول سال، مردم به خصوص در غرب کشور را اذیت میکند. ما باید خودمان را آماده و سازگار با کمبود آب کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: زندگی گذشته و رفتار ما نیز باید تغییر کند. دوران پرآبی کشور به انتها رسیده است. جمعیت کشور به 81 میلیون نفر رسیده و بارشهای ما بیش از 20 درصد کم شده است و به علت گرمایش کره زمین، تبخیر بالقوه افزایش پیدا کرده است، لذا مردم شریف ایران به خصوص کشاورزان باید بدانند که چگونه با کم آبی زندگی کنند.
بیشتر بخوانید: خشکسالیهای اخیر علت اصلی پدیده ریزگردها در جنوب کشور/ بودجه سازمان محیط زیست با مصوبه مجلس هم خوانی ندارد
وی افزود: محیط زیست ما به شدت تحت تأثیر کم آبی قرار گرفته است. فرسایش مواد ژنتیکی، خاک، از بین رفتن پوشش گیاهی؛ زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داده است. امیدوارم که با تلاش مردم، آموزش عمومی مردم و کارشناسان در بخشهای مختلف از کشاورزی، صنعت، محیط زیست و آب، بتوانیم دانش مردم را برای کم آبی افزایش دهیم و چگونه زیستن با کم آبی را جزء برنامههای اولویت دار خودمان کنیم.
کلانتری تصریح کرد: آب گرچه کم هست، اما خوشبختانه به اندازه کافی برای مصرف شرب و بهداشتی در کشور وجود دارد. مردم از این نظر نباید نگران باشند. آب برای بخش کشاورزی، محیط زیست و حق آبه تالاب کم است.
وی افزود: در حق آبه تالاب محیط زیست به شدت دچار بحران هستیم، لذا خواهش من این است که هر کس در هر گوشه کشور اگر توانست حتی یک لیتر آب را صرفه جویی کند، به حفظ تمدن کشور کمک کرده است.
معاون رئیس جمهور گفت: امیدوارم در سال جدید و در سال جاری که تقریباً شروع آن مصادف با روز جهانی آب شده است، ملت عزیز و بزرگوار ایران طوری رفتار کنند که کمبود آب، حداقل خسارت ها را برای کشور داشته باشد.
انتهای پیام/