غلامرضا معصومی عضو هیئت علمی گروه طب اورژانس و گروه سلامت در بلایا و فوریتها دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران و عضو مرکز تحقیقات سوانح و مصدومیتها و مرکز تحقیقات مدیریت اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به خانه تکانی سریع و استفاده از برخی روشهای عجیب و غریب خانمها و آقایان در آخرین روز سال و خطراتی که بسیاری از افراد را تهدید میکند، اظهار کرد: خانه تکانی رسم ایرانیها در پایان سال است، رسمی که هر خانم خانه داری را برای شروع سال جدید مجاب به شستشو و رفت و روب کل خانه میکند.
وی ادامه داد: این رسم بسیار خوب و پسندیده، مثل بعضی از کارهای دیگه ما، در طول زمان دچار یکسری باورهای غلط شده که ممکنه باعث ایجاد خطر برای هموطنان عزیز ما شود.
عضو هیئت علمی گروه طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به برخی باورهای غلط خانه تکانی گفت: هر چی ماده شوینده قوی تر، خانه بهداشتیتر و تمیزتر» این یکی از باورهای غلط خانمها به ویژه شاغلان است که فرصت کمی برای تمیزی خانه دارند.
وی افزود: این باورهای نادرست تاکنون آسیبهای جانی زیادی به هموطنان عزیز ما زده که از جمله آنها میتوان به سوختگی، آسیب به چشم، نقص عضو و معلولیت و حتی در مواردی فوت در روزهای پایانی سال به ویژه ساعات نزدیک به سال تحویل است.
عضو هیئت علمی گروه طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران اظهار کرد: در خصوص این باورها لازم است به چند نکته توجه کنیم، نخست اینکه هر کدام ازمواد شوینده موجود در بازار برای کشندگی میکروبها و جرمزدایی کافی هستند و بهیچ عنوان لزومی به ترکیب آنها با هم نیست، چرا که امکان خطر در اثر این ترکیبات بسیار زیاد است و موارد متعددی از آسیب و مرگ به دلیل ترکیب شویندهها برای تمیزی بیشتر در زمان کمتر گزارش شده است.
عضو مرکز تحقیقات سوانح و مصدومیتها دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: شما میتوانید مقایسه های بین آنتی بیوتیکها و مواد شوینده برای از بین بردن میکربها داشته باشید، همانطور که میدانید آنتی بیوتیکها مصرف خوراکی یا تزریقی دارند و طبیعتا آنقدر ضعیف هستند که برای فرد مصرف کننده آسیب زیادی ایجاد نکنند، اما آنقدر قوی هستند که میکربها را از بین ببرند، حالا شما مواد شوینده را در نظر بگیرید که چگونه در اثر مصرف و حتی تماس با یک فرد چقدر آسیب ایجاد میکنند. پس قدرت آنها بسیار بیشتر از آنتی بیوتیکهاست، پس نه تنها نگران باقی ماندن میکربها نباشید، بلکه توصیه میشود مواد شوینده را حتما رقیق کرده و سپس استفاده کنید.
عضو هیئت علمی گروه طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به خطراتی را که در یک روز باقی مانده به سال جدید خانمها و حتی آقایان که در خانه تکانی کمک میکنند تهدید میکند، گفت: «کارها سریع انجام بدهیم که راحت بشویم» باور غلطی است و در روز پایانی سال با ان بیشتر مواجه میشویم.
وی ادامه داد: بارها در اورژانس بیمارستان با هم میهنانی برخورد میکنیم که با همین باور سعی کردند کارها را زودتر از سال تحویل تمام کنند، اما بدلیل ضعف و خستگی و افت قند وعجله دچار سانحه هایی، چون افتادن از روی چارپایه یا نردبان یا حتی سقوط از ساختمان چند طبقه در حال تمیز کردن شیشهها شده اند و به همین دلیل در ساعات باقی مانده به سال جدید مراقب آسیبهای فیزیکی احتمالی ناشی از این موارد باشیم.
عضو مرکز تحقیقات سوانح و مصدومیتها دانشگاه علوم پزشکی ایران بیان کرد: شاید بعضی فکر کنند که از روی یک چارپایه افتادن مگر چقدر خطرناک است؟ اما جواب این است که خود افتادن خطر زیادی ندارد، ولی حواشی بسیار خطرناکی میتواند داشته باشد.
معصومی ادامه داد: نکته دیگر اینکه به دلیل وسایل موجود در منزل امکان دارد هنگام سقوط با وسایل دیگر برخورد کنیم و مورد داشته ایم که از بالای چارپایه افتاده، ولی آسیب اصلی به دلیل برخورد سر با لبه میز تلویزیون ایجاد شده است و نکته دیگر مشکلات زمینهای بدن مانند پوکی استخوان است که به وفور در خانمهای ایرانی بخصوص پس از یائسگی دیده میشود که با یک افتادن ساده دچار شکستگیهای شدید میشوند و نوروز و ایام تعطیلات را به کام خود و خانواده تلخ میکنند.
انتهای پیام/