به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، وحید پور مردان مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان اظهار داشت: این سرشماری با هدف برآورد جمعیت، پایش زیستگاه و بهبود مدیریت زیستی مناطق زیست گاندو در سه حوزه پراکنش آن شامل مسیر رودخانههای سرباز، باهوکلات و کاجو انجام شد.
وی ادامه داد: برای حفاظت و نگهداری بهتر از تمساح پوزه کوتا (گاندو) منطقه حفاظت شده گاندو باهوکلات در منطقه دشتیاری شهرستان چابهار با مساحت ۴۶۵ هزار و ۱۸۱ هکتار از وسیعترین مناطق حفاظت شده سیستان و بلوچستان در سال ۱۳۴۹ به عنوان زیستگاه اصلی گاندو ثبت و شناخته شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: بیشترین جمعیت گاندو سرشماری شده این مدت استان از مناطق سد پیشین و شیرگواز گزارش شد.
تمساح پوزه کوتاه ایرانی که بومیان محلی آن را گاندو مینامند باقیمانده راسته کروکودیلها که خود خزندگانی بوده اند که ۲۲۵ تا ۲۶۵ میلیون سال قبل میزیسته اند است.
این جانور تنها گونه از راسته تمساحها در ایران است که پهنترین پوزه را در مقایسه با سایر تمساحها دارد، یکی از ویژگیهای مهم گاندو پاهای قوی آن است، شاید برای همین علت است که میتواند تا خانههای مردم روستا برود هرچند دلیل معمول آن وجود سیلابهای فصلی و انتقال گاندوها به نزدیکی خانهها است.
گاندو جانوری بسیار خجالتی، محتاط و ترسو است و به سختی میتوان آن را مشاهده کرد حداکثر طول آنها چهار تا پنج متر است، ولی با طول کمتر و بیشتر نیز دیده میشوند و غذای اصلی شان به طور عمده ماهی، لاک پشت، پرندگان آبزی و لاشخورها است.
کروکودیلها یا به گویش محلی گاندو از هندوستان، سیلان تا پاکستان غربی و بلوچستان جنوبی پراکنده اند و رودخانه سرباز غربی ترین نقطه انتشار کروکودیل در آسیاست و دارای ارزش توام ملی و بین المللی است.
انتهای پیام/ع