به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان ؛ ماهیان زینتی این موجودات رنگارنگ، علاوه بر زیبایی که به دکوراسیون خانهها میدهند، زمینه اشتغالزایی و درآمد را برای بسیاری از خانوادهها به همراه دارند.
در سالهای اخیر با توجه به رواج آپارتمان نشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط به گونهای رقم خورده است که بازار ماهیهای زینتی در کشور رونق گرفته و زمینه ساز ایجاد مشاغل مختلف شده است، بهطوری که امروزه شاهد آن هستیم که در بسیاری از شهرها چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان اشتغال دارند.
اکنون در اغلب خانههای ایرانی انواع ماهی زینتی در آکواریوم نگهداری میشود که علاوه بر تزیین و زیبایی فضای خانه، چشم نوازی خاصی هم دارد و افراد خانواده و میهمانان هم از دیدن جنب و جوش ماهیهای رنگارنگ لذت میبرند.
این شغل در دنیا قدمتی طولانی دارد و در ایران چند سالی است که مورد توجه واقع شده است، خوب است بدانید سطح استقبال از ماهیان زینتی در دنیا بالاست و حتی به کشور ما نیز وارد میشود.
این یعنی جدای بحث صادرات، نیاز به ماهیان زینتی در داخل کشور نیز وجود دارد و کسی که به این شغل روی آورد، درآمد تضمین شدهای خواهد داشت.
این بخش احتمالاً در آینده مورد حمایت بیشتر دولتمردان نیز قرار خواهد گرفت چرا که پرورش ماهیان زینتی، علاوه بر اشتغال زایی و معکوس کردن موازنه واردات و صادرات، در حفظ تنوع زیستی، بهداشت روانی، سرگرمی و افزایش جاذبههای توریستی موثر بوده و از این طریق نقش به سزایی در جهش اقتصادی بسیاری از کشورهای توسعه یافته امروزی داشته است.
سهرابی کارشناس شیلات استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، با اشاره به این که آبزی پروری یکی از صنایع مهم استان زنجان است گفت: این صنعت میتواند به صنعتی درآمدزا تبدیل شود.
این مقام مسئول از ظرفیت خوب استان زنجان برای پرورش تولید ماهیان زینتی خبر داد گفت: برای رهایی از اقتصاد تک بعدی باید به چنین ظرفیتهایی توجه شود.
به گفته کارشناس شیلات استان، دیس کس، آنجل، گوپی، فلاور، مولی، فایتر، از انواع گونههای تولیدی ماهیان زینتی در زنجان است.
وی از برگزاری کلاسهای آموزشی پرورش ماهی زینتی در زنجان خبر داد و گفت: این دورهها به صورت ماهانه برای علاقهمندان برگزار میشود.
در سالهای اخیر با توجه به توسعه آپارتمان نشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط به گونهای رقم خورده که بازار ماهیهای زینتی رونق گرفته و زمینه ساز ایجاد مشاغل مختلف شده است.
امروز شاهد آن هستیم که در بسیاری از شهرها دهها مغازه به خرید و فروش این آبزیان زینتی اشتغال دارند و سود قابل توجهی نیز از این صنعت کسب میکنند.
هم اینک با افزایش فرهنگ نگهداری آکواریوم و ماهیان زینتی، تقاضا برای تهیه این گونه ماه بیشتر شده که این مساله پرورش این ماهیان را در صورت حمایتهای بیشتر، به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه کرده است.
از همین رو اجرای طرحهای پرورش ماهیان زینتی به جهت سهولت تکثیر و عام پسندی در صورت حمایتهای ویژه میتواند نقش بسیار ویژهای در جهت رونق اقتصادی منطقه و اشتغال زایی داشته باشد.
تکثیر و پرورش ماهیان زینتی کسب و کار ارزان قیمتی است که پرورش دهندگانی مثل آقای محمدی جوان ۲۷ ساله زنجانی توانسته با راه اندازی آن امرار معاش کند.
محمدی یکی از پرورش دهندگان ماهی زینتی در استان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، میگوید: از سال ۸۵ به صورت غیر حرفهای کارم را آغاز کردم و پس از گذراندن دورههای پرورش ماهیان زینتی در شیلات از سال ۹۰ به صورت حرفهای وارد بازار کار شدم.
وی افزود: در این چند سال اخیر نگهداری ماهیهای زینتی در محل کار و خانهها بیش از پیش باب شده است.
به گفته محمدی طرفداران ماهیان زینتی در استان زنجان نسبت به سالهای گذشته استقبال خوبی از نگهداری این گونه ماهیان دارند.
در ادامه برای تکمیل گزارش سری به یکی از بزرگترین مراکز تولید انواع ماهیان زینتی در زنجان زدم.
آقای ایلیایی پرورش دهنده نمونه زنجانی در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، با اشاره به این که چند سال است که به این کار روی آورده است گفت: به خاطر علاقهای که به ماهیان زینتی داشتم، با کمک و حمایت شیلات استان و همراهی خانواده ام تلاش کردم تا مرکز پرورش ماهیان زینتی را احداث کنم.
این جوان زنجانی با اشاره به این که کارش را در ابتدا با مساحتی کوچک شروع کرده گفت: اکنون با همت و تلاش خود و همکارانم توانسته ام تا مزرعه پرورش ماهی را توسعه دهم.
تولید کننده زنجانی از شکستهایی که در این مسیر داشته برایم میگوید: برای رسیدن به موفقیت باید راههای پر از پیچ و خم فراوانی را پشت سر گذاشت، اما آنچه که پس از شکستهای کوچک دیده میشود اراده و ایمان قوی است.
ایلیایی افزود: من در این مسیر نیز با شکستهایی مواجه شده ام، اما باز هم روی پای خود ایستاده ام و شروع به کار کرده ام.
در ادامه گذاشته به یکی از فروشگاههای بزرگ عرضه ماهیان زینتی سری زدم، وارد فروشگاه که شدم زیبایی آکواریوم و ماهیها چشم هر بینندهای را تسخیر خود میکرد.
فروشندهی این فروشگاه که به گفتهی خودش کمتر از یک سال است که به این کار روی آورده است در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، گفت: افزایش میزان افسردگی و بیماریهای اعصاب و روان در جامعه ناشی از خلاء میباشد.
وی افزود: یکی از بهترین راهکارهای مقابله با این چالش، تهیه آکواریوم برای محل زندگی و استراحت است، دنیای زیر آب و اسرار آن همیشه مورد توجه انسان بوده و میتواند حداقل نیاز به ارتباط با طبیعت را کمی جبران نماید.
به گفتهی این فروشندهی جوان زنجانی، نگهداری ماهیان آکواریومی نه تنها موجب سرگرمی شده، بلکه تماشای آنها پس از اتمام کار روزانه باعث تسکین اعصاب و انبساط خاطر میگردد.
سهرابی کارشناس شیلات با اشاره به فعالیت ۱۳ واحد پرورش و تکثیر ماهیان زینتی گفت: در این حوزه برای بیش از ۶۰ نفر اشتغالزایی صورت گرفته است.
وی با بیان این که برگشت نقدینگی در این صنعت زود بازده است افزود: سالیانه ۶۰۰ هزارقطعه بچه ماهی زینتی در ۱۳ واحد استان زنجان تولید میشود و بیشتر آنها نیز به استان تهران و استانهای همجوار ارسال میشود.
این مقام مسئول خاطر نشان کرد: با اشاره به این که ماهیان تولیدی علاوه بر این که وارد بازارهای داخل شهر میشود به استانهای همجوار و همچنین به استانهای مشهد، تبریز و اصفهان نیز ارسال میشوند.
سهرابی گفت: قسمت کمی از تولیدات نیز به کشور عراق نیز صادر میشود که در تلاش هستیم تا آمار صادرات خود در این حوزه را افزایش دهیم.
کشور ما سالانه چیزی حدود ۲۰ میلیون قطعه ماهی زینتی تولید میکند که تسهیل در صادرات میتواند گره گشای حضور اکثر پرورش دهندگان در بازارهای منطقه باشد.
صحبت آخر این که اگر از ظرفیت این حوزه به خوبی استفاده شود، هم شاهد رونق اقتصادی خواهیم بود و هم آمار اشتغال جوانان در این صنعت افزایش مییابد.
انتهای پیام /ک
گزارش از کبری اسلامی