به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، ماه شعبان فرا رسید. ماهی که به سبب تولد چند امام معصوم و فرزندان چند امام معصوم در آن، قرین با شادی و سرور شده است. عطر ولایت، شعبان را به یکی از دریچههای مطمئن به سوی پروردگار تبدیل کرده است و حالا با فرارسیدن این ماه، بندگان خالص در تدارک انجام اعمال مستحب هستند.
بیشتر بخوانید: بهترین عمل و ذکر در ماه شعبان چیست؟
در جلد ۱۰ وسائل الشیعه چند روایت از ائمه اطهار (س) ذکر شده است؛ پیامبر اکرم (ص) فرمودند: شعبان شهری رحم اللّه من أعاننی علی شعبان ماه من است؛ خدا بیامرزد کسی که من را به ماه من اعانت کند. در حدیثی دیگر رسول اکرم (ص) میفرمایند: ماه شعبان ماهی است که اعمال انسانها بالا میرود، در حالیکه مردم از آن غفلت میکنند. در جای دیگر از خاتم الانیباء (ص) نقل شده است: هر کس یک روز از این ماه را روزه بدارد، بهشت بر او واجب میشود. همینطور از امام علی (ع) روایت شده است که ماه شعبان ماه رسول خدا (ص) است.
بیشتر بخوانید: فضیلت و اعمال مشترکه ماه شعبان
در مفاتیح الجنان و بحار الانوار آمده است هر کس دری از خیر و نیکی را در روز نخست ماه شعبان باز کند، هر که نماز مستحبی در این روز ادا کند، در این روز، روزه بگیرد، میان زن و شوهرش یا پدر و فرزندش یا خویشاوندانش یا مرد و زن همسایه اش یا مرد و زن بیگانه صلح برقرار کند، طلبی از کسی دارد از او کم کند، کسی که قرضی را که صاحبش از بازگشت آن مأیوس شده به یادآورد و آنرا ادا کند، کفالت یتیمی را بر عهده بگیرد، قرآن یا چیزی از آنرا بخواند، خدا را به یاد آورد و نعمتهای او را بشمارد و او را شکر کند، مریضی را عیادت کند، به پدر و مادر یا یکی از آنها نیکی کند، جنازهای تشییع کند، مصیبت زده را تسلیت گوید، کار خیر انجام دهد. حتما به شاخهای از درخت طوبی آویخته میشود.
بیشتر بخوانید: رمز و رازهایی از درختهای جهنمی و بهشتی/ منظور از سجده درختان در قرآن چیست؟
همچنین اگر دری از شرّ و گناه را در این روز فرا گیرد، کسی که در ادای نمازش کوتاهی کند و آنرا ضایع کند، کسی که فقیری در نزد او بیاید و او قادر بر تغییر حالش باشد و به وی نرسد، ولی او را کمک نکند، بدکاری از او عذرخواهی نماید، اما او عذر او را نپذیرد بلکه او را بیشتر از بدی او عقوبت کند، میان زن و شوهرش، پدر با فرزندش یا میان دو همسایه جدایی اندازد، بر تنگدستی سختگیری بگیرد، بر یتیمی جفا کند و به او آزار رساند و همچنین مال او را تباه نماید، خوانندگی کند و در آن خواندن بر معاصی و گناهان برانگیزند، کارهای قبیح خود را در جنگها و انواع ستمهای خود را بر بندگان بشمارد و بر آنها افتخار کند، به عیادت مریض خود نرود، جنازهای را تشییع نکند، به دلیل خوار و پست بودن آن فرد در نظرش، از مصیبت زده دوری نماید و به او به خاطر حقارت و کوچکی جفا کند، پدر و مادر خود یا یکی از این دو را عاق کند، حتماً به شاخهای درخت زقّوم آویخته میشود البته منافقین، بیشتر به شاخههای او آویخته میشوند.
درباره ماه معظم شعبان با حجت الاسلام و المسلمین سید احمد حسینی کارشناس مذهبی و پژوهشگر دینی گفتگو کردیم. وی پیش از بیان فضائل ماه شعبان به درختی بهشتی اشاره کرد و به خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: یکی از موضوعاتی که در روایات به آن پرداخته شده است، نام درختی است به نام طوبی که در بخشی از روایات اهل بیت (ع) بارها به آن اشاره شده است. یکی از نعماتی که خداوند در اختیار بهشتیان قرار داده، میوههایی این درخت بسیار پاک است. امام صادق (ع) فرمودند، خدای متعال این درخت را با دستان خودش کاشته است. پیامبر اکرم (ص) وقتی به معراج رفتند، خداوند هدیههای مختلفی به ایشان دادند.
بیشتر بخوانید: عملی در ماه شعبان که باعث جلب محبت پیامبر میشود
حجت الاسلام و المسلمین حسینی ادامه داد: در مضامین روایی است که خدای متعال از درخت طوبی سیبی را به حضرت خاتم (ص) دادند که انعقاد نطفه حضرت زهرا (س) به واسطه این سیب از درخت طوبی اتفاق افتاد. در زیارت حضرت زهرا (س) هم عبارتی را میبینیم که به این موضوع اشاره کرده است؛ در عبارتی از زیارت حضرت فاطمه (س) سیب بهشتی جاودانه بیان شده است؛ بنابراین این درخت در منابع شیعی مورد توجه قرار گرفته است. وقتی اصحاب از پیامبر اکرم (ص) محل این درخت را سوال کردند، ایشان در پاسخ گفتند، اصل این درخت در خانه من و فرعش در بهشت است. این کلام قابل تعملی است؛ بنابراین اگر ریشه در خانه پیامبر (ص) باشد، شاخهها در بهشت است. پس از چند دقیقه شخصی مجدد درباره درخت طوبی از رسول اکرم (ص) سوال کرد و حضرت گفتند که طوبی در خانه امیر المومنین (ع) است. این دوگانگی پاسخ باعث تعجب اصحاب شد؛ سپس حضرت محمد (ص) فرمودند: خانه من و امیر المومنین (ع) در بهشت در یک مکان است. برخی درباره درخت طوبی اشاره میکنند که این درخت طهارت، قداست و در جان کلام همان ولایت است.
این کارشناس مذهبی درباره پیوند ماه شعبان با این درخت بهشتی بیان کرد: خدای متعال در روز اول شعبان به درهای بهشت امر میکند، باز شوید و به شاخههای درخت طوبی امر میکند که شاخه هایش را نزدیک دنیا بیاورد که هر کس دری از خیر و نیکی را در این روز باز کند، (نماز بخواند، روزه بگیرد، صلح و آشتی ایجاد کند یا طلب کسی را پرداخت کند) امید است که از این درخت طوبی بهرهمند شود. در اهمیت و عظمت ماه معظم شعبان همین مسئله بس که در ابتدای این ماه خدا توفیق بهره مندی از طوبی را نصیب بندگانش کرده است. میلاد امام حسین (ع)، میلاد امام سجاد (ع)، میلاد حضرت اباالفضل (ع)، میلاد حضرت علی اکبر (ع) و میلاد حضرت مهدی (عج) از جمله اتفاقات نیک در این ماه است.
بیشتر بخوانید: اعمال شب و روز اول ماه شعبان
وی درخصوص اتفاقات میمون ماه شعبان اظهار کرد: رسول اکرم (ص) در روایتی بیان میکنند که رجب ماه خدا، شعبان ماه پیامبر (ص) و رمضان ماه امت من است. این تقسیم بندی بسیار عجیبی است. ما وقتی مضامین روایی را نگاه میکنیم، متوجه میشویم که اهل بیت (ع) یک حالت اجبار، دستور و آمرانهای را نسبت به روزه از ماه شعبان بیان میکردند. ما در روایت داریم که رسول خدا (ص) هر سال در ابتدای ماه شعبان به مردم ندا میدادند که ماه شعبان فرا رسیده است و مبادا روزه ماه شعبان از از شما فوت شود. حتی در روایت داریم که کسی نزد حضرت رسول (ص) آمد و درباره فضیلت روزه ماه رجب سوال کرد؛ حضرت (ص) فرمودند: از روزه ماه شعبان غفلت نکنید. راوی از روزه ماه رجب سوال میکند و حضرت از روزه ماه شعبان میگویند. یکی از بهترین اعمال در این ماه شعبان علاوه بر روزه مسئله صدقه دادن است. در روایت داریم که هر کسی در این ماه صدقه دهد، خدا تربیتش میکند. یکی دیگر از موضوعات قابل ملاحظه استغفار است. مناجات شعبانیه نیز در روایات زیاد ذکر شده که معارفی زیبا و گسترده دارد.
بیشتر بخوانید: ماه شعبان فرصت طلایی توبه و استغفار
انتهای پیام/