به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، هجوم ملخها به استان سیستان وبلوچستان و سایر نقاط کشور با سیل و بارندگیها همزمان شده است، در صورت عدم مقابله با این آفت اندک کشاورزی از بین میرود برای اطلاع بیشتر ابعاد مختلف ملخها بررسی میکنیم.
ملخها به چند دسته تقسیم میشوند که ملخهای بومی که جزء آفات عمومی محسوب شده و مبارزه با آنها به عهده حفظ نباتات هر شهرستان است.
ملخهای مهاجر به ملخ صحرایی مشهور و کنترل آنها یک پروسه ملی، بین المللی و منطقهای دارد.
با نگاهی به عملیات مبارزه ۳۰ ساله ملخهای بومی و ملخهای مهاجر چنین استنباط میشود که هر ساله بطور متوسط ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار هکتار مبارزه با ملخهای بومی در کشور صورت گرفته است.
این میزان مبارزه بیشتر در مناطق کانونی و در کوهپایهها و ارتفاعات صورت گرفته است و چنانچه عملیات کنترل ملخها در مناطق کانونی انجام نشود بدون شک این سطح مبارزه میتواند تا پنج برابر افزایش داشته باشد.
علاوه بر انواع ملخهای بومی، باید به امر دیده بانی و پیش آگاهی از وضعیت ملخ صحرایی بهاء بیشتری داده شود چرا که اهمیت این آفت جهانی بر هیچکس پوشیده نیست، بخصوص که ایران از ۲ جبهه جنوب و جنوب شرقی از عربستان، عمان، قطر، امارات متحده، کویت، هند و پاکستان همیشه مورد تهدید این آفت بوده و همچنین در برخی از مناطق جنوبی کشور از جمله جازموریان، چابهار و ایرانشهر این آفت در چند سال اخیر پس از ورود به کشور تخم ریزی کرده و بصورت انفرادی زیست میکنند و در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی افزایش تراکم پیدا خواهند نمود.
بعنوان مثال اگر بخواهیم میزان خسارت ملخ صحرایی را به تصویر بکشیم، هر ملخ صحرایی میتواند هم وزن خودش یعنی ۲ گرم در روز غذا بخورد.
هر کیلومتر مربع از دسته پروازی متراکم میتواند شامل ۵۰ میلیون ملخ باشد که روزانه قادرند ۱۰۰ تن از پوشش گیاهی را بخورند.
دسته پروازی بسیار بزرگ میتواند هزار کیلومتر مربع را پوشش دهد و قادر است روزانه ۱۰۰ هزار تن پوشش گیاهی را به مصرف برساند که این معادل مصرف یک میلیون فیل یا چهار میلیون گاو است.
ملخ صحرایی میتواند ۶ تا ۲۰ ساعت بدون وقفه با سرعت وزش باد ۱۲ تا ۱۲۰ کیلومتر برساعت پرواز نماید.
گزارش شده است در سال ۱۹۸۸ دسته پروازی ملخ صحرایی از اقیانوس اطلس تا غرب هند به مسافت پنج هزار کیلومتر حرکت کرده است.
ارتفاع پرواز دستجات ملخ صحرایی از ۱۰۰ تا هزار متر گزارش شده است و در روزهای آفتابی و گرم ارتفاع افزایش مییابد.
نسل اول ملخ صحرایی از ماه می- دسامبر در مرز بین یمن، عربستان و عمان مشاهده شده وعدم مبارزه با ملخ در مرحله پوره در مناطق ذکر شده بالا بویژه در یمن افزایش پیدا کرده است.
خشک شدن پوشش گیاهی و مهاجرت ملخهای بالدار از مناطق ذکر شده به سمت مناطق داخلی عربستان و مناطق شمالی و بخشهایی از امارات متحده عربی شده وخشک شدن پوشش گیاهی، بالا بودن تراکم آفت در نسل دوم وشروع مبارزه باعث حرکت ملخهای بالدار بر اساس جریان وزش باد به سمت شمال و ورود آن به مناطق جنوبی ایران شده است.
پوشش گیاهی مناسب و سبز، بارشهای خوب، آب و هوای مناسب، بافت خاک نرم و مناسب باعث گردید آفت بتواند در مناطقی که فرود آمده بود مستقر شده و به جفتگیری و تخم ریزی بپردازد.
معاون مدیریت کنترل ومبارزه با آفات عمومی سازمان حفظ نباتات کشور در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: گزارش ورود اولین دسته پروازی ملخ به بندر نخیلو در تاریخ ۲۹ ژانویه ۲۰۱۹ برابر با نهم بهمن گذشته ۱۳۹۷ بوده است.
محمود چالاکی افزود: به دنبال آن گزارش ملخهای انفرادی در استانهای بوشهر، فارس، خوزستان، جنوب کرمان و شرق هرمزگان با تراکم پائینمشاهده شدند.
وی به فعال شدن ستاد مبارزه با ملخ در ستاد سازمان حفظ نباتات، ستاد استان و شهرستانها در آن زمان و تشکیل اکیپهای ردیابی و مبارزه در تمامی نقاط آلوده اشاره و خاطرنشان کرد: ردیابی، دیده بانی و مبارزه با کمک دستگاه ایلوکاست ۳ و فرمهای دیده بانی از ملخهای صحرایی از اواخر ماههای سال گذشته آغاز شده است.
وی ادامه داد: سطح کل مبارزه با ملخ صحرایی در استانهای آلوده در حدود ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار بوده که چهار هزار و ۲۶۰ هکتار مبارزه زمینی و هوایی در استان هرمزگان منطقه نخیلو که ۲۶۰ هکتار مبارزه هوایی و سه هزار و ۸۴۰ هکتار مبارزه زمینی با چهار اکیپ مبارزه در پنج روز و ۱۰۰ هکتار در مازاوی میناب انجام شد.
وی گفت: تاکنون هزار و ۱۰۰ هکتار عملیات مبارزه زمینی و هوایی در استان بوشهر شامل ۴۸۰ هکتار مبارزه هوایی و ۶۲۰ هکتار مبارزه زمینی با سه اکیپ و ۵۵۰ هکتار مبارزه زمینی با دسته ملخ صحرایی در جازموریان، ۸۶ هکتار مبارزه زمینی با ملخهای انفرادی و بالغ در استان فارس منطقه لامرد، ۸۰ هکتار مبارزه زمینی با ملخهای بالغ در استان خوزستان انجام شده است.
معاون مدیریت کنترل ومبارزه با آفات عمومی سازمان حفظ نباتات کشور به برخی دیگر از اقدامات انجام شده سازمان حفظ نباتات برای کنترل ملخ صحرایی اشاره و تصریح کرد: اخطار کتبی به استانهای جنوب کشور قبل از هجوم دستجات پروازی ملخ صحرایی، تشکیل ستاد مرکزی مبارزه با ملخ صحرایی در سازمان حفظ نباتات به ریاست دکتر درگاهی ریاست محترم سازمان حفظ نباتات و ترسیم خط و مشی و ضرورت برگزاری جلسات ستاد ملخ در استانها و شهرستانهای آلوده و ارسال نامه شرح وظایف ستاد ملخ استانها به امضاء مقام عالی وزارت رسید.
وی ارسال سموم، ادوات و تجهیزات سمپاشی به استانهای آلوده شامل چهار تن سم دلتامترین، سه دستگاه سمپاش یو ال وی پاش پشت وانتی، سه عدد تانکر آب ۲۰۰ لیتری به استان هرمزگان، ارسال ۲ تن سم دلتامترین، ۲ دستگاه سمپاش یو ال وی پاش پشت وانتی به استان فارس و ارسال ۲ تن سم دلتامترین و یک دستگاه سمپاش یو ال وی پاش به سیستان و بلوچستان و ارسال یک تن سم دلتامترین به استان بوشهر و خوزستان ارسال ۴ دستگاه هد سمپاش به جنوب کرمان انجام شد.
وی اعزام اکیپهای مبارزه برای همکاری و پشتیبانی عملیات مبارزه در بندر نخیلو از استانهای سیستان و بلوچستان و جنوب کرمان و حضور فعال ریاست محترم سازمان و معاونین و مدیران ستادی در مناطق آلوده و بررسی موانع و مشکلات موجود در جهت انجام هر چه بهتر عنلیات ردیابی و مبارزه با ملخ صحرایی، واعزام مدیران و کارشناسان ستادی ملخ به استانهای هدف برای بررسی وضعیت، نظارت و هدایت عملیات ردیابی و مبارزه با ملخ صحرایی و آموزش نحوه مبارزه ردیابی ملخ صحرایی، آموزش نحوه کار با دستگاههای ایلوکاست و تماس مداوم ستاد مرکزی ملخ با استانها و جمع آوری گزارشات روزانه و رفع موانع موجود و ارسال دستگاههای ایلوکاست ۳ به استانهای هرمزگان، بوشهر، خوزستان و فارس برای ارسال گزارشهای دیده بانی و مبارزه به فائو سازمان ملل از دیگر اقدامات است.
وی گفت: با شرکت خدمات حمایتی برای انجام مبارزه هوایی در نقاط صعب العبور هماهنگی و برنامه ریزی شده و اقدامات لازم برای مبارزه احتمالی در مرحله بعدی (مرحله پوره) انجام شده است.
معاون مدیریت کنترل ومبارزه با آفات عمومی سازمان حفظ نباتات کشور به خروج پوره در ایام بهار در اکثر مناطقی که ملخ بالغ مشاهده شده اشاره و افزود: ورود احتمالی و مجدد دستجات پروازی ملخ صحرایی (نسل سوم) از کشورهای حاشیه خلیج فارس به استانهای جنوبی کشور است.
چالاکی ادامه داد: در صورت عدم موفقیت در کنترل پوره و دستجات پروازی ورودی، احتمال دارد استانهای دیگر هم مورد هجوم ملخ صحرایی در نسل بعدی قرار بگیرد.
وی بیان کرد: پیش بینی میشود سطحی در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزارهکتار مبارزه با ملخ صحرایی که از اواخر اسفند ماه سال گذشته آغاز و تا خرداد سال جاری ادامه دارد، مبارزه با ملخ صحرایی در مرحله پوره و بالدار داشته باشیم.
وی گفت: سموم مورد نیاز در حدود ۱۰۰ تن و سمپاشهای مورد نیاز در حدود ۲۵ دستگاه برآورد شده است و پیش بینی هواشناسی فائو (بارندگی نرمال تا بالای نرمال) در مناطق تولید مثل بهاره در جنوب کشور در فص بهار است.
مدیرجهادکشاورزی چابهاراظهار داشت: سطح مبارزه با ملخ صحرایی در نقاط مختلف استان سیستان وبلوچستان تاکنون جمعا ۱۰ هزار و ۵۸۰ هکتار شامل چهار هزار و ۹۱۰ هکتار پوره و پنج هزار و ۶۷۰ هکتار ملخ بالغ است.
نورالدین میرلاشاری افزود: مبارزه با ملخهای صحرایی در چابهار به ۲ هزار و ۹۱۰ هکتار شامل هزار و ۱۴۰ هکتار پوره و بقیه ملخ بالغ است.
وی به سطح مبارزه با ملخ در سایر نقاط استان اشاره و تصریح کرد: سطح مبارزه با ملخ صحرایی در نیکشهر ۱۰۰ هکتار بالغ، قصرقند هزار و ۴۰۰ هکتار (۲۰۰هکتار پوره و بقیه بالغ)، کنارک ۶ هزار و ۱۷۰ هکتار (۳۱۲۰هکتار پوره و بقیه بالغ) است.
وی بیان کرد: ملخهای صحرایی تهدیدی جدی به مزارع کشاورزی هستند و امنیت اقتصادی و غذایی را در مدت کوتاهی شدیدا تهدید میکنند.
وی ادامه داد: ملخ صحرایی هنوز به سطح مزارع کشاورزی سطح چابهار و استان سیستان و بلوچستان نرسیده و در همان بدو ورود در مراتع در حال مهار هستند.
وی تصریح کرد: این ملخها به هر سبزهای شامل زراعت، باغ، گیاهان جنگلی، مرتعی، زینتی و علفهای هرز خسارت میزنند.
منبع : ایرنا
انتهای پیام/گ