به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سردار سرلشکر پاسدار محمدعلی جعفری روز گذشته پس از ۱۲ سال فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، از سوی فرمانده معظم کل قوا بهعنوان مسئول قرارگاه فرهنگی و اجتماعی حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا فداه منصوب شد.
سرلشکر جعفری متولد سال ۱۳۳۶ در شهر یزد است که پیش از انقلاب اسلامی برای تحصیل در رشته معماری دانشگاه تهران به مرکز تحولات سیاسی کشور آمد. با پیروزی انقلاب اسلامی، او نیز مانند دیگر دانشجویان وارد فعالیتهای انقلابی شد و در روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ همراه با دانشجویان پیرو خط امام در جریان تسخیر لانه جاسوسی آمریکا مشارکت یافت.
با آغاز جنگ تحمیلی نیز وی عازم جبههها شد و در جبهه سوسنگرد حضور یافت. با تشکیل اولین یگانهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، او بههمراه شهید حسین خرازی و مرتضی قربانی فرماندهی یگانهای عاشورا، امام حسین (ع) و کربلا را در سال ۱۳۶۰ و پیش از عملیات طریق القدس عهدهدار شدند.
سردار جعفری پس از فرماندهی یگان عاشورا، فرماندهی قرارگاههای سپاه را بهعهده داشت که از آن جمله میتوان به فرماندهی قرارگاههای قدس و نجف اشاره کرد، پس از دفاع مقدس وی بهمدت ۲ سال جانشین فرمانده نیروی زمینی سپاه بود و پس از آن بهمدت ۱۲ سال فرمانده نزسا شد، سردار جعفری پس از فرماندهی نیروی زمینی سپاه به مرکز راهبردی سپاه رفت و مدیریت این مرکز را بهعهده گرفت که در نهایت در سال ۱۳۸۶ با حکم فرمانده معظم کل قوا پس از سرلشکر صفوی بهعنوان هفتمین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب شد.
در ادامه به بررسی مهمترین اقدامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوره فرماندهی سرلشکر جعفری میپردازیم:
** پایان سیطره داعش بر سرزمینهای اسلامی
سال ۱۳۸۹ داعش و دیگر گروههای تکفیری در سوریه اقدام به انجام عملیاتهای تروریستی و ایجاد ناامنی در آن کشور کردند که در پی این اقدامات، دولت سوریه از جمهوری اسلامی ایران درخواست کمک کرد و نیروهایی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهعنوان مستشار در سوریه حضور پیدا کردند، تداوم حضور نیروهای ایرانی در سوریه و عراق و مقابله با تروریسم موجب شد تا در پاییز سال ۱۳۹۶ سردار سرلشکر قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه در نامهای به فرمانده معظم کل قوا پایان سیطره داعش را رسماً اعلام کند.
سرلشکر جعفری در این رابطه توضیح داد که "پیروزی اخیر بهمعنای نابودی کامل و صددرصدی داعش نیست بلکه نابودی حاکمیت داعش است و این دو با هم تفاوت دارد، امروز حاکمیت داعش تمام شده و دیگر سرزمین و شهر و روستایی در دستش نیست، ولی داعش از بین نرفته و این حضور پراکنده تفکر داعشی در منطقه گسترش پیدا میکند و بهصورت گروههای پراکنده به کشورهای مختلف با حمایت آمریکا و اسرائیل و سردمدارانشان میروند، لذا در کشورهای مختلف باید آمادگی جهت مقابله با ناامنیها و عملیاتهای چریکی و انتحاری باشد".
** عملیاتهای موشکی برونمرزی سپاه
سپاه پاسداران در پاسخ به عملیاتهای تروریستی داعش، حزب دموکرات کردستان ایران (حدکا) و گروهک تروریستی الاحوازیه طی سه عملیات برونمرزی موشکی و پهپادی مقرهای این گروهکهای تروریستی را هدف موشکهای بالستیک خود قرار داد.
عملیات موشکی لیلة القدر با هدف انهدام مقر سرکردههای گروهک تروریستی داعش در دیرالزور سوریه و در پی حملات تروریستهای داعشی به مجلس شورای اسلامی و حرم مطهر امام خمینی (ره) در ۱۷ خرداد سال ۹۵ انجام گرفت. در این عملیات که با شلیک موشکهای بالستیک قیام و ذوالفقار انجام گرفت، بسیاری از سرکردههای داعش به هلاکت رسیدند.
تصویری از شلیک موشک بالستیک ذوالفقار در عملیات موشکی لیلة القدر
همچنین در شهریور ماه سال گذشته در پی تشدید ناامنیها در مرزهای شمالغرب کشور و شهادت ۱۱ نفر از پاسداران و بسیجیان در یکی از پاسگاههای مرزی سپاه در مریوان از سوی حزب دموکرات کردستان ایران (حدکا)، سپاه با ۷ موشک بالستیک فاتح ۱۱۰ مقرهای حزب تروریستی دموکرات کردستان ایران در اقلیم کردستان عراق را هدف قرار داد و سران این گروهک تروریستی به هلاکت رسیدند.
سپاه اعلام کرد که این عملیات، در پی بیاعتنایی سران این گروهکها به هشدارهای جدی مسئولین اقلیم کردستان عراق، مبنی بر عزم جمهوری اسلامی برای برچیدن پایگاههای آنان و ضرورت پایان بخشیدن به شرارتها و اقدامات تجاوزکارانه و تروریستی ضد ایران اسلامی، توسط یگان موشکی نیروی هوافضای سپاه با مشارکت یگان پهپادی نیروی زمینی سپاه انجام شده و در آن، "جلسه سران" و "مرکز آموزش تروریستها" هدف قرار گرفته است، همچنین طبق اعلام حزب تروریستی دموکرات کردستان، در جریان این حمله موشکی، چند تن از رهبران این حزب کشته شده و بیش از ۴۰ تن نیز زخمی شدهاند.
دیگر عملیات پهپادی ــ موشکی سپاه نیز نهم مهر ماه سال گذشته با عنوان "ضربت محرم" و در پی حمله تروریستی گروهک الاحوازیه به رژه روز ۳۱ شهریور در اهواز انجام گرفت. با اجرای این عملیات مواضع تروریستهای تکفیری تحت حمایت آمریکا با ۶ فروند موشک بالستیک ذوالفقار و قیام در سوریه در هم کوبیده شد.
** دستگیری تفنگداران آمریکایی در خلیج فارس
در دوره فرماندهی سرلشکر جعفری، تفنگداران آمریکایی بهدلیل تجاوز به آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران دستگیر شدند. ۲۲ دی ماه سال ۹۴، دو فروند قایق آمریکایی که حامل ۱۰ تفنگدار بود، توسط نیروی دریایی سپاه متوقف و دستگیر شدند. سرلشکر جعفری فرمانده وقت سپاه در این رابطه گفت: "با دستگیری تفنگداران آمریکایی، دشمن خوار و ذلیل شد".
دستگیری تفنگداران آمریکایی در خلیج فارس
در پی این اقدام پاسداران نیروی دریایی سپاه، فرمانده معظم کل قوا به فرماندهان نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که متجاوزان آمریکایی را بازداشت کرده بودند، نشان فتح اعطا کردند. فرمانده معظم کل قوا همچنین با تشویق درجه و ارشدیت به سایر فرماندهان و کارکنان مربوط به این عملیات حسب درخواست ستاد کل نیروهای مسلح موافقت کردند.
** تقویت یگان موشکی سپاه
از جمله اقدامات مهم سپاه در یک دهه اخیر تقویت یگان موشکی نیروی هوافضای سپاه بوده است، از این رو موشکهای بالستیک خرمشهر، خلیج فارس، هرمز یک و دو، قیام، فاتح مبین، عماد، فاتح ۳۱۳، دزفول و ذوالفقار و موشکهای کروز سومار و هویزه در این دوره تولید شدند و به بهرهبرداری رسیدند که در برخی از عملیاتهای موشکی از برخی از این موشکها استفاده شد.
موشک دزفول جدیدترین موشک بالستیک ایرانی است که دهه فجر سال گذشته با حضور سرلشکر جعفری رونمایی شد
سرلشکر جعفری فرمانده وقت سپاه در خصوص توان موشکی و بُرد موشکهای سپاه گفته است: "برد موشکهایمان ۲ هزار کیلومتر است که البته قابل افزایش است، اما این توان و برد موشکی را برای جمهوری اسلامی کافی میدانیم، چون اکثر منافع و نیروهای آمریکایی در شعاع همین برد موشکی قرار دارند".
** محرومیتزدایی توسط سپاه
در دوره فرماندهی سرلشکر جعفری، قرارگاهی با عنوان محرومیتزدایی بهفرماندهی خود وی در سپاه تشکیل شد که در نیروها و سپاههای استانی نیز قرارگاه محرومیتزدایی شکل گرفت.
نیروی زمینی سپاه یکی از مهمترین یگانهای سپاه بود که محرومیتزدایی را در راستای تأمین امنیت پایدار در مرزهای کشور بهخصوص در مرزهای جنوبشرقی و شمالغربی کشور در دستور کار قرار داد. سازمان بسیج مستضعفین نیز در دهه فجر سال گذشته اجرای ۴۰ هزار پروژه محرومیتزدایی را بهمناسبت چهلمینسالگی انقلاب اسلامی آغاز کرد.
سرلشکر جعفری عنوان کرده است "فعالیتهایی که توسط سپاه در راستای خدمت به مردم و محرومیتزدایی انجام شده براساس انتظارات مقام معظم رهبری از سپاه و بسیج است".
** تغییر نیروی هوایی به نیروی هوافضای سپاه
سال ۱۳۸۸ و دو سال پس از انتصاب سرلشکر جعفری به فرماندهی کل سپاه، نیروی هوایی سپاه به نیروی هوافضای سپاه تغییر یافت و سردار امیرعلی حاجیزاده بهعنوان فرمانده این نیرو منصوب شد. در این دوره تقویت یگان موشکی در دستور کار قرار گرفت که در فوق بدان اشاره شد.
علاوه بر این دیگر یگانهای نیروی هوافضای سپاه نیز تقویت شد. تجهیز یگان هوایی هوافضای سپاه به جنگندههای جدید و تجهیز آن جنگندهها به بمبها و موشکهای جدید از جمله این اقدامات است. همچنین یگان پهپادی نیروی هوافضای سپاه در این دوره رشد قابلتوجهی داشت. در این دوره پهپادهایی تولید شد که در جبهه مقاومت نیز استفاده شد و در عملیاتهای برونمرزی سپاه که با مشارکت یگان موشکی انجام شد، پهپادهای شناسایی اطلاعات شلیک موشکها را به مراکز فرماندهی مخابره کردند.
اسفند ماه سال گذشته نیز رزمایش پهپادی سپاه با حضور ۵۰ پهپاد آرکیوی ۱۷۰ ایرانی برگزار شد.
** تشکیل هوانیروز سپاه
اسفند ماه سال ۱۳۹۴ با دستور فرمانده معظم کل قوا هوانیروز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل و سردار محمد رحمانی بهعنوان فرمانده این یگان انتخاب شد. هوانیروز سپاه پیش از آن یگان بالگردی زیرنظر نیروی هوافضای سپاه بود که با این دستور به یگان هوانیروز نیروی زمینی سپاه انتقال یافت.
سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه در بهمن ماه سال ۹۵ اعلام کرد که "در حال حاضر بر روی توسعه هوانیروز سپاه فعال هستیم. ما، هم روی توسعه بالگردی، هم روی توسعه فضا و مکان و هم روی توسعه بهلحاظ پایگاهی تمرکز داریم و به این امر مشغول هستیم. مرتب به ناوگان بالگردی اضافه میکنیم".
سردار رحمانی فرمانده هوانیروز سپاه
** اقدامات فرهنگی و اجتماعی سپاه
از دیگر اقدامات مهم سرلشکر جعفری در دوره فرماندهی سپاه مربوط به حوزههای فرهنگی و اجتماعی است، موضوعی که فرمانده معظم کل قوا نیز در حکم انتصاب وی به مسئولیت قرارگاه فرهنگی و اجتماعی حضرت بقیةالله الاعظم اروحنا فداه بدان اشاره فرمودند. در این حکم آمده است: "نظر به تمایل جنابعالی به حضور در عرصههای فرهنگی و نقشآفرینی در جنگ نرم و با تقدیر از تلاشهای شایستهتان در دوران فرماندهی کل سپاه، شما را به مسئولیت قرارگاه فرهنگی و اجتماعی حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا فداه منصوب میکنم".
سرلشکر جعفری در ۱۲ سال فرماندهی خود بر موضوع جنگ نرم و حضور در عرصههای فرهنگی انقلاب اسلامی تأکید بسیاری داشته است. سرلشکر جعفری معتقد است که "اگر دفاع مقدس ۸ سال طول کشید، جنگ نرم زمان و پایان ندارد. جنگ نرم با سرعت بیشتری نسبت به جنگ سخت در حال پیشروی است. یکی از تفاوتهای این دو جنگ این است که در جنگ سخت میتوان دشمن را دید و دشمنی او را حس کرد، اما دشمنی آنها در جنگ نرم نامحسوس بوده و تشخیص آن سختتر است که این تشخیص نیازمند بصیرت است. همچون دفاع مقدس، مقاومت مردم در جنگ نرم نیز مقدس است. همان طور که مردم در جنگ تحمیلی نقشآفرینی کردند و نبودشان میتوانست سرنوشت جنگ را عوض کند، حضور مردم در مقابله با جنگ نرم دشمن نیز سرنوشتساز است".
از دیگر اقدامات و اتفاقات مهمی که در دوران فرماندهی سرلشکر جعفری روی داد میتوان به فتنه سال ۸۸ اشاره کرد که در پی این فتنه، سپاه علاوه بر تأمین امنیت مردم و شهرها، مقابله با جنگ نرم دشمن را دستور کار قرار داد و بدین منظور تشکیلاتی را ایجاد کرد.
همچنین با روی کار آمدن سرلشکر جعفری ساختار نیروی مقاومت بسیج به سازمان بسیج مستضعفین تغییر یافت و سپاههای استانی ساختاری مستقلتر و عملگراتر پیدا کردند که در مواقع ضرورت میتوانستند بهسرعت وارد عمل شوند و اقدامات لازم را انجام دهند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/