به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، پس از فروپاشی شوروی و کاهش شدید تولید نفت و گاز این کشور، روسها برنامه جدیتری را برای سامان دادن به صنعت نفت و گاز خود پیریزی کردند؛ ولادیمیر پوتین که در سال ۲۰۰۰ به ریاست جمهوری رسید با طبقهبندی موضوعاتی مانند تولید، ترانزیت، صادرات و بازارسازی، نگاه امنیتی- سیاسی خود را بر انرژی انداخت و خود تعیین استراتژی و راهبردها را بر عهده گرفت و خودش نیز آن را اجرا کرد.
بیشتربخوانید : درآمد پوتین چقدر است؟
بخش گاز روسیه زیر نظر شرکت گازپروم رفت و بخش اعظمی از نفت هم به شرکت روسنفت سپرده شد. الکسی میلر مدیرعامل گازپروم از همکاران و دوستان قدیمی پوتین است که امروز تأثیرگذارترین شرکت در امنیت انرژی اروپا و حتی جهان است. میلر سالهاست مدیریت این شرکت را بر عهده دارد و با توسعه بازارهای گازی روسیه، تبدیل به بزرگترین مشکل امریکا در صادرات گاز شده است. این شرکت نفوذ گازی خود را در اروپا افزایش داده و برای صادرات گاز به کشور چین در مرحله نهایی اجرا قرار دارد.
از آنجایی که رئیس جمهور روسیه نگاهی سیاسی به انرژی دارد، از این ابزار به عنوان فرصتی بهره میگیرد که میتواند در تحولات ژئوپلیتیک و راهبردی تأثیرگذار شود ولو با کاهش قیمت گاز صادراتی. میلر سیاستهای کلی پوتین را در هیئت مدیره این شرکت که همگی از مردان مورد اعتماد پوتین هستند، تبدیل به برنامه اجرایی میکند و از همین رو، گازپروم یکی از بازوهای سیاست خارجی کرملین محسوب میشود.
از نظر روسیه، لولههای گاز به قدری از اهمیت برخوردار هستند که میتواند غرب را در همراهی آنها با مسکو متقاعد سازد و سدی محکم باشد برابر زیادهخواهیهای امریکا؛ مانند مقاومت آلمانها در برابر ترامپ که قصد دارد احداث خط لوله نورد استریم ۲ را متوقف سازد.
روسنفت و کا. گ. ب. بازوی نفتی پوتین شرکت روسنفت است؛ شرکتی با تولید ۵ میلیون بشکه که بزرگترین تولیدکننده نفت روسیه به شمار میرود. همانند شرکت گازپروم، پوتین ریاست این شرکت را به همکار سابق خود در کا. گ. ب. سپرده است، به ایگور سچین که یکی از قدرتمندترین بازیگران نفت جهان است.
روسنفت که نیمی از نفت روسیه را تولید میکند، طی سالهای اخبر با ورود به بخش پالایشگاهی و خرید سهام آنها فعالیت خود را گسترش داده است. زمانی که پوتین میخواهد به متحدان خود کمک مالی کند این شرکت حاضر میشود که نمونه خاص آن، اعطای وام به شرکت نفت ونزوئلا برای خروج از بحران کاهش تولید این کشور است.
زمانی که پوتین رئیس جمهور روسیه شد، سچین نیز ابتدا معاون رئیس دفتر وی شد. وزارت دارایی امریکا در توضیح علت اینکه سچین را در فهرست تحریمهای خود گنجانده است، تأکید کرد: سچین اوج وفاداری خود به پوتین را نشان داده است. در دور نخست ریاست جمهوری پوتین، ایگور سچین بیشتر نقش پشت پرده را ایفا کرده است. ویکی لیکس در این باره نوشته سچین آنقدر نقش پشت پردهاش را خوب بازی کرده که به شوخی مطرح میشود که انگار او واقعاً وجود خارجی نداشته است.
زمانی که پوتین در سال ۲۰۰۸ میلادی نخستوزیر روسیه شد، سچین یک پست نسبتاً دولتیتر گرفت و معاون نخستوزیر شد. سپس در سال ۲۰۱۲ زمانی که پوتین بار دیگر به ریاست جمهوری بازگشت، سچین رئیس شرکت روسنفت شد. تنها در مدت دو سال سچین این شرکت بزرگ نفتی روسیه را به سرعت گسترش داد تا آنجا که به یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدکننده نفت جهان تبدیل شده است.
بر اساس تحقیق نشریه فوربس که دو سال گذشته منتشر شده، سچین یکی از بالاترین درآمدها را در بین مقامهای سیاسی و اقتصادی روسیه دارد و در مجموع بیش از ۵۰ میلیون دلار دستمزد از شرکت روسنفت دریافت میکند. البته وی دارایی و ثروت زیادی در خارج از مرزهای روسیه ندارد. سچین ۱۳/۰ درصد سهام روسنفت را به ارزش ۸۰ میلیون دلار در اختیار دارد.
افرادی که با سچین کار کردهاند وی را یک فرد سختکوش میدانند. سچین یکی از اعضای جناح سیاسی سیلوویکی بوده است. سرگئی ایوانف و نیکولای پاتروشف نیز از دیگر اعضای این جناح سیاسی به شمار میروند که ارتباط بسیار نزدیکی با پوتین دارند.
شرکت روسنفت بلافاصله پس از آغاز دوران ریاست سچین شروع به خریداری سهام دیگر شرکتهای بزرگ نفتی روسیه کرد. این اقدام به خصوصیسازی به سبک روسیه معروف شده است. یکی از مهمترین دستورهای پوتین در آغاز دور دوم ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۲ میلادی، آغاز برنامه خصوصیسازی بوده است.
با اجرای این دستور، بسیاری از شرکتهای بزرگ روسی سهام خود را در اختیار شرکت روسنفت قرار دادهاند. بیشک انرژی نقش مهمی در اقتصاد روسیه دارد. سچین نیز با استفاده از نام خود قصد دارد تا امپراتوری جدیدی را در صنعت انرژی روسیه ایجاد کند. وی قصد دارد این امپراتوری جدید را با افزایش سهم شرکتهای انرژی در اقتصاد روسیه تشکیل دهد.
منبع: روزنامه جوان
انتها پیام/