به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، بثینه شعبان، مشاور سیاسی و رسانهای رئیس جمهور سوریه که با هدف مشارکت در نشستی با عنوان یک کمربند یک جاده (طرح راه ابریشم جدید) در پکن به سر میبرد، در گفتگو با المیادین گفت احساسش این است که برخی از کشورهای عربی در انزوا قرار گرفته و نمیدانند جهان در چه سمتی در حال حرکت است.
وی معتقد است جهان از قطار آمریکا و غرب پیاده شده و در جهت دیگری در حال حرکت است، یعنی در مسیری که در آن به حق حاکمیت، حق سرنوشت مشترک، حق احترام به کشورها اعم از کشورهای فقیر یا غنی احترام گذاشته میشود.
بثینه شعبان در این گفتگو تاکید کرد: اینکه سوریه به چنین نشستی در پکن دعوت میشود شاخصی مهم و چالشی قابل توجه در برابر تحریمهایی است که آمریکا علیه ما در نظر گرفته است، همانگونه که ایران، روسیه، ونزوئلا، بولیوی و بسیاری از کشورهای دیگر نیز از جمله مدعوین این نشست هستند. اندیشه یک کمربند، یک جاده تنها اندیشه اقتصادی نیست بلکه روشی برای زندگی در سطح بین المللی است. عنوان اصلی این نشست هماهنگی سیاست هاست و اینجاست که میتوان فاصله آن را با سیاست جدایی بینداز و حکومت کن یا سیاست مداخله در امور داخلی کشورها و یا سیاست نژادپرستانه که ما به عنوان کشور عربی یا جهان سوم سالها با آن مواجه هستیم، درک کرد.
شعبان تصریح کرد خنده دار است که آمریکا میگوید اجازه نمیدهد ایران نفت خود را صادر کند، اما نمیخواهد ایران تنگه هرمز را ببندد. این روش، یعنی آمریکا میخواهد کشورهای دیگر تحت فرمانش باشند. تحمل این روند دشوار است؛ بدون تردید تداوم این روند در آیندهای نه چندان دور تبعات وخیمی در پی خواهد داشت و این تبعات متوجه عوامل چنین سیاستهایی است نه متوجه کسانی که این سیاستها بر آنان تحمیل شده است.
مشاور رئیس جمهوری سوریه با اشاره به واکنش وزیر دفاع روسیه به آنچه که بر آوارگان سوری در اردوگاه رکبان میگذرد، گفت: هم ما و هم روسیه از چند ماه قبل هشدار دادیم که آمریکا زنان و کودکان آواره را در اردوگاه رکبان به گروگان گرفته است و اجازه نمیدهد به شهر و روستای خود بازگردند. آمریکا هم زمان با چنین برخوردی، از ترویستها در تنف و در شرق سوریه حمایت میکند. در داخل آمریکا نیز سخنان متمایزی شنیده میشود برخی از عقب نشینی نیروهای آمریکایی از سوریه و برخی از بقای این نیروها در سوریه سخن میگویند. از نگاه ما آمریکا کشوری است که بخشی از سرزمین ما را اشغال کرده است؛ زمانی که تروریستها در عملی کردن برنامههای واشنگتن و دیگر همراهانش شکست خوردند، این کشور همچون ترکیه برای حمایت از تروریسم در سوریه حاضر شد تا بتواند آنچه را که مزدوران تروریست آنها نتوانستند عملی سازند خود انجام دهد، اما سرانجام این کارشان نیز شکست خواهد بود.
وی در ادامه درباره هماهنگیهای میان روسیه و ایران در سوریه گفت هماهنگی میان این دو کشور بسیار مناسب است، وزیر امور خارجه ایران در سفر به مسکو دیدارهای خوبی با همتای روسی خود داشت و دو کشور خود را برای آستانه آماده کردند. درباره روابط این دو کشور در سوریه نباید به اظهارنظرهای رکن پنجم توجه کرد، آنان از اختلاف نظر میان مسکو و تهران سخن میگویند و مدعیند روسیه در پی اخراج ایران از سوریه است؛ اما این سخنان تنها جنبه تبلیغاتی دارد و واقعیت این است که هماهنگی میان روسیه، ایران و سوریه هماهنگی ممتازی است.
این مقام سوری تاکید کرد: نیروهای ترکیه باید تمام و کمال سرزمین ما را ترک کنند، آنان در ورود تروریستها به سرزمین ما مسئولند. به طور کلی اتفاقاتی میان دو کشور رخ داد که قبل از هرگونه گفتگو یا آغاز روابط در آینده باید حل شود. البته من درباره روابط میان این دو کشور تصمیم گیرنده نیستم، اما میدانم نظام سیاسی سوریه و در راس آن بشار اسد در پی عزت و کرامت سوریه اند.
وی درباره انتظاراتش از مذاکرات آستانه گفت: ترکیه به توافقات آستانه به ویژه درباره ادلب پایبند نبوده است، مقامات روسی در این باره بارها با مقامات ترکیه گفتگو کردند. با این حساب باید انتظار داشت در آستانه این موضوع بررسی و برای آن راه حلی پیدا شود.
مشاور بشار اسد در پاسخ به سئوالی درباره ایران و توان سوریه برای تنوع بخشی به بخش اقتصاد کشورش گفت: ایران از زمان آغاز جنگ علیه سوریه، در حمایت از ما کوتاهی نکرده است. من باور ندارم در این زمینه کمکی از کشورهای عربی به ما رسیده باشد، اما ایران و روسیه در این جنگ در کنار ما بودند. مشکل این است که آمریکا و آنانی که در هدف قرار دادن سوریه در کنار واشنگتن بوده اند و تعداد آنها به حدود صد کشور میرسد، آنگاه که نزدیک بود تروریستها سوریه را نابود سازند کشور ما را از نظر اقتصادی محاصره کردند. آنان حتی هشدار دادند هیچ کشوری حق ارتباط با سوریه را ندارد مگر اینکه دمشق به راه حل سیاسی مورد نظرشان پاسخ مثبت دهد. یعنی در پی آن بودند تا از محاصره اقتصادی به هدفی برسند که با رویکرد نظامی نتوانستند دست یابند، اما مردم سوریه مردمی بیدار و صبور بودند و هستند، آنان در این محنت اقتصادی نیز همچون محنت جنگ با تروریسم، همچنان صبر در پیش خواهند گرفت تا گشایشی حاصل شود.
گفتنی است طرح راه ابریشم جدید یا طرح یک کمربند و یک جاده، طرح سرمایهگذاری در زیربناهای اقتصادی بیش از ۶۰ کشور جهان و توسعه دو مسیر تجاری «کمربند اقتصادی راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی» است که چین در سال ۲۰۱۳ آن را ارائه کرد.
انتهای پیام/