به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ،یوسف محمد زاده رئیس اداره بافتهای فرسوده شهری اداره کل راه و شهرسازی آذربایجان شرقی ادامه میدهد: پیرو مطالعات تفصیلی مصوب ۱۳۸۴ ستاد توانمندسازی و ساماندهی استان، از مجموع ۱۸ محله حاشیه نشین تبریز، چهار محله خلیل آباد، احمد آباد، سیلاب ملازینال و سیلاب قوشخانه به دلیل داشتن بیشترین شاخص حاشیه نشینی به عنوان محلات هدف شناسایی و معرفی شده اند.
به هر حال استقرار بیش از ۴۰۰ هزار نفر از جمعیت ۱.۸ میلیون نفری تبریز در محلات حاشیهای و سکونت گاههای غیررسمی و آسیب پذیری این واحدهای مسکونی در برابر حوادث طبیعی، چاره اندیشی اساسی را ضروری میکند.
بر همین اساس دولت با اجرای طرح بازآفرینی شهری درصدد ساماندهی سکونت گاههای غیررسمی است.
طرحی که با هدف خلق فضاها و مکانهای شهری با رویکرد فراهم کردن امکان کار و زندگی استاندارد برای شهروندان از ابتدای فعالیت دولت یازدهم شکل گرفت، اما اجرای این طرح با برخی چالشهایی مواجه میباشد که رفع آنها نیازمند آسیب شناسی است.
رئیس کمیسیون شهرسازی شورای اسلامی شهر تبریز با اشاره به توجه جدی دولت به بحران بدمسکنی یادآوری میکند: محور کلیدی این تلاشها تولید مسکن است و در این ارتباط برای تمامی استانها با توجه به جامعه هدف، سهمی اختصاص یافته که این سهم برای استان آذربایجان شرقی ۱۰ هزار واحد مسکونی است و از این میان ۶ هزار و ۴۰۰ واحد در تبریز و مابقی در شهرستانها احداث میشود.
فریدون بابایی اقدم اعلام میکند: در ستاد بازآفرینی استان به دنبال این هستیم که زمینهای خالی متعلق به دولت شناسایی شده و در این پروژهها مورد استفاده قرار گیرد.
وی در ادامه گفت : تبریز به دلیل صنعتی و مهاجرپذیر بودن از سالهای گذشته تاکنون، جزو اولین شهرهایی است که با بافت مسئله دار مواجه بوده و جمعیت زیادی را در محلات بافتهای حاشیهای و فرسوده خود میبیند.
بابایی اقدم با اشاره به اینکه بدمسکنی یکی از دغدغهها و اصلاح آن یکی از مطالبات اساسی شهروندان از شهرداری و شورای اسلامی شهر تبریز است، میگوید: این نوع خانه ها، غیر استاندارد و فاقد استحکام لازم است و استاندارد تفکیک در آنها رعایت نشده و دسترسی مناسب برای امکانات به روز وجود ندارد.
وی بیان کرد : وضعیت محلات حاشیه نشین در شرایط بحرانی و وقوع حوادث غیرمترقبه بغرنجتر میشود و چنانچه یک زلزله در تبریز رخ دهد، تبعات آن غیرقابل جبران خواهد بود.
وی احداث مساکن مهر در شهرهای جدید را یک فرصت سوزی بزرگ میداند و اضافه میکند: مکان یابی غلط در احداث مساکن مهر، بهترین فرصت برای احیای بافتهای مسئله دار شهری را از تبریز گرفت.
بابایی اقدم میگوید: این سیاست و طرح ارزشمند میتوانست در بافتهای مسئله دار تبریز احداث شود، اما به شهرهای جدید که مشکلات زیادی دارند، برده شد.
وی با اشاره به اختصاص مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان به پروژه 'چوخورلار' که شهرداری مدتی است از طریق شرکت عمران و توسعه اقدام به تملک آن کرده است، تشریح میکند: امیدواریم اتفاقات خوبی در شهر رخ دهد و استارت کار برای حل نگرانی و مشکل بدمسکنی زده شود.
وی یادآوری میکند: با توجه به اتفاقات و حوادث طبیعی یک ماه اخیر کشور، نگرانی ساکنان بافتهای ناکارآمد بیشتر شده و بر این اساس ما مصمم هستیم با یک چشم اندازه تقریبا ۱۰ ساله، به مرور زمان میزان واحدهای غیر استاندارد و بدمسکن را نسبت به دیگر مساکن شهر کاهش دهیم.
ایرج شهین باهر شهردار تبریز هم با بیان اینکه در روند ساخت و ساز برای جابجایی بافتهای حاشیهای و فرسوده تبریز موانعی وجود دارد که خارج از اختیارات مسئولان استانی است و نمیتوان این مشکلات را راسا در تبریز حل کرد، میگوید: در جریان دیدار معاون وزیر راه و شهرسازی این مسائل مطرح شد و ایشان قول برطرف کردن سریع برخی موانع را دادند.
ایرج شهین باهر ادامه میدهد: همچنین مقرر شد برخی اختیارات وزارتی به کمیتهای در استان تفویض شود تا این کمیته در تبریز تعداد دیگری از موانع ساخت و ساز برای جابجایی بافتهای حاشیهای و فرسوده تبریز را برطرف کند.
شهردار تبریز با اشاره به موافقت معاون وزارت راه و شهرسازی مبنی بر استفاده از زمینهای دولتی، عنوان میکند: با استفاده از این
زمینهای دولتی ما هم انبوه سازان را پای کار میآوریم و هم خود شرکتهای شهرداری وارد کار میشوند تا امسال بتوانیم ساخت ۷۰۰ واحد مسکونی را شروع کرده و به تدریج مشکلات بد مسکنی را حل کنیم.
وی با بیان اینکه در آغاز کار ساخت و ساز برای جابجایی بافتهای حاشیه ای، دو منطقه در شهرک ارم شناسایی شده است، ادامه داد: در این راستا دستور انتقال و تحویل زمینهای این مناطق به شهرداری صادر شده که با تحویل آنها، در سریعترین زمان، کار ساخت نزدیک به ۴۰۰ واحد مسکونی در این مناطق آغاز میشود.
شهین باهر با تاکید بر اینکه برای ساخت و ساز و جابجایی بافتهای حاشیهای و فرسوده، در کنار شهرداری، دیگر دستگاهها نیز باید همکاریهای لازم را داشته باشند، گفت: اگر ما میخواهیم مشکلی از شهرمان را حل کنیم، باید همه دست به دست هم بدهیم.
وی گفت: با توجه به رکود در ساخت و ساز و عدم رغبت انبوه سازان به کار، سیاستهای تشویقی از جمله وام ۷۰ میلیونی، صدور پروانه رایگان و زمین رایگان به ارزش منطقه در نظر گرفته شده است تا ساخت و ساز برای انبوه سازان توجیه اقتصادی داشته باشد.
معاون شهرسازی و معماری شهردار تبریز هم با بیان اینکه امروز بزرگترین دغدغه شهرها بافتهای ناکارآمد از جمله فرسوده، حاشیه ای، تاریخی، روستایی و مسئله دار است، گفت: حل این موضوع مشکلاتی از جمله مالکیت را در پی دارد.
محمد عزتی اعلام میکند: بیش از ۵۰ هکتار زمین مسکونی بافت ناکارآمد تبریز در مسیر حریم دکل ها، مسیلها و تاسیسات شهری قرار دارد که باید جابجا شده و ساکنان آن در محل دیگری اسکان یابند.
وی اضافه میکند: برای مالکیت این بافت ها، باید مبالغی در نظر گرفته شود و مالکان با شرکتهای توسعه گر به توافق برسند و شرکتها نیز بدانند که با چه کسی طرف هستند.
معاون شهرسازی و معماری شهردار تبریز در ادامه به تخصیص تسهیلات ۳۰ و ۵۰ میلیونی با درصدهای ۹ و ۱۸ برای ساخت واحدهای جدید خبر میدهد و گفت: در این میان شرکتهای توسعه گر که بصورت انبوه ساز فعالیت میکنند، در اولویت قرار میگیرند و در کنار آنها افراد عادی هم که در بافتهای ناکارآمد زندگی میکنند، از این تسهیلات بهره مند میشوند.
عزتی از همکاری شهرداری تبریز در ساخت چند پروژه مسکونی خبر میدهد و گفت : شهرداری تبریز به عنوان پایلوت از طریق چند شرکت از جمله شرکت پیش ساخته و عمران و توسعه به بحث ساخت ورود کرده و به عنوان پیشرو ساخت چند پروژه را آغاز کرده است تا بخشهای خصوصی نیز نسبت به ورود به بحث ساخت و ساز ترغیب شوند.
شهرداری تبریز با همکاری شرکت بازآفرینی شهری به دنبال کاهش میزان واحدهای غیر استاندارد و جابجایی و تبدیل آن به مساکن مطمئن و ایمن میباشد، اما آنچه مسلم است این رویه زمان بر بوده و تا احداث واحدهای مستحکم باید برای بحرانهای احتمالی و سیل آسا چاره اندیشی شود.
بر این اساس فرماندار تبریز در ابتدای سال جاری و پس از تخریب چند واحد مسکونی در محله شهید بهشتی بر اثر باران سیل آسا، از در نظر گرفتن محل اسکان اضطراری برای ساکنان حاشیه نشین شهر به ویژه این محله خبر داد.
بهروز مهدوی در این باره میگوید: بر اساس هماهنگی با آموزش و پرورش، به منظور پیشگیری از حوادث احتمالی، شهروندان در معرض سیل به ویژه در محله شهید بهشتی تا ۱۳ فروردین در مدارس منطقه اسکان داده میشوند.
وی اظهار میکند: ساکنان مناطق حاشیه نشین این شهر که احساس میکنند خانههای آنها دارای مقاومت چندانی نیست، میتوانند با اسکان در این مکانها یا رفتن به خانههای اقوام خود از بروز خسارت جانی ناشی از بارشهای اخیر جلوگیری کنند.
اما با توجه به بازگشایی مدارس و عدم امکان استفاده از محیطهای آموزشی برای اسکان اهالی مناطق حاشیه نشین باید مکانهای دیگری در نظر گرفته شود.
فرماندار تبریز بیان کرد: خانههای مناطق حاشیه نشین تبریز به علت اینکه با مصالح کم دوام ساخته شده است در معرض خطر بوده و امکان خدمات رسانی در مواقع بروز حوادث غیرمترقبه مانند سیل، زلزله و آتش سوزی برای ساکنان آنها غیرممکن یا به سختی مقدور است.
مهدوی با بیان اینکه در آینده نزدیک براساس توافق اولیه خانههای محله شهید بهشتی تبریز تملک و تخلیه خواهد شد، گفت: خانههای این محله با بی توجهی به قوانین و ضوابط شهرسازی ساخته شده است.
وی در ادامه افزود : این منطقه از لحاظ توپوگرافی به شکل کاسه بوده و دیوار خانههای واقع در آن به کوه چسبیده شده و در اثر بارش ها، مصالح کم دوام به کار رفته در آنها مقاومت خود را از دست داده و در معرض خطر ریزش قرار دارند.
فرماندار تبریز با بیان اینکه در اثر بارندگیهای سال جاری ۵ خانه در این منطقه تخریب شد، ولی خسارت جانی در پی نداشت، ادامه داد: حدود ۷۰ تا ۸۰ خانه نیز در این محله در معرض خطر بوده و به تمامی خانههای واقع در این محله اخطار کتبی مبنی بر اینکه خانههای آنها برای اسکان مناسب نیست و باید آنها را تخلیه کنند، داده شده است.
به هر حال تخریب چند واحد مسکونی در کوی شهید بهشتی تبریز به عنوان یکی از مناطق حاشیه نشین این شهر هشداری دیگر برای لزوم ساماندهی مناطق حاشیه نشین است.
بر اساس طرح بازآفرینی شهری، اولویت در جاسازی واحدها بخصوص در بافتهای حاشیهای میباشد؛ این در حالی است که در تبریز، زمین خالی بزرگی که چسبیده به بافتها باشد، وجود ندارد و با این حال ستاد استانی بازآفرینی، ۱۰ هکتار زمین در شهرک طلائیه برای شروع جابجایی بافتهای ناکارآمد مشخص و تصویب کرده که در این فضا میتوان حدود سه هزار واحد مسکونی احداث کرد.
همچنین عملیات پروژه ۶۰۰ واحدی صدرا در شهرک اندیشه که به دلیل مشکلاتی همچون عدم تخصیص تسهیلات متوقف شده بود، قرار است با مساعدت شرکت بازآفرینی و بانک مسکن بار دیگر از سر گرفته شود.
امید است با اختصاص به موقع تسهیلاتی که پس از وقوع حادثه برای جبران خسارتها اختصاص مییابد و همت عمومی پیش از آنکه دیر شود شاهد جابجایی ساکنان مناطق حاشیه نشین شهر باشیم.
منبع ایرنا
انتهای پیام / ا