به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، سالم حسین زاده شورجانی در ششمین برنامه سهشنبههای فرهنگی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی که با رونمایی از نسخ خطی، اسناد و آثار موزهای با موضوع خلیج فارس همراه بود، گفت: وجود اسناد و مدارک
منابع خطی، نقشهها، مهرها،
اشیاء موزهای و انواع مستندات تاریخی نشان واضح و روشنی بر نام همیشگی
خلیج فارس است.
وی در این خصوص با استناد به منابع تاریخی گفت: در کهنترین منابع از سدههای پیش از میلاد در همه زبانها و زمانها و در ادبیات جهانی نام پارس و ایران عجم و نام خلیج مناطق جنوبی آن به فارسی دریای پارس و خلیج فارس، به عربی بحر عجم بحر مکران و بحر پارس و در زبان لاتین پرشین گلف و در منابع رومی و یونانی سینوس پرشین با این متون کهن عجین شده است.
وی تصریح کرد: علاوه بر دلایل متعدد تاریخی به دلایل حقوقی و بینالمللی و استفادههای پرکاربرد و مستمر در اسناد سازمانهای بین المللی و قراردادهای رسمی و کنواسیونهای بینالمللی و نقشههای رسمی و اعتراف روشنفکران و سیاستمداران و مورخان به این خلیج همواره خلیج فارس میگفته اند.
گفتنی است، سند انعقاد قراردادی بین محمد زکی خان سردار فارس و سرحددار انگلیس در هندوستان پیرامون همکاریهای متقابل جهت برقراری امنیت در بنادر و جزایر واقع در خلیج فارس و توافق بر سر حضور نیروهای انگلیسی در آن حدود که به تاریخ ۱۲۳۸ ق منعقد شده است از جمله اسنادی بود که در این جلسه رونمایی شد.
نامه شرکت کشتیرانی هلند خلیجفارس به سید جلالالدین تهرانی جهت مراجعه و دریافت برگ حواله تحویل کالا به تاریخ ۱۳۳۷ ش و سواد عریضه روسای ایرانی ساکن کویت به شیخ محمد خالصی در خصوص تعدی عبدالعزیز بن مسعود، حاکم نجد به ایرانیان ساکن کویت و درخواست مذاکره با سردار سپه برای توجه به ایرانیان دور از وطن و تسلط اجانب بر جزایر ایرانی خلیج فارس به تاریخ ۱۳۴۲ ق از دیگر اسنادی بود که در این سه شنبه فرهنگی رونمایی شد.
دستور تلگرافی حسین قلی خان نظام السلطنه مافی به شوکت الملک جهت توقیف کاروان حامل سلاح از مبداء خلیج فارس به مقصد افغانستان و اعلام نتیجه آن به تاریخ ربیع الاول ۱۳۲۶ ق، تصویر بریده روزنامه الوطن حاوی یک سند تاریخی از نامه شیخ مبارک الصباح، امیر کویت، و تصریح به کلمه «خلیج فارس» به تاریخ جمادی الاول ۱۴۲۷ ق، جواز نامه صادره توسط دولت انگلیس در خلیج فارس مربوط به حمل مالالتجاره از بندر بوشهر به داخل ایران برای محمد شفیع تاجر کازرونی به تاریخ ۱۳۱۷ ق و صورت قیمت اجناس و کالاهای تجاری در بازارهای انگلیس و هزینه تحویل آن در بنادر خلیج فارس به تاریخ ۱۳۲۴ ق دیگر اسناد مرتبط با خلیج فارس است که در این جلسه رونمایی شد.
نقشه اهدایی توماس کلستیل رئیس جمهور اتریش در سال ۱۳۸۴ به مقام معظم رهبری که با زبان آلمانی و در ابعاد ۵۶*۴۶ س. م است از جمله اشیاء موجود در موزههای آستان قدس رضوی بود که در این جلسه از آن رونمایی به عمل آمد. در این نقشه که در قرن ۱۹ میلادی ترسیم شده نام خلیج فارس با عنوان پرشین گلف به وضوح به چشم میخورد.
همچنین کره جغرافیایی ساخت نیوتون و پسر در قرن ۱۹ میلادی و کره جغرافیایی مالبی که نام پرشین گلف در آنان به چشم میخورد و در گنجینه نجوم آستان قدس رضوی نگهداری میشود نیز از دیگر اشیاء موزه بود که در این جلسه فرهنگی معرفی شد.
نسخه خطی کتاب جغرافیایی المسالک و الممالک اصطخری متعلق به اواخر قرن هفتم هجری نیز از دیگر آثار مستند در خصوص نام خلیج فارس در اسناد و مدارک تاریخی بود که در این جلسه معرفی شد.
انتهای پیام//ف.ح
اسناد کهن پیش از میلاد مسیح گواهی بر سابقه تاریخی نام خلیج فارس