به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ،آتش نشانان، قهرمانان اصلی تلاش برای خاموش کردن آتش افتاده بر جان بازار تاریخی تبریز بودند که به طور خستگی ناپذیر برای مهار، اطفا و لکه گیری آتش در سرای «ایکی قاپیلار» کوشیدند، اما مثل همیشه در حاشیه ماندند و تلاش بی دریغ شان بازنمایی رسانهای چندانی نداشت.
در تبیین اهمیت تلاش آتش نشانان تبریز برای کنترل و اطفای آتش سوزی بازار بزرگ تبریز، ذکر این نکته کافی است که از مجموع ۲۹ مصدوم این حادثه، ۱۷ نفر را تلاشگران آتش نشان تشکیل میدادند؛ از سوی دیگر گزارشهای تصویری منتشر شده از بازار در حین و بعد از آتش سوزی، حاوی تصاویری از آتش نشانانی است که از شدت خستگی نیمه بیدارند و با این وجود برای از بین بردن کوچکترین گدازههای آتش زیرخاکستر میکوشند.
برای انعکاس گوشهای از کوششهای فداکارانه آتش نشانان در حادثه آتش سوزی سرای «ایکی قاپیلار» بازار تاریخی تبریز، به سراغ تعدادی از این «آذر به جانان» رفت که مشروح آن در زیر میآید.
معاون عملیات سازمان آتش نشانی شهرداری تبریز گفت : با توجه به گسترش آتش سوزی، ساعت ۲۲ و ۳۰ دقیقه شامگاه روز چهارشنبه، با اعلام شهروندان مبنی بر مشاهده دود در سمت پاساژ شمس، بلافاصله نیروهای آتش نشانی ایستگاههای یک و ۱۱ به محل اعلامی اعزام شدند.
جلیل ستاری اضافه میکند: نیروهای اعزامی متوجه میشوند که آتش سوزی از خیابان روبرویی پاساژ شمس و از داخل بازار تبریز است و بر این اساس درخواست نیروی کمکی میکنند و در پی این اعلام تمامی نیروهای دیگر ۱۲ ایستگاه به محل اعزام میشوند.
وی اضافه میکند: با توجه به گسترش سریع آتش ۱۵۰ نفر آتش نشان به همراه ۵۰ نفر از نیروهای بازنشسته، داوطلب و نیروهای در حال استراحت در محل برای اطفای حریق حضور یافتند.
ستاری میگوید: گسترش آتش سوزی قبل از رسیدن نیروهای آتش نشانی رخ داده بود و بیش از ۸۰ درصد منطقه به طور کامل شعله ور شده بود که اگر نگهبانی در محل حضور داشت، قبل از گسترش آتش اعلام حریق صورت میگرفت و تا این حد خسارت وارد نمیشد.
وی با بیان اینکه آتش نشانان با جان و دل از هفت نقطه عملیات را شروع به عملیات اطفا میکنند، ادامه میدهد: در ادامه عملیات اطفای حریق، نیروهای آتش نشانی پتروشیمی، خسروشهر، سردرود و پدافند هوایی نیز برای کمک در محل حاضر میشوند.
معاون عملیات سازمان آتش نشانی شهرداری تبریز میگوید: تمامی نیروهای نظامی و امدادی نیز در همان ساعات اولیه در محل حضور یافتند.
وی اضافه میکند: وجود مواد سریع الاشتعال همچون اسپری ها، ادکلنها و کارتن ها، عامل اصلی گسترش آتش سوزی و عدم اطلاع رسانی بموقع دلیل مضاعف بود.
ستاری اضافه میکند: متاسفانه حضور شهروندان نیز در محل حادثه بقدری بود که موجب ایجاد ترافیک در محدوده بازار شده بودند و ما برای انتقال شیلنگهای آتش نشانی با مشکل مواجه میشدیم.
وی ادامه میدهد: با وجود اینکه شعلههای آتش زبانه میکشیدند، خوشبختانه هیچ آتش نشانی دچار مشکل جدی نشد و ۱۷ مصدوم سرپایی درمان شدند و ۲ مصدومی هم که به بیمارستان منتقل شده بودند، ترخیص شدند.
معاون عملیات سازمان آتش نشانی شهرداری تبریز میگوید: در ابتدا از خاموش کنندهها و تجهیزات و شیرهای هیدراتی که در داخل بازار تعبیه شده بود، استفاده شد، ولی با توجه به گسترش آتش نیاز بود که از آب پرفشار استفاده کنیم که به این منظور ۴۵ دستگاه خودروی آتش نشانی در محل مستقر شدند.
«محمدرضا وظیفه» که یکسالی است با ۳۵ سال خدمت در آتش نشانی بازنشسته شده، از همان دقایق اولیه با شنیدن اخبار مربوط به آتش سوزی در فضای مجازی به همراه پسرش خود را به محل میرساند و در کنار دیگر آتش نشانان برای اطفای حریق تلاش میکند.
این آتش نشان فداکار گفت : آتش نشانی عشق است و علاقه؛ نمیتوانستم با شنیدن حادثه به این بزرگی بی خیال در خانه بمانم و از دور نظاره گر تلاش آتش نشانان باشم.
وی ادامه میدهد: با شنیدن خبر بلافاصله خود را به محل رساندم و از ساعت ۲۳ شامگاه چهارشنبه تا ساعت ۳ و نیم بامداد پنجشنبه که آتش سوزی به طور ماکل مهار شد، در کنار سایر آتش نشانان برای اطفای حریق تلاش کردم.
وظیفه میافزاید: همکارانم با دیدن من تعجب کرده بودند و میگفتند تو دیگر بازنشسته شدی و میتوانی در عملیات شرکت نکنی، ولی من قبول نکردم و گفتم یک آتش نشان هیچ وقت بازنشسته نمیشود، به خصوص در چنین شرایطی باید در کنار شما برای اطفای حریق تلاش کنم.
وی اضافه میکند: در سال ۱۳۸۸ نیز سرای «ایکی قاپیلار» بازار بزرگ تبریز دچار حریق شده بود که اطفای کامل آن ۲ روز طول کشید؛ من در آن دوران شیفت کاری نبودم، ولی با شنیدن حادثه بلافاصله خودم را به محل رساندم، در آن حادثه از ناحیه دست و صورت دچار سوختگی و یک هفته بستری شدم.
این آتش نشان بازنشسته میگوید: در سال ۱۳۸۵ مادر همسرم در بیمارستان بستری بود و برای عیادتش در راه بیمارستان بودم که مطلع شدم بازار چرم تبریز دچار حریق شده که در آن لحظه همسر و فرزندانم را سوار تاکسی کردم و با وجود اینکه شیفت کاری من نبود، خودم را به محل حادثه رساندم.
وی تاکید میکند: تا زمانی که جان در بدن دارم و نفس میکشم، یک آتش نشان هستم و با جان و دل برای نجات مردم تلاش میکنم؛ برای یک آتش نشان بازنشستگی مفهومی ندارد و در مواقع بحران در کنار همکارانش خواهد بود.
«کاظم بهبودی»، فرمانده ایستگاه ۲۱ سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تبریز نیز که ۱۲ سال سابقه فعالیت در آتش نشانی را دارد،گفت: ۲۱ ایستگاه آتش نشانی در تبریز وجود دارد و در هر منطقهای که حریق و حادثهای رخ دهد، تمامی ایستاهها مطلع میشوند.
وی ادامه میدهد: شامگاه چهارشنبه با اعلام آتش سوزی در بازار تبریز با توجه به گستردگی شعلههای آتش تمامی ایستگاهها به همراه تجهیزات به محل اعزام شدند و در همان دقایق اولیه اعلام تمامی ایستگاهها به محل رسیده بودند.
بهبودی با اشاره به آتش سوزی سرای «ایکی قاپیلار» بازار تبریز در یک دهه قبل میگوید: این بی انصافی است که مردم بگویند آتش نشانی هیچ اقدامی در این سالها برای جلوگیری از آتش سوزی و گسترش آتش در بازار تبریز نکرده است.
وی میافزاید: از ۲ سال قبل شیرهای هیدارتی و تجهیزات آتش خاموش کن در سراسر بازار بزرگ تبریز توسط اتش نشانی نصب شده و در این مدت آموزشهای لازم توسط کارشناسان خبره آتش نشانی به بازاریان تبریز داده شده است.
فرمانده ایستگاه ۲۱ آتش نشانی میگوید: در این وضعیت اقتصادی به باد رفتن اموال کسبه این سرا بسیار سخت است، ولی از بازاریانی که بارها نحوه انبارداری به آنها آموزش داده شده بود، ولی متاسفانه جدی نگرفته بودند، گله مندم.
وی با اشاره به شدت آتش سوزی و گستره آن در سرای «ایکی قاپیلار» میگوید: آتش نشانانی که به دل آتش میزنند از دستگاه تنفسی استفاده میکنند و فرماندهی با توجه به مکالمه با بی سیم از دستگاه تنفسی نمیتواند استفاده کند، به خاطر همین دچار دودزدگی شدم، ولی با درمان سرپایی که توسط نیروهای اورژانس انجام شد به محل حادثه بر گشتم.
بهبودی تاکید میکند: در این حادثه با توجه به دود زیادی که در محل وجود داشت، تمامی پرسنل آتش نشانی دچار دودزدگی شدند و تا یک هفته دچار مشکلات تنفسی خواهیم بود و این امری بدیهی است، ولی با وجود این آتش نشانان با جان و دل به مردم خدمت میکنند.
وی افزود : آرزوی یک آتش نشان این است که مردم هرگز دچار حادثه نشوند، ولی وقتی حادثهای رخ میدهد آتش نشانان با جان و دل وارد میدان عمل میشوند تا از جان و مال مردم حفاظت کنند و در آن لحظه هرگز به داشتههای خود و خانواده خود فکر نمیکنند و فقط حفاظت از حادثه دیدگان مهمترین دغدغه یک اتش نشان است.
فرمانده ایستگاه ۲۱ سازمان آتش نشانی شهرداری تبریز میگوید: بارها در زمان وقوع حادثه با آتش نشانان بدرفتاری شده، ولی در آن لحظه هیچ به دل نگرفته ایم و برای نجات جان و مال حادثه دیدگان تلاش کرده ایم.
وی از شهروندان درخواست میکند در هنگام مشاهده خودروهای آتش نشانی راه را برای عبور آنها باز کنند.
آتشسوزی در در سرای «ایکی قاپیلار» بازار تاریخی تبریز از ساعت ۲۲ چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت آغاز و پس از ۵ ساعت مهار شد، اما لکه گیری آتش توسط آتش نشانان تا بعد از ظهر پنجشنبه ادامه داشت.
بازار بزرگ تاریخی تبریز به عنوان بزرگترین بازار سرپوشیده جهان با وسعتی افزون بر ۲۷ هکتار به شماره ۱۰۹۷ در شهریور سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
این مجموعه در نهم مرداد ماه ۱۳۸۹ نیز به عنوان دوازدهمین اثر جهانی ایران در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت شد.
منبع ایرنا
انتهای پیام /