به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان ؛ کبد چرب، زمانی رخ میدهد که کبد در شکستن چربیها دچار مشکل شود. این بیماری زمانی اتفاق میافتد که ١٠درصد (یا بیشتر) وزن کبد، حاوی چربی باشد. کبد چرب در شدیدترین حالت میتواند فرد را مبتلا به سیروز کبدی یا زخم و نارساییهای کبدی کند.
حالا سوال اینجاست که آیا در این شرایط فرد مبتلا به کبد چرب، میتواند روزه بگیرد؟ روزه گرفتن برای او مفید است یا مضر؟ ٧٠ درصد افرادی که چاق هستند کبد چرب دارند. همچنین کبد چرب در افرادی که دارای شکم بزرگاند، نسبت به کسانی که چاقی سراسری دارند، بیشتر دیده میشود و خطرناکتر است. اگر به کبد چرب اهمیت داده نشود و افراد از شر اضافه وزن خلاص نشوند، کمکم کبدشان سفت شده و درنهایت از کار میافتد، بنابراین ماه رمضان برای افرادی که کبد چرب دارند فرصت خوبی است تا در کنار استفاده از جنبههای معنوی روزهداری، وزن خود را کم کنند. روزهداری برای کبد چرب نهتنها ضرری ندارد، بلکه مفید هم هست. البته بیماران مبتلا به کبد چرب اگر روزه بگیرند و بعد از آن غذای چرب مصرف کنند، وزن آنها کاهش پیدا نخواهد کرد.
روزهداری برای افراد مبتلا به کبد چرب، در کنار کاهش وزن، منجر به کاهش سایز دور شکم هم میشود. یکی از فواید روزهداری کمک به کبد برای سمزدایی این ارگان است. کبد بزرگترین غده بدن انسان است و سلامت کلی بدن منوط به سلامت کبد است.
البته روزهداری را نمیتوان برای تمام مبتلایان به کبد چرب تجویز کرد، گروهی از این بیماران که مبتلا به سیروز یا نارسایی کلیه پیشرفتهاند، نباید روزه بگیرند، چرا که کبد این افراد در مواقع افت قند نمیتواند قند خون را کنترل و جبران کند و باعث افت قند خون و حتی کاهش سطح هوشیاری و تشدید علایم نارسایی کبد میشود. ، اما بهطورکلی میتوان به بیماران روزهدار این توصیهها را کرد:
از مصرف غذاهای پرچرب و پر کلسترول خودداری و بیشتر مواد غذایی خانگی و سالم استفاده کنید. برای پخت غذا از روغنهای غیراشباع چند زنجیرهای مفید استفاده کنید. مصرف آنتیاکسیدانها و غذاهای پر فیبر برای کبد بسیار مفیدند. غذاهای حاوی اسید چرب omega-٣ کبد را سالم نگه داشته و از آسیب آنتی اکسیدانها محافظت میکند.
مصرف سبزیجات را افزایش دهید؛ از بین این گروه چغندر و هویج به دلیل داشتن بتاکاروتن که اثر بالای آنتیاکسیدانی برای کبد دارند در صدر قرار دارند، سیر هم به همین اندازه مفید است، چرا که حاوی سلنیوم و گلوتاتیدن بوده و اثر آنتی اکسیدانی برای کبد دارد.
غذاهای غنی از ویتامینهای گروه B و C و E به خنثیکردن اثر اکسیدانها در کبد کمک میکنند. این ویتامینها بیشتر در بروکلی، تخممرغ، اسفناج، غلات، جوانهها و میوهها دیده میشوند. سبوس برنج و گندم منبع غنی از ویتامینهای گروه B خیلی خوبی از ویتامینهای گروه E هستند.
غذاهای فیبردار را بیشتر مصرف کنید؛ یبوست یکی از شایعترین شکایات بیماران روزهدار است. مصرف فیبر نه تنها به کارکرد کبد کمک میکند، بلکه به بهبود یبوست هم کمک زیادی میکند. نان سبوسدار، سبزیجات، برنج سبوسدار و غلات کامل از این دستهاند.
مصرف امگا ٣ را افزایش دهید؛ انواع ماهیها (ساردین، سالمون، قزل آلا و ...) مغزها و روغنهای گیاهی شامل کانولا، سویا، کتان و کنجد سرشار از این ماده غذایی مفید هستند و توصیه به مصرف انواع ماهی در وعده سحری یا افطار میشود. همچنین پیشنهاد میشود تا جای ممکن از مصرف فست فودها، کله پاچه، مغز و جگر پرهیز شود.
منبع: شهروند
انتهای پیام/