به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، زهرا سیاح مسئول تیم فراهم آوری و پیوند اعضای چهارمحال و بختیاری گفت: در حال حاضر ۵۰۰ بیمار کلیوی در این استان تحت درمان همودیالیز قرار دارند که بهترین روش ادامه حیات و ارتقای زندگی این بیماران پیوند کلیه است.
وی با اشاره به آغاز فعالیت این تیم از سال ۱۳۸۲ همگام با سراسر کشور در استان افزود: طی این مدت از حدود ۲۵۰ خانواده بیمار مرگ مغزی رضایت اهدای عضو اخذ شده و حدود ۷۰۰ عضو پیوندی جداسازی و به بیماران نیازمند پیوند اهدا شده است.
سیاح خاطرنشان کرد: بیماریهای مزمن کبدی، کلیوی، ریوی که منجر به از کار افتادن عضو بیمار میشوند، در صورت عدم جایگزینی روشهای درمانی با استفاده از تجهیزات پزشکی، تنها از طریق پیوند عضو قابل درمان هستند.
وی یادآور شد: چهارمحال و بختیاری جزو استانهای برتر در زمینه اهدای عضو طی پنج سال اخیر در کشور معرفی شده است.
سیاح افزود: پس از بروز علایم مرگ مغزی، تیم پیوند متشکل از ۵ نفر از مجربترین متخصصین مغز و اعصاب، جراحی، پزشکی قانونی و داخلی و کلیه، با اعلام رضایت خانواده بیمار مرگ مغزی و طی مراحل قانونی، سایر مراحل اهدای عضو را انجام میدهند.
وی، حوادث ترافیکی، تومور و خونریزی مغزی، کاهش شدید هشیاری، خفگی، تشنجهای مکرر و در نهایت عدم خونرسانی بیشتر از ۳ دقیقه به مغز را از مهمترین علل بروز مرگ مغز عنوان کرد و افزود: این آسیبها جدی و غیر قابل بازگشت میباشد.
سیاح، در خصوص تفاوت کما و مرگ مغزی اظهار داشت: در کما فرد ممکن است به حیات برگردد اگر چه میتواند با عوارضی برای فرد همراه باشد ولی در مرگ مغزی، آسیب مغزی غیر قابل بازگشت بوده و علائم حیات فقط بین ۲ تا ۳ هفته با کمک دستگاهها ادامه پیدا میکند.
وی ادامه داد: از نظر فرهنگ سازی نیاز است مردم مطلع شوند و تفاوت بین کما و مرگ مغزی را مطلع باشند اگر این باور در مردم ایجاد شود که مرگ مغزی غیر قابل بازگشت است آمار اهدای عضو بالاتر میرود.
سیاح افزود: با تخریب بافت و ترشح سموم، کیفیت اعضای بدن روز به روز از بین میرود و در نهایت منجر به مرگ بیمار میشود.
به گفته وی، بیشترین علل مرگ مغزی در چهارمحال و بختیاری ناشی از عارضههای ایجاد شده در حوادث ترافیکی است که بیشتر در بین سنین ۱۵ تا ۴۰ سال و برای موتور سواران رخ میدهد.
سیاح، نداشتن خودروها و وسایل نقلیه و جادههای استاندارد و جدی نگرفتن رانندگی از سوی رانندگان، نبستن کمربند ایمنی سرنشینان خودرو، عدم استفاده ازکلاه ایمنی توسط موتورسواران را از علل مهم در بروز حوادث رانندگی و ایجاد عارضههای شدید مغزی عنوان کرد.
وی با بیان اینکه در برخی موارد، بروز مرگ مغزی در پی اقدام به خودکشی بیمار رخ میدهد افزود: این مسئله نیازمند بررسی و شناسایی علل افسردگی، اضطراب و کنترل عوامل خطر است و در این خصوص نیز از بهزیستی و کارشناسان امر انتظار میرود برای به حداقل رساندن این معضلات از هیچ کوششی دریغ ننمایند.
مسئول تیم فراهم آوری و پیوند اعضای استان چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: اعضای بیماران مرگ مغزی که دچار حادثه شده و دچار مشکل زمینهای نیستند از افراد ۶ ماهه تا ۷۰ ساله قابل اهدا هستند.
سیاح اضافه کرد: بسته به کیفیت زندگی، وضعیت فشار خون، نداشتن بدخیمی پس از انجام سونوگرافی و آزمایشات تکمیلی مانند هپاتیت، ایدز و ... و پس از اطمینان از سلامت عضو اهدایی و اعلام رضایت خانواده بیمار و انجام مراحل قانونی، هماهنگیها برای انجام اهدای اعضای بیمار مرگ مغزی صورت میپذیرد.
وی با بیان اینکه در کشورهای دنیا، بیمار مرگ مغزی بعنوان سرمایه ملی تلقی میشود افزود: اهدای اعضای بیمار مرگ مغزی، از سوی مراجع تقلید نیز جایز دانسته شده است و روزانه میتواند جان ۱۰ نفر از بیماران نیازمند پیوند عضو را نجات دهد.
سیاح در خصوص نحوه دریافت کارت اهدای عضو اظهار داشت: متقاضیان میتوانند با مراجعه به سایت ایران اهدا به صورت غیر حضوی کارت دریافت نمایند، ضمن اینکه تیم پیوند در بیمارستانها نیز برای صدور کارت برای داوطلبانه همکاری لازم را بعمل خواهند آورد.
انتهای پیام/خ