عبدالرحمن زاغی مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: در مبارزه زراعی با بیماری بلاست برنج، کشت ارقام مقاوم، اجتناب از مصرف بیش از حد کودهای ازته و کاشت زود هنگام در کاهش خسارت این بیماری موثر است.
وی افزود: بیماری بلاست برنج یکی از بیماریهای مهم قارچی در مناطق برنجخیز روی ارقام محلی حساس (طارم) بوده که علایم آن روی برگ بهصورت لکههای بیضی یا دوکی شکل مشاهده میشود و مرکز لکهها معمولاً به رنگ خاکستری بوده و حاشیه لکهها قهوهای یا قهوهای متمایل به صورتی است.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه در ارقام حساس در شرایط مرطوب چند لکه بهم متصل شده و سبب سوختگی و پژمردگی برگها میشود، افزود: لکههای ایجادشده روی ساقه، گره و یا دم خوشه سبب پوسیدگی در محل لکه شده و در صورت پیشرفت بیماری، دانهها پوک و سنبلهها بهرنگ سفید مایل به خاکستری میشود.
وی با اشاره به اینکه بیماری بلاست سبب کاهش میزان محصول میشود و درصد شکستگی دانهها هنگام تبدیل افزایش مییابد، گفت: مبارزه تلفیقی برای پیشگیری و کاهش خسارت بیماری و افزایش کمی و کیفی محصول ضروری است.
زاغی گفت: در مدیریت مبارزه زراعی با بیماری بلاست برنج، کشت ارقام مقاوم، اجتناب از مصرف بیش از حد کودهای ازته، کاشت زود هنگام، از بین بردن علفهای هرز داخل و حاشیه مزارع و مصرف کودهای پتاسه و سیلیکاته در کاهش میزان آلودگی و خسارت این بیماری بسیار موثر است.
وی افزود: برای ارقام حساس و محلی در صورت لزوم طی دو مرحله مبارزه شیمیایی توصیه میشود.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه در مرحله رویشی اواسط پنجهزنی تا حداکثر پنجه زنی و مشاهده علائم بیماری روی برگها و در مرحله زایشی با ظهور ۲۰ تا ۲۵ درصد خوشهها تا قبل از سفت شدن دانهها مبارزه انجام شود، گفت: برای نتیجهدهی بهتر مبارزه با بیماری بلاست برنج لازم است مبارزه شیمیایی پس از برطرف شدن شبنم انجام شود.
وی به کشاورزان توصیه کرد: با یکی از سموم توصیه شده مانند تری سیکلازول به میزان ۰.۵ کیلوگرم، وین به میزان ۴۰۰ سی سی، ناتیوو به میزان ۱۶۰ گرم، ویستا به میزان ۰.۵ کیلوگرم و فوجی وان به میزان ۱.۲۵ لیتر در هکتار علیه بیماری بلاست برنج استفاده شود.
انتهای پیام/ م