در طول هفته گذشته، خبری از شگفتی‌ساز شدن نوجوانی ایرانی موجب شد بار دیگر مفهوم هوش بر سر زبان‌ها بیفتد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، طی چند روز اخیر سوالات زیادی درباره  «تارا شریفی» دختر ایرانی الاصل مقیم انگلیس مطرح شده است. دختری که توانسته است با کسب نمره هوش ۱۶۲ از نظر ضریب هوشی جایگاهی بالاتر از «اینشتین» و «استیون هاوکینگ» به دست آورد. در پرونده امروز ابتدا مقدمه‌ای را درباره مفهوم هوش مطرح می‌کنیم. سپس شما را با دو آزمون پرکاربرد سنجش آشنا خواهیم کرد و در پایان به برخی سوالات رایج در زمینه هوش پاسخ خواهیم داد، سوالاتی مانند این که «برای سنجش هوش‌مان باید چه کنیم؟»، «آیا باید به هوش فرزندان‌مان اهمیت بدهیم؟»، «برای تقویت هوش چه کار‌هایی می‌توانیم انجام دهیم؟» و ....

سوالات عجیبی که به عنوان تست هوش از امثال نابغه ۱۱ ساله ایرانی می‌پرسند! + جدول

تقسیم‌بندی جالب تعریف هوش به قبل و بعد از قرن بیستم

باهوش دقیقا کیست؟!

هوش یکی از مفاهیمی است که تعاریف زیادی درباره آن ارائه شده که هر تعریف به جنبه‌ای از هوش توجه دارد. طراحی بیش از ۲۰۰ ابزار اندازه‌گیری هوش، نشان دهنده نظرات متفاوت سازندگان این آزمون‌ها درباره ماهیت هوش و بهترین راه اندازه‌گیری کارکرد عقلانی آن است. از بین تعاریف متعددی که برای هوش ارائه شده است، می‌توانیم این تعریف را از «دنیل رابینسون» وام بگیریم که: «هوشمندی برای هر موجود به عنوان توانایی آن موجود در حل مسئله‌هایی که با آن مواجه است، تعریف می‌شود.»

هوش همان حافظه است؟

تا چند قرن پیش، هوش بیشتر با حافظه مترادف بوده است. کسانی که اشعار زیادی از گذشتگان را حفظ بودند یا کتاب‌های زیادی را در ذهن داشتند یا پای حرف بزرگان نشسته بودند و حرف‌های آن‌ها را با دقت و جزئیات به خاطر داشتند، هوشمند محسوب می‌شده‌اند، اما توجه به هوش و اندازه‌گیری آن در دوران صنعتی شدن جهان، جدی شد. دورانی که زندگی شهری پیچیده‌تر شد و به تدریج به نظر می‌رسید که توانایی انجام کار‌های روزمره و ساده، برای همراه شدن با جامعه شهری کافی نیست. از ابتدای قرن بیستم سنجش هوش وارد مرحله جدیدی شد و بروز جنگ‌های جهانی و نیاز مبرم ارتش‌های درگیر در این جنگ‌ها به نیرو‌های زبده، فرایند طراحی و ساخت انواع آزمون‌های هوش را سرعت بخشید.


بیشتر بخوانید:دختر ۱۱ ساله ایرانی، رکورد ضریب هوشی اینشتین را شکست + تصاویر


آشنایی با ۲ نمونه از معتبرترین آزمون‌های کنونی هوش در دنیا

«استنفورد- بینه» و «وکسلر» چی می‌پرسند؟

سوالات عجیبی که به عنوان تست هوش از امثال نابغه ۱۱ ساله ایرانی می‌پرسند! + جدول

پرکاربردترین آزمون‌های کنونی هوش در دنیا، آزمون هوش «استنفورد- بینه» و مجموعه آزمون‌های هوش «وکسلر» است که در ادامه نکاتی درباره این دو شیوه ارزیابی هوش، مطرح می‌شود.

آزمون هوش «استنفورد – بینه»

«آلفرد بینه» (۱۹۱۱- ۱۸۵۷) اولین فردی نبود که ابزاری برای اندازه‌گیری هوش ساخت، ولی آزمونی که او طراحی کرد و نسخه‌های بعدی آن، جزو بانفوذترین ابزار‌های سنجش توانایی ذهنی کودکان بوده است. «بینه» روان شناس فرانسوی در سال ۱۹۰۵ آزمونی طراحی کرد که ۳۰ سوال و تکلیف داشت. در سال ۱۹۱۶ روان شناس آمریکایی به نام «لوئیس ترمن»، بازنگری‌هایی در این آزمون انجام داد و به نام آزمون «استنفورد-بینه» آن را منتشر ساخت. نتیجه این آزمون به صورت هوشبهر یا IQ نشان داده می‌شد که عبارت بود از سن عقلی تقسیم بر سن تقویمی ضربدر ۱۰۰. بنابراین هوشبهر کودک شش ساله‌ای که سن عقلی او هشت بود، معادل ۱۳۳ می‌شد (۱۰۰*۶/۸). جدیدترین نسخه آزمون استنفورد-بینه که ویراست پنجم این آزمون است (یا SB۵) در سال ۲۰۰۳ تهیه شده است. با این حال، آزمون استنفورد-بینه همچنان یکی از آزمون‌هایی است که پایایی بسیاری دارد و در آزمون‌گیری از کودکان، تشخیص عقب ماندگی ذهنی و پیش‌بینی و توضیح پیشرفت تحصیلی استفاده می‌شود. در ادامه به مواردی از سوالات این آزمون اشاره شده است که برای‌تان جالب خواهد بود.

آزمون «وکسلر»

دیوید وکسلر (۱۹۸۱- ۱۸۹۶)، روان شناس آمریکایی آزمون‌های هوش را برای رده‌های سنی مختلف طراحی کرد. رده‌های سنی پیش‌بینی شده عبارت اند از: «گروه سنی ۲.۵ تا ۷ سال، گروه سنی ۶ تا ۱۶ سال و گروه سنی ۱۶ تا ۹۰ سال.» مقیاس هوش کودکان وکسلر (WISC) که در سال ۱۹۴۹ تهیه شد در اصل برای کودکان ۵ تا ۱۵ ساله طراحی شده بود. آخرین ویراست مقیاس هوش کودکان وکسلر (ویراست ۵) یا (WISC-V) از سال ۲۰۱۴ برای کودکان بین ۶ تا ۱۶ سال انتشار یافته و هم اکنون در ایران نیز هنجاریابی شده و قابل استفاده است. همچنین مقیاس هوش پیش‌دبستانی‌ها و دبستانی‌ها (WPPSI) توسط دیوید وکسلر در سال ۱۹۶۷ طراحی شد و در سال‌های بعد مورد بازبینی قرار گرفت. هم اکنون جدیدترین نسخه این آزمون (ویراست ۴) یا (WPPSI–IV) از سال ۲۰۱۲ انتشار یافته است و کودکان بین ۲.۵ تا ۷ سال را مورد بررسی قرار می‌دهد. در ادامه اولین مقیاس هوشی وکسلر در سال ۱۹۳۹ به منظور سنجش هوش بزرگ سالان انتشار یافت. این مقیاس بعد‌ها تجدید نظر و در سال ۱۹۵۵ با عنوان مقیاس هوشی وکسلر برای بزرگ سالان (WAIS) منتشر شد. ویرایش چهارم این آزمون (WAIS-IV) که جدیدترین ویرایش کنونی نیز هست، در سال ۲۰۰۸ انتشار یافته است. این آزمون برای سنجش افراد از ۱۶ تا ۹۰ سال کاربرد دارد. در جدول پایین به تعدادی از سوالات این آزمون مربوط به نسخه سوم اشاره شده است.

پاسخ‌هایی به رایج‌ترین سوالات درباره هوش و چگونگی سنجش آن

آیا امکان سنجش آنلاین هوش وجود دارد؟

حال که با آزمون‌های پرکاربرد هوش آشنا شدید، به برخی سوالات رایج در این زمینه که معمولا از روان‌شناس‌ها پرسیده می‌شود، پاسخ می‌دهیم.

برای تقویت هوش چه کار‌هایی می‌توانیم انجام دهیم؟

اگر طبق گفته «دنیل رابینسون»، هوشمندی را به عنوان توانایی موجودات در حل مسئله‌هایی که با آن مواجه هستند، تعریف کنیم بنابراین برای این‌که فرد هوشمندی باشیم، لازم است ابتدا به حوزه کاری خود نگاهی بیندازیم و ببینیم در چه حوزه‌هایی نیازمند یادگیری و تقویت مهارت‌های خود هستیم. واضح است که الگوی یادگیری و مهارت آموزی ما نقش مهمی در ایجاد رفتار‌های هوشمندانه ما ایفا می‌کند. از جمله نکاتی که امروزه، کم و بیش بر سر آن توافق وجود دارد این است که دانش‌آموزان و دانشجویان در دوران معاصر باید تلاش کنند دانش و تخصص خود را به شکل T گسترش دهند. به این معنا که از بسیاری حوزه‌ها، کم و بیش چیز‌هایی بدانند و در حوزه‌هایی معدود، بسیار عمیق بیاموزند. شرح و تفصیل این موضوع را در مقاله‌های بعد که در صفحه خانواده و مشاوره چاپ خواهد شد، پیگیری خواهیم کرد.

آیا به هوش فرزندان‌مان اهمیت بدهیم؟

قطعا پاسخ ما به این سوال مثبت است، اما توصیه ما بر این است که در آموزش کودکان، تا حد امکان از شتابزدگی پرهیز شود. شتابزدگی والدین – در ایران و جهان – باعث می‌شود که فرزندان ما در پنج سالگی، توانایی‌هایی را بیاموزند که برای حل مسائل در ۱۰ سالگی نیاز دارند و در ۱۰‌سالگی توانمندی‌های مربوط به حل مسائل ۱۴ سالگی را بیاموزند و به همین شیوه همواره شتابزده آموزش ببینند. دستاورد این شتابزدگی در آموزش فرزندان، گاهی اوقات به شکل طنزآمیزی به مخروط وارون یادگیری تبدیل می‌شود.

هزینه سنجش هوش چقدر می‌شود؟

اجرای آزمون حدود سه جلسه طول می‌کشد و هزینه جلسات نیز طبق تعرفه سازمان نظام روان شناسی، مصوب شده و هر سال مشخص می‌شود. هم اکنون برای شهری مانند مشهد، حداقل این هزینه ۱۸۶ هزار تومان می‌شود.

آیا امکان سنجش آنلاین هوش وجود دارد؟

بله، وجود دارد. هم در سایت‌های فارسی زبان و هم در سایت‌های انگلیسی زبان این امکان تا حدودی وجود دارد اما توصیه اکید ما این است که برای سنجش هوش، به روان شناس بالینی دارای صلاحیت مراجعه کنید، به دلیل این که در آزمون هوش، علاوه بر پاسخ به سوالات، مصاحبه و مشاهدات آزمونگر در نتیجه آزمون دارای اهمیت است.

منبع:خراسان

انتهای پیام/

سوالات عجیب آزمون های جهانی هوش !

برچسب ها: تست هوش ، نوابغ
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
نیما
۰۱:۵۷ ۱۰ تير ۱۴۰۰
با سلام
من نیما صدیقی هستم کلاس نهم و خداروشکر موفق شدم دبیرستان اترزی اتمی قبول شوم
برادران
بنده مثلا نشستم تو خونه رابطه ریاضی یا حرفی در رابطه با هوا فضا میزنم.بنده قانون سوم نیوتون رو با اثبات میگم علطه.نظریه ای در رابطه با هوا فصا کشف کردم .و خیلی چیزای دیه .و همچنین الان میخوام رو این کار کنم که خدایی که تو فکرنکنم ازش تجسم دارید وجود نداره بلکه چیزای دیگه ای هست.میرم اینو توی سایت ها میزنم با شمارم .منتظرم از یه جایی زنگ به من بزنن حمایتم کنن تا بتونم بهتر از اونا بشم.مثلا من قدرت دارم بهتر از انیشتین و نیوتون و... بشم .ولی متاسفانه مردم ما فکر میکنن کسی بهتر از اونا نیست.
Iran (Islamic Republic of)
Vania
۱۶:۵۵ ۰۸ آبان ۱۳۹۹
سلام من خیلی دوست دارم که ضریب هوشی خودم رو بدونم ولی نمیدونم کدوم سایت بهتر هست اگه میشه یک نفر بهم بگه که کدوم سایت بهتر هست
Iran (Islamic Republic of)
_____________
۱۶:۰۳ ۱۵ بهمن ۱۴۰۰
ای سنج
Iran (Islamic Republic of)
تبریک
۲۰:۱۳ ۰۷ آبان ۱۳۹۹
من هم خیلی دوست دارم در آینده مخترع و دانشمند شوم رتبه ی تست هوش من هم تیزهوش هست یعنی شماره ۱۳۷
Iran (Islamic Republic of)
تبریک
۲۰:۱۰ ۰۷ آبان ۱۳۹۹
سلام دوست عزیز تبریک میگم که توانستید در تست هوش رتبه ی بالایی را کسب کنی
Iran (Islamic Republic of)
کیوان
۱۱:۲۷ ۲۳ مرداد ۱۳۹۹
تازه جواب اون عزیزانی ک میگن هر چی درس خون تر باشه هوشش بیشتر کاملاا اشتباه می‌کنه
من خودم عادت دارم نقاشی میکنم و اصن درس نمی خونم
پس رو هوا چیزی رو نپرونین
و همش نقاشیام هم رتبه دارن
پس الکی ب چیزی ک خدا بهتون داده و تلاشی نکردین کلاس نزارین....
Iran (Islamic Republic of)
مانی
۱۱:۲۰ ۲۳ مرداد ۱۳۹۹
من نظرم اینه ک همه استعداد خاصی دارن
اما نه در هر حوزه ای همون جور ک میدونین خدا عادل هس مگ میشه ب یه نفر استعداد بده ب یکی دیگ ن
استعداد چیزیه ک آدم باید خودش دنبالش بگردم و پیداش کنه...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۷ خرداد ۱۳۹۹
من اكيو زدم شد 210
Iran (Islamic Republic of)
ن
۰۱:۵۱ ۲۷ خرداد ۱۳۹۹
همش چرت است ربطی به این نداره که انیشتن چه کسی بود و چه هوشی داشته موضوع اینجاست که کاملا به نظر من جز چرندیات چیزی نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۸ ۱۵ خرداد ۱۳۹۹
بد
Iran (Islamic Republic of)
امیر عباس یداللهی.
۱۰:۵۱ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
من ضریب هوشم ۱۸۶شد
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۲:۵۹ ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۹
انیشتن یه نابغه واقعی بود
Iran (Islamic Republic of)
کاترین
۱۱:۵۸ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
من تست ای کیو دادم شدم 200
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۱ ۱۶ شهريور ۱۳۹۸
من فکر میکنم هرکس درس خون تره باهوشتره چون حتما می تونه سوالات رو درک کنه که بهشون جواب میده.
Germany
TARA
۱۹:۲۸ ۰۷ مهر ۱۳۹۸
فکر اشتباهی میکنی چون درسخون با باهوش خیلی فرق داره دوست عزیز
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۱:۳۱ ۳۰ مرداد ۱۳۹۸
من ركورد اون دخترووهم ميشكنم
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۱۰:۵۵ ۱۳ خرداد ۱۳۹۸
درسته عقل موهبت الهی است باتحصیل علم عقل هم بیشترمیشه.
-
ناشناس
۱۰:۰۷ ۱۳ خرداد ۱۳۹۸
اگه هوشش مخالف با سیاست صهیونیست باشه له ش می کنند
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۴:۱۷ ۱۳ خرداد ۱۳۹۸
یک دختر در انگلستان تونسته رکورد را با عدد ۱۶۲ بشکونه ولی هندی هستش.
Iran (Islamic Republic of)
سناتور
۲۳:۴۷ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۱ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
هر چه هم باهوش باشد عقل اقتضا می کند که این دختر خانم بالغ حجاب داشته باشد.
Iran (Islamic Republic of)
Daniel Radcliffe
۱۰:۳۵ ۱۹ مرداد ۱۳۹۸
بله منم موافقم ب نظر من او برای اینکه نشان بدهد یک ایرانی است هم باید حداقل حجابش را حفظ می کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۰ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
1 درصد هوش و 99 درصد تلاش.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۳ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
من هم با هوشم کجا برم
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۸:۴۱ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
ای کیو من فکرکنم به ۷۰ هم نرسه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۳ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
پس کی برات تایپ کرده؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۴ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
پس کی برات تایپ کرده؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
Daniel Radcliffe
۱۰:۳۸ ۱۹ مرداد ۱۳۹۸
تایپ به کنار تو پس چجوری تونستی این متن و درک کنی و بخونی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۹ ۱۷ آبان ۱۳۹۸
به هوش خودت ایمان نداری پس از بهره هوشی کمتری بهرمندی به خودت اعتماد کن دوست من
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۵ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
من که خودم تابه این سن هوش خیلی عالی نداشتم ولی ازخدامی خواهم هوش عالی وخارق العاده ای به فرزندم عطاکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۰ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
بین هوش وعقل تفاوت است عقل مخصوص انسان ها است ولی هوش بین انسان ها وسایر حیوانات مشترک است . یعنی هر باهوشی عاقل ودارای عقل نیست ولی هرعاقلی باهوش است.مثلا خیلی افراد هستند باسواد هستند ولی عقل آنها به انداز سواد شان نیست . در احادیث (کتاب کافی احدیث عقل اول کتاب کافی است )دارایم .عقل با زحمت بدست نمی آید موهبت اللهی است . ولی هوش با توجه به تعریف که دربالا کفته شد با زحمت بدست می آید .
Iran (Islamic Republic of)
روشینا
۰۰:۱۱ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
منم موافقم
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۸:۰۲ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
همه باهوش هستند .
هوش مانند جوی آب هست که جهت جلو گیری از نشر حاشیه در مسیری هدایت شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۲ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
هوش بالا روی کاغذ خوبه اما مهم اینه که بتونه عملی کنه.چه زیاد داریم افرادی با هوش متوسط که دنیایی رو میچرخونن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۹ ۲۶ اسفند ۱۳۹۸
کاملا حرف شما درست است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۸ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
چه ربطی به نوجوان ۱۱ ساله داشت؟!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
انا
۱۶:۵۶ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
خب که چی؟!
France
سیاوش
۱۶:۰۵ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
نخبگان داخل کشور را با سیاستها غلط وادار به خروج یا فرار از کشور میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۹ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
کسی که درخارج زندگی میکنه وقطعا تمام عمرش هم درخدمت اون هاست چه افتخاری برای کشورش هست
باید به کسایی افتخارکرد که دارن به مردم کشورشون خدمت میکنن حتی دردورترین ومحروم ترین نقاط
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۱ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
آیا شما از نتایج کار خارجی ها استفاده نمی کنید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۶ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
مرزهای بشریت بزرگتر از مرزهای یک کشور است ،
مثلا پرفسور سمیعی هم خارج کشور زندگی می کند
Iran (Islamic Republic of)
رها
۱۵:۴۷ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
بله ایرانی باهوش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۸ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
سوال اولی جوابش میشه ۲۰بعد ۲۶بعد۳۲ عجب هوشی داریم ما یکی بیاد مارو جذب کنه خخخخخ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
جذب خارج میشه شک نکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۲ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
بنده خدا طرف لندن زندگی می کنه
قبلا جذب شده کجای کاری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۶ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
لطفا انشتین را با هیچ کس مقایسه نکنید .لطفا اول فیزیک انشتین را مطالعه کنید !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۸ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
من انیشتین رو قبول دارم ولی معتقدم هیچ کس از نظر تنوع مطالب مطرح شده به پای نیوتون نمیرسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۳ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
اینادیگه ایرانی نیستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۳ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
تقریبا درست می گی چون درسته تبارشون ایرانی هست اما چون در غرب زندگی و رشد کردن بیشتر غربی اند تا ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
علی*
۰۸:۳۶ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
تبریک بهش..
آخرین اخبار