به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از اقداماتی که میتوان برای به حداقل رساندن عوارض شیمی درمانی مد نظر قرار داد افزودن برخی مواد غذایی به رژیم غذایی است. البته رژیم غذایی برای هر بیمار مبتلا به سرطان باید طی مرحله شیمی درمانی توسط پزشک وی شخصی سازی شود.
هویج برای تقویت شیمی درمانی
هویج یکی از مواد غذایی رایج در هر رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به سرطان است. بنابر نتایج پژوهشی که توسط موسسه پژوهشهای گیاهی و غذایی نیوزیلند انجام شد، برخی ترکیبات موجود در هویج که در جعفری نیز وجود دارند، میتوانند به واسطه توقف مکانیزمی در بدن که گاهی وقات با درمان سرطان تداخل ایجاد میکند، کارایی شیمی درمانی را افزایش دهد.
سس گریوی برای مبارزه با خشکی دهان
خشکی دهان - یکی از عوارض جانبی شایع شیمی درمانی - عمل بلع را دشوار میسازد، اما با مرطوب کردن غذا با استفاده از سس ها، آب گوشت یا حتی شیر کم چرب میتوانید به تسهیل عمل بلع کمک کنید. تبدیل کردن غذاها به حالت مایع در یک دستگاه مخلوط کن نیز به قورت دادن راحتتر وعده غذایی شما کمک میکند.
برنج و موز برای اسهال
غذاهای ملایم (Bland Foods) مانند برنج، موز، سیب پخته، و نان تست خشک میتوانند به بهبود اسهال ناشی از شیمی درمانی کمک کنند. از غذاهای چرب، میوههای خام و محصولات غلات کامل پرهیز کنید، زیرا میتوانند شرایط اسهال را وخیمتر سازند.
غلات کامل برای مبارزه با یبوست
از سوی دیگر، اگر با یبوست ناشی از شیمی درمانی مواجه هستید، مصرف مقدار فراوان مایعات و غذاهای سرشار از فیبر، مانند نانهای غلات کامل، میوههای خشک، و لوبیا یا نخود خشک به بهبود شرایط دستگاه گوارش کمک خواهد کرد. موسسه ملی سرطان آمریکا نوشیدن هشت تا ۱۲ لیوان مایع در روز برای افرادی که تحت درمان سرطان قرار دارند را توصیه کرده است.
وعدههای غذایی کوچک برای مقابله با بی اشتهایی
بی اشتهایی یکی از عوارض جانبی شایع شیمی درمانی است، اما به جای این که خود را وادار به مصرف وعدههای غذایی بزرگ کنید، پنج یا شش وعده غذایی کوچکتر در روز مصرف کنید تا مواد مغذی لازم را دریافت کرده و انرژی مورد نیاز بدن خود را تامین کنید. افزودن مکملهای پروتئین و غذاهای پر کالری به رژیم غذایی به حفظ وزن سالم کمک میکند. با این وجود، رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به سرطان متفاوت است، از این رو، با پزشک خود درباره شخصی سازی وعدههای غذایی بر اساس نوع بیماری و نیازهایی که دارید، مشورت کنید.
آبنباتهای زنجبیلی برای تسکین حالت تهوع
شیمی درمانی اغلب موجب ناراحتی معده و حالت تهوع میشود، اما آبنباتهای زنجبیلی میتوانند در بهبود این شرایط بسیار موثر باشند. مصرف آبنباتهای زنجبیلی به تسکین سرگیجه و آرامش معده شما کمک خواهد کرد.
کاستارد برای زخمهای دهان
زخمهای دهان میتوانند غذا خوردن را حتی زمانی که نرمترین غذاها مصرف میشوند، دردناک و دشوار سازد. اگر درمان سرطان موجب بروز زخم و احساس درد در دهان شما شده است، غذاهای پوره شده که بلع آنها آسان است، مانند کاستارد، برنج، تخم مرغ، و سوپها را مد نظر قرار دهید. هرچه غذاها ملایمتر باشند، بهتر است، زیرا نمک و ادویهها میتوانند زخمها را هرچه بیشتر دردناک سازند. از غذاهای ترد و تیز مانند کراکرها، چیپس، و سبزیهای خام و همچنین غذاهای تند مانند سسهای تند، کاری، سالسا، و فلفلهای چیلی پرهیز کنید، زیرا زخمها را تحریک میکنند.
آب پرتقال برای خشکی دهان
افزودن غذاهای شیرین و ترش به رژیم غذایی میتواند از بروز خشکی دهان پیشگیری کند. نوشیدن مایعات مانند لیموناد و آب پرتقال به تولید بزاق بیشتر کمک میکند، زیرا ترشی آنها غدد بزاق را تحریک میکند. با این وجود، اگر درمان سرطان موجب بروز زخم در دهان یا گلوی شما شده است از مصرف این قبیل مواد غذایی پرهیز کنید، زیرا علائم را تشدید میکنند.
پیاز و سیر برای تقویت سیستم ایمنی
یک رژیم غذایی سالم برای بیماران مبتلا به سرطان همواره باید شامل پیاز و سیر باشد. این مبارزان قدرتمند در برابر سرطان حاوی سطوح بالای آنتی اکسیدانها هستند که دیوارهای دفاعی طبیعی سیستم ایمنی بدن در برابر سرطان را تقویت میکنند. برخی پژوهشها نشان داده اند که پیازهایی با عطر و طعم قوی میتوانند حتی رشد برخی سلولهای سرطانی را مهار کنند.
پروتئین بدون چربی برای حفظ سطوح انرژی و ماهیچه
موسسه ملی سرطان آمریکا مصرف پروتئین بیشتر زمانی که روند شیمی درمانی را پشت سر میگذارید را توصیه کرده است، زیرا به کسب انرژی مورد نیاز بدن و حفظ قدرت ماهیچهها کمک میکند. پروتئینهای بدون چربی مانند ماهی، تخم مرغ، توفو، و مرغ را انتخاب کنید.
غذاهای سرشار از سلنیم برای مبارزه با سرطان
آجیل برزیلی، غذاهای دریایی، جو دوسر، و برنج قهوهای همگی منابعی عالی برای سلنیم هستند که یک ماده معدنی مفید برای مبارزه با سرطان محسوب میشود. مطالعهای که در نشریه Journal of Biological Chemistry منتشر شد، نشان داد که ترکیبات سلنیم سیستم ایمنی را تقویت میکنند و امکان مبارزه با برخی انواع سرطان، مانند لوسمی و ملانوم را فراهم میکند. با این وجود، از مصرف نرمتنان صدفدار و ماهی خام پرهیز کنید، زیرا میتوانند شما را در معرض خطر بیماریهایی با منشا غذایی قرار دهند. مصرف ماهیهای آب شیرین، مانند سالمون را مد نظر قرار داده و همواره آنها را به خوبی بپزید.
منبع: عصر ایران
انتهای پیام/