به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، برآوردهای رسمی و غیررسمی میگوید حداقل ۶۰۰۰ صیاد بیمجوز، بیهویت و غیررسمی در خط ساحل مکران، قطب شیلاتی ایران صید میکنند.
فرقی نمیکند جارو کردن دریا با ترالرها باشد یا دزدی و غارت دریایی سومالیاییها، اینروزها صیاد بلوچستانی کم درد ندارد؛ هرکدام چالش تمامنشدنی صیادانی است که بهگواه سازمان شیلات ایران در قطب صید و صیادی ایران زندگی میکنند و حداقل ۵۰ درصد نیاز صید صنعتی و تجاری کشور را تأمین. اما این دردها عیان و نمایان است، زیرپوست صیادی چهخبر است؟ یکی از آن صیادان بیهویت که حداقل ربع قرن است غیررسمی و بیمجوز صید میکنند.
برآوردهای سازمان شیلات، اتحادیه تعاونیهای صیادی چابهار و کنارک و صدالبته گفتههای صیادان محلی، حکایت از آن دارد که ۳ هزار قایق بیمجوز در خط ساحل مکران صید میکنند که اگر حداقل صیاد مشغول بر قایق را ۲ صیاد حساب کنیم با این اوصاف حداقل ۶ هزار صیاد سیستان و بلوچستانی مجوز صید ندارند، بیهویتاند و غیرقانونی در آبهای ساحلی روزگار میگذرانند.
از آخرین مجوزهایی که صادر شده چیزی بیشاز ۲۵ سال، ربع قرن، میگذرد؛ از دهه ۷۰ به بعد با توجیه آنکه ماهی در خط ساحل کم است برای قایق صیادی جدیدی در سیستان و بلوچستان مجوز صادر نشد و بازار خرید و فروش میلیونی مجوزهایی را که قبلاً صادر شده بود در اصطلاح "سیاه یا خاکستری" بازار داغ کرد.
بنا به آمار شیلات سیستان و بلوچستان، ۲۴ هزار صیاد در ۱۱ بندر ماهیگیری و جایگاه تخلیه صید این استان مشغول هستند، با اینهمه هرچند مقایسه آمار قانونیها و غیرقانونیها چیزی نیست، اما ۶ هزار صیاد غیرقانونی خیلی است.
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان میگوید: از حدود دو دهه پیش تاکنون، بهدلیل محدود بودن منابع در خط ساحل هیچ مجوز جدیدی برای صیادان ساحلی سیستان و بلوچستان صادر نشده است. منظور از صیادان ساحلی، صیادانی هستند که با قایق تا عمق حدوداً ۱۲ مایل از ساحل به صید میپردازند.
هدایتالله میرمرادزهی میافزاید: در سیستان و بلوچستان بهدلیل اقیانوسی بودن چابهار و کنارک بهخلاف دیگر استانهای ساحلی، ما دو نوع صیاد و صید داریم، صیاد ساحلی و صیاد فراساحلی؛ تقریباً همه صیادان فراساحل ایران در این استان زندگی میکنند و با لنجهای برودتی با هزاران مایل دریاروی واردهای آبهای بینالمللی کمیسیون تن ماهیان اقیانوس هند (IOTC) در نزدیکی کشورهایی همچون سودان، سومالی، یمن و عمان میشوند و به صید میپردازند.
وی تصریح میکند: بهدلیل عدم صدور مجوز صید جدید بنا به برآوردهای ما، در این دو دهه حدود ۳ هزار قایق غیرقانونی و بیمجوز آمدهاند و هماکنون صید میکنند، البته صیادی شغل آبا و اجدادی محلیهای خط ساحل بلوچستان است و قاعدتاً عدمصدور مجوز صیادان غیرقانونی را متولد میکند.
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان میگوید: هرچند در خط ساحل با منابع آبی محدودی مواجه هستیم و سیاست اصولی و اصلی ما تشویق صیادان به صید فراساحل است، اما با توجه به درخواستهای مکرر صیادان و طولانی شدن صدور مجوزهای جدید، ۲۵۰ قایق صیادی از ۳ هزار قایق بیمجوز همین امسال و سال گذشته با رایزنیهای صورتگرفته مجوزدار شده و میشوند.
با این حال، اما صیادان میگویند برای همان ۲۵۰ قایق جدید هم هنوز یا مجوز صادر نشده و یا در توزیع عادلانه مجوز رفتار نشده است؛ بههرحال ۲۵۰ قایق جدید در برابر سههزار قایق بیهویت فعلی عدد قابلتوجهی نیست.
منبع : تسنیم
انتهای پیام/ع