به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، نوزدهمین نشست سران سازمان همکاری شانگهای با حضور رئیس جمهور کشورمان و سران یازده کشور آسیایی در بیشکک پایتخت قرقیزستان برگزار شد، در نشست سران کشورهای سازمان همکاریهای شانگهای علاوه بر ایران، روسای جمهور روسیه، چین، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان هم حضور دارند.
سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ با عضویت شش عضو چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایهگذاری شد، این سازمان نهاد بین دولتی است که برای همکاریهای چندجانبه سیاسی، اقتصادی و امنیتی بنیان گذاشته شد، همچنین چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، پاکستان و هند اعضای اصلی و ایران، مغولستان، افغانستان و بلاروس اعضای ناظر این سازمان هستند.
سازمان همکاریهای شانگهای برای مقابله با ناتو در نظر گرفته شده و علت اصلی شکل گیری آن ایستادگی در برابر مداخله احتمالی آمریکا در کشورهای بزرگی، چون چین و روسیه یا ایجاد درگیری نظامی در منطقه است.
جواد منصوری سفیر اسبق ایران در چین، در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: اجلاس شانگهای یکی از سازمان های همکاری مهم و تاثیر گذار در قاره آسیا به شمار رفته و مورد توجه دولتهای منطقه و فرامنطقه ای قرار دارد، همچنین در سالهای گذشته ایران عضو رسمی کمیته اقتصادی گروه شانگهای بوده است.
وی افزود: ایران از لحاظ اقتصادی میتوانست فعالیتهای گستردهای در ارتباط با اعضای سازمان همکاری های شانگهای داشته باشد، ولی به دلایل مختلفی از این موقعیت آنچنان که باید استفاده نکرد، نداشتن کادرهای اقتصادی، علمی و صنعتی قوی در کشورهای عضو شانگهای یکی از دلایل ناتوانی تهران در استفاده از امکانات شانگهای بوده است.
منصوری با اشاره به تحولات به وجود آمده در ماههای اخیر، بین برخی از اعضای گروه شانگهای با آمریکا در رابطه با مسائل اقتصادی، تعرفهها و تهدیدات سیاسی و نظامی، گفت: اعضای سازمان همکاری های شانگهای نسبت به هماهنگی و فعالیت بیشتر با یکدیگر انگیزه بیشتری نسبت به گذشته پیدا کردند، بنابراین اجلاس اخیر، نسبت به گذشته موفقتر بوده است و همه اعضا برای همکاری بیشتر با یکدیگر اعلام آمادگی کردند، در حقیقت اکنون دولت ایران است که باید از این موقعیت استفاده کند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی ادامه داد: امکانات بالقوه اعضای شانگهای در سطح منطقه بسیار بالا میباشد، بنابراین از این جهت میتواند برای ایران بسیار تاثیر گذار باشد در عین حال دولت ما برای رسمیت کامل در گروه شانگهای باید تلاش کند، اگرچه ممکن است برخی از اعضا اکنون موافق عضویت تهران در این گروه نباشند، ولی در عین حال به نظر میرسد مانعی برای استفاده از امکانات گروه شانگهای در زمینههای غیر اقتصادی مثل گروههای همکاریهای تبادل اطلاعات و امنیتی وجود نداشته باشد.
وی با اشاره به بیانیه اجلاس شانگهای، خاطر نشان کرد: آمریکا میخواهد، ایران در سطح بین الملل و منطقهای کشوری منزوی و بدون حامی باشد، ولی در حقیقت ظرفیت منطقهای و حتی بین المللی تهران به گونهای است که کشورهای دیگر نمیتوانند آن را انکار کنند.
منصوری ادامه داد: بیشتر اعضای سازمان همکاری های شانگهایتمایل به همکاری با ایران در زمینههای مختلف و حمایت از تهران در مقابل واشنگتن را دارند، ولی باید دید که دستگاههای مسئول ایرانی چقدر از این ظرفیت و موقعیت استفاده میکنند.
سفیر اسبق ایران در چین افزود: برخی از اعضا سازمان همکاری های شانگهای به طور تلویحی آمادگی خود را برای همکاریهای استراتژیکی با ایران بیان کردند، به عبارت دیگر این ایران است که باید آمادگی و تلاش خود را برای به سطح روابط استراتژیک رساندن داشته باشند.
وی در پایان با اشاره به اجلاس سیکا، تاکید کرد:سفر اخیر وزیر خارجه تاجیکستان به ایران منجر به شکسته شدن فضای سرد روابط این دو کشور شد، همچنین تحولات منطقهای در حال تغییر دادن محاسبات پیشین دوشنبه است، بنابراین به نظر میرسد که حضور رئیس جمهور ایران در کنفرانس سیکا روابط تهران و تاجیکستان را فعال خواهد کرد.
انتهای پیام/