به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، علیرغم اینکه حدود ۷ ماه از امضای توافق «استکهلم» میان طرفهای یمنی سپری میشود اما دولت مستعفی و اربابان آن در عربستان سعودی حاضر به پایبندی به مفاد توافقنامه امضا شده نیستند. از همین روی، الحدیده همچنان تحت حملات شدید سعودیها قرار دارد.
بیشتربخوانی: خروج انصارالله یمن از بنادر نشان دهنده پایبندی به توافق استکهلم است
میتوان گفت که متجاوزان سعودی در طول قریب به ۷ ماه گذشته کوچکترین پایبندی را به توافق استکهلم نداشته اند. از اواخر بهمن ماه سال گذشته که توافق استکهلم به امضا رسید تاکنون، الحدیده هدف حملات هوایی، توپخانه ای و خمپارهای گسترده توسط متجاوزان سعودی و مزدوران آنها قرار گرفته است. این بدان معنا است که مهمترین بخش توافق استکهلم یعنی برقراری آتش بس در الحدیده، توسط سعودیها به چالش کشیده شده است؛ مسأله ای که یمنیها آن را غیر قابل قبول میدانند و نمیتوانند آن را بپذیرند.
اتفاقات الحدیده و عدم التزام سعودی به توافق آتش بس در این شهر موجب موضعگیری دبیرکل سازمان ملل متحد نیز شده است. در همین ارتباط، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد با ارسال نامهای به شورای امنیت نسبت به طولانی شدن جنگ عربستان علیه به شدت ابراز نگرانی کرد. گوترش در نامه خود نگرانی بیشتر در جنگ علیه یمن را به دلیل بالاگرفتن تنشها میان طرفهای درگیر در این جنگ و بی اعتمادی در ارتباط با اجرای تعهدات توافق صلح استکهلم عنوان کرده است.
به گفته گوترش شرایط در الحدیده همچنان شکننده است و اجرای توافق الحدیده از طریق مذاکره ضرورت دارد. دبیرکل سازمان ملل متحد در این نامه همچنین از قصد شورای امنیت برای تمدید حضور هیأت نظارت بر آتش بس الحدیده خبر داد. این درحالی است که سازمان ملل متحد پیشتر نیز مواضعی را در خصوص آتش بس الحدیده و نقض آن عنوان کرده اما به هیچ وجه اقدام عملی جهت وادار کردن سعودی به پایبندی به تعهداتش صورت نداده است؛ مسأله ای که تاکنون با اعتراض شدید یمنیها مواجه شده است.
از آغاز جنگ ظالمانه علیه مردم بی دفاع و بی گناه یمن در فروردین ماه سال ۹۴ تاکنون، سازمان ملل متحد به هیچیک از مسئولیتهای سازمانی، حقوقی و انسانی خود در قبال یمنیها عمل نکرده است و به نوعی تنها در نقش تماشاچی جنایتهای رژیم سعودی و متحدانش علیه غیرنظامیان یمنی ظاهر شده است. این سازمانِ تحت تأثیر نفوذ سیاسی و مالی متحدان فرامنطقه ایِ ریاض در طول این مدت از هیچیک از ابزارها و ظرفیتهایش جهت متوقف ساختن ماشین کشتار سعودی بهره برداری نکرده است.
در هر صورت، روند تحولات یمن به ویژه در الحدیده، یمنیها را به این جمع بندی رسانده است که عربستان سعودی راهکار نظامی را در یمن در اولویت قرار داده و هیچ تمرکزی روی راهکار سیاسی به منظور پایان جنگ، ندارد. در همین ارتباط، «سمیح المعایطه» رئیس کمیته انقلابی یمن خطاب به ولیعهد عربستان گفت: «ریاض گزینه نظامی را انتخاب کرده است». المعایطه اعلام کرد: «عربستان با راهکارهای سیاسی مخالفت کرده است».
وی در ادامه افزود: «دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تلاش میکند به یک توافق با ایران دست پیدا کرده تا آن را در یک شرایط انتخاباتی مناسب ارائه دهد». المعایطه اعلام کرد: «هدف قرار دادن ۲ نفتکش در دریای عمان پیامهای سیاسی از سوی طرفی که آن را انجام داد، دارد». این اظهارات مقام یمنی نشان از آن دارد که ارتش و کمیتههای مردمی یمن به خوبی به طرح و نقشههای سعودی مبنی بر انجام اقدام نظامی به منظور به شکست کشاندن توافق استکهلم، پی برده اند. درست به همین دلیل است که اکنون یمنیها برای افزایش قدرت بازدارندگی خود تلاش میکنند.
عدم تمایل سعودی برای پایان جنگ یمن آنجا بیشتر آشکار میشود که عزمی برای پایان حملات وحشیانه به الحدیده در مقامات ریاض به چشم نمیخورد. پس از آنکه در حدود ۷ ماه پیش طرفهای یمنی در پایان مذاکرات خود از برقراری آتش بس در الحدیده خبر دادند، جنگندههای ائتلاف بمباران این شهر را از سرگرفته و منطقه الضحی را هدف حملات خود قرار دادند. این در حالی است که طرفهای مذاکره کننده یمنی در مورد برقراری آتش بس در الحدیده تحت نظارت سازمان ملل موافقت کردند. بنابراین پر واضح است که تجاوز نظامی سعودی علیه مردم بی دفاع یمن حتی پس از نهایی شدن توافق، در دستور کار ریاض قرار گرفته است.
اکنون پر واضح است که رژیم سعودی همچنان بر مدار جنایت و بدعهدی حرکت میکند و ضمن کشتار مردم بی گناه یمن تعهداتش در پایبندی به آتش بس را زیر پای میگذارد. بدین ترتیب بسیاری از کارشناسان و ناظران سیاسی، موفقیت توافق استکهلم در خصوص آتش بس الحدیده را در هالهای از ابهام میبینند و برخی از آنها نیز معتقدند که این توافق دیر یا زود به بن بست خواهد رسید و جنایتهای سعودی، عامل این اتفاق خواهد بود.
البته مقامات سعودی برای اقدامات خصمانه خود در نقض آتش بس الحدیده توجیهاتی را نیز دارند. آنها مدعی هستند که عدم خروج نیروهای وابسته به ارتش و کمیتههای مردمی یمن از الحدیده عامل اصلی انجام این اقدام است. این درحالی است که توافق استکهلم، تمامی نیروهای دو طرف را موظف به خروج همزمان از الحدیده کرده نه فقط نیروهای یمنی. با این حال، سعودیها تلاش میکنند تا از این رهگذر، جنایتهای خود در الحدیده را مشروع جلوه داده و افکار عمومی را نسبت به اقداماتشان علیه مردم بی دفاع و بی گناه یمن، فریب دهند.
در این میان، نباید از کنار مسأله افزایش قدرت نظامی ارتش و کمیتههای مردمی یمن در مقابله با متجاوزان سعودی به سادگی عبور کرد. اخیراً نیروهای یمنی فرودگاه استراتژیک «ابها» در عربستان را بمباران کرده و حتی اعلام کردند که این حملات ادامه خواهد داشت.
در همین ارتباط، «ضیف الله الشامی» وزیر اطلاع رسانی یمن در سخنانی تأکید کرد: به هدف قرار دادن پایگاههای نظامی دشمن ادامه میدهیم. وی افزود: معادله نظامی که اکنون در پیش گرفتهایم، به دلیل شکست مذاکرات و نرسیدن به توافق از راههای دیپلماتیک بوده است.
وی با اشاره به اینکه یمن امکان پاسخگویی سطح به سطح به دشمن را دارد، افزود: ما این توان را داریم که به تجاوزات عربستان و امارات علیه یمن پاسخ مشابه را بدهیم و با آنها مقابله به مثل کنیم. عضو جنبش انصارالله یمن تاکید کرد که اگر عربستان و امارات به حملات خود ادامه دهند، ما هم حملات خود را تشدید و به هدف قرار دادن اهداف نظامی دشمن ادامه خواهیم داد.
منبع: مهر
انتهای پیام/