به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازقم؛بنا بر اعلام مدیر روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم،یزدانی مدیر این اداره کل اظهار کرد: به غیر از جشن نیمه شعبان، هشت اثر معنوی استان شامل مهارت های انگشتر سازی، ساخت کاشی ۷ رنگ، لعاب سبز قمی، چلنگری، عصاری، پخت آبگوشت یخنی و دو بازی الک دولک و توپ مره در اجلاس ثبت آثار معنوی کشور که در استان اردبیل برگزار شد واجد ارزش شناخته و در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسید.
وی با بیان اینکه جشن نیمه شعبان باعث وفاق ملی و اجتماعی و ایجاد حس همبستگی در جامعه میگردد، افزود: این جشن بزرگ و فرخنده به مناسبت تولد حضرت مهدی (عج) در سراسر ایران با شور و شعف برگزار میشود، اما مرکزیت این جشن که معمولاً از اقصی نقاط کشور و بعضاً از سایر کشورهای دیگر در آن شرکت میکنند، مسجد مقدس جمکران قم است.
یزدانی تصریح کرد: استان قم در زمره استانهایی قرار گرفت که بیشترین آثار ثبتی را داشته است و پرونده جشنهای نیمه شعبان با محوریت مسجد مقدس جمکران در رده پروندههای بسیار ارزشمند این همایش شناخته شد.
مدیرکل میراث فرهنگی قم ضمن اشاره به رواج رشته انگشترسازی در شهر قم به دلیل حضور گسترده گردشگران مذهبی، گفت: بر اساس شواهد موجود و آثار به دست آمده از تپه صرم، تولید و استفاده از انگشتر بیش از ۲ هزار سال پیش از میلاد مسیح در قم معمول بوده است و جای آن بود که با حمایت مسئولان امر زمینه تقویت هرچه بیشتر این رشته از لحاظ کمی و کیفی مورد توجه قرار گیرد و این رشته در لیست آثار صنایع دستی ثبت شود.
وی با بیان اینکه مهارت پخت کاشی هفت رنگ قم از جمله پروندههایی بود که در فهرست میراث ملی ثبت شد، ادامه داد: قدمت کاشی در استان به دلیل وجود مقابر متعدد امامزادگان و وجود مدارک بسیاری از کاشی هفت رنگ در جای جای شهر قم نمایان است.
یردانی گفت: مهارت ساخت لعاب سبز قمی بسیار قدیمی است، اما از آنجایی که سفال در طول زمان شکسته و از بین میرود اطلاعات ما از منشأ و قدمت واقعی این بر اساس اطلاعات شفاهی است، اما طبق اطلاعات مستند استاد هنرمند رضا سرکار پور، پدر بزرگ ایشان در دوره قاجار اقدام به ساخت این نوع لعاب میکردهاند، قدمت آن حداقل به دوره قاجار میرسد.
وی ادامه داد: چلنگری یعنی آهنگری سبک و محلی که در آن اشیاء سبک وزن مانند میخ، انبر. ساخته میشود که خوشبختانه این هنر به دلیل کاربردی بودن هنوز در بین اهالی قم رواج دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم افزود: عصاری در لغت به معنی روغن کشی است که با توجه به وجود عصارخانهای متعلق به قرن یازدهم هجری قمری در شهر کهک قم، نشان از قدمت این مهارت در عصر صفوی دارد.
وی گفت: آبگوشت یخنی از دیگر غذاهای سنتی تهیه شده در استان قم است که نحوه پخت آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
یزدانی گفت: بازی الک دولک و بازی توپ مره نیز دو بازی بومی و محلی قم نیز واجد ارزش شناخته و در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسید.
انتهای پیام/ش