صندوق توسعه ملی با تخصیص اعتبارات آبخیزداری گام بلندی در راستای حفاظت از منابع آب و خاک و همچنین توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال برداشته است. 

تاکید استاندار زنجان به ضرورت حفاظت از منابع طبیعیبه گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، این روز‌ها صندوق توسعه ملی با تخصیص اعتبارات آبخیزداری گام بلندی در راستای حفاظت از منابع آب و خاک و همچنین توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال برداشته است. 
افزایش رو به رشد تلفات منابع آب و خاک طی چند دهه اخیر در اثر عوامل انسانی و بعضاً اقلیمی شدت فزاینده‌ای یافته و تبعات اقتصادی و اجتماعی فراوانی به همراه داشته است؛ به طوری که، این مسئله علاوه بر تحمیل هزینه‌های اقتصادی و تلفات سرمایه‌های ملی، منجر به تشدید وقوع سیلاب ها، افزایش نرخ تولید رسوب و کاهش عمر مفید مخازن سدها، از بین رفتن پوشش گیاهی و کاهش تولیدات کشاورزی و همچنین کم آبی شده است.
 
در این بین، آبخیزداری یکی از روش‌های مناسب برای مدیریت صحیح منابع آب و خاک است که با گذشت قریب به ۷۰ سال از اولین اقدامات صورت گرفته در حوزه آبخیزداری در کشور، هنوز ابعاد مختلف اهمیت و ضرورت آن به خوبی روشن نشده و با وجود اعتبارات تخصیص یافته و اقدامات صورت گرفته طی سال‌های اخیر، همچنان شاهد تخریب منابع آب و خاک هستیم.

آبخیزداری یکی از مؤثرترین راهکار‌ها و اقدامات در جهت حفاظت از منابع آب و خاک است و می‌تواند به عنوان زیربنای توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال مورد توجه برنامه‌های توسعه در کشور قرار گیرد.
 

تاکید استاندار زنجان بر ضرورت حفاظت از منابع طبیعی

 حقیقی استاندار زنجان که این روز‌ها توجه ویژه‌ای به موضوع منابع‌طبیعی و آبخیزداری دارد از تشکیل کارگروه نظارت بر معادن خبر داد و تاکید کرد که در راستای صیانت از منابع خدادادی و جلوگیری از تخریب منابع طبیعی باید بر معادن نظارت شود.

وی همچنین اظهار کرد: اجرای طرح‌های آبخیزداری باعث ایجاد روحیه نشاط و امید در میان مردم محلی شده است.
 

آبخیزداری نجات جان زمین در هنگام سیل و خشکسالی

مهدی نوربخش مسئول روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هم در این باره به خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان ،گفت: با توجه به منابع محدود آب، فرسایش خاک و همچنین نتایج و فوایدی که آبخیزداری در توسعه و آبادانی شهر‌ها و روستا‌ها می‌تواند داشته باشد، لازم است از ظرفیت‌های این حوزه در مدیریت منابع آب و خاک و دستیابی به توسعه پایدار استفاده شود.

وی خاطر نشان کرد: در مناطقی که بیش از پیش با مشکلات کم آبی و حتی بحران آب دست و پنجه نرم می‌کنند و از سوی دیگر با بیکاری و پیامد‌های ناشی از آن نیز درگیر هستند، اجرای طرح آبخیزداری و آبخوان داری فرصت مناسبی برای ایجاد اشتغال، رونق و آبادانی منطقه و پیشگیری از تشدید عوارض ناشی از بحران آب می‌تواند باشد.

نوربخش گفت: آبخیزداری با بهره برداری از نزولات آسمانی در راستای مدیریت منابع آب و حفاظت از خاک مناطق بحرانی و به دنبال آن، بهبود و رونق وضعیت تولیدات دامی و کشاورزی و همچنین شرایط زندگی ساکنان آن مناطق را فراهم می‌کند.
 
نوربخش در ادامه گفت: با اجرای عملیات آبخیزداری، دبی اوج سیلاب که مهم‌ترین عامل ایجاد خسارت و تلفات است کاهش می‌یابد.

وی افزود: کاهش سیل‌خیزی و بهره وری بهینه از نزولات آسمانی، جلوگیری از فرسایش خاک، کنترل هرز آب‌ها، حفاظت از منابع طبیعی و پوشش گیاهی جهت تأمین معیشت عمومی، تأمین منابع آب شیرین از طریق سفره‌های زیر زمینی برای جوامع محلی، حفاظت از تنوع زیستی و احیای آن، تنظیم جریان منابع آبی و ایجاد محیطی امن به عنوان آبشخور حیوانات جنگلی از جمله اهداف اجرای طرح‌های آبخیزداری بوده که منفعت آن به شکل مستقیم متوجه مردم و منابع طبیعی کشورمی باشد.

آمار‌ها حاکی از آن است که بیش از ۷۰  درصد بارش‌های سالانه در کشور به علت تبخیر از دسترس خارج می‌شود.

نوربخش خاطر نشان کرد: از دست دادن حجم وسیعی از نزولات آسمانی محققان و کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری را بر آن داشت تا با ارائه راهکاری مناسب و پویا این مقدار آب را ذخیره و مورد استفاده قرار دهند.

وی گفت: با عملی کردن طرح آبخیزداری و آبخوان داری در سراسر کشور و حتی در گوشه گوشه‌ی استان زنجان گامی بلند در راستای جلوگیری از هدر رفت این حجم از آب برداشته شد.


طرح‌های آبخیزداری با هدف نجات روستا‌ها اجرا می‌شوند

نوربخش  ادامه داد: استان زنجان از استان‌های پیشرو در فعالیت‌های آبخیزداری است.

وی ادامه داد: خراسانلو، رضاآباد و ... از جمله روستا‌های استان زنجان هستند که این طرح در آن‌ها به خوبی و موفقیت با تخصیص اعتبارات از سوی صندوق توسعه ملی اجرا شده است، به طوری که با اجرایی شدن آن علاوه بر مهاجرت معکوس، باعث افزایش اشتغال جوامع محلی و همچنین افزایش مشارکت آنان در اقدامات انجام گرفته شده است.
 
صندوق توسعه ملی حامی منابع طبیعی
 
جعفر بیات معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان زنجان نیز گفت: اقدام عملیاتی رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران برای حفظ منابع طبیعی بار دوش مسئولان را سنگین‌تر کرده است، در همین راستا برای حفظ و حراست از این منابع عظیم الهی همه دست به کار شده اند تا ناجی منابع طبیعی باشند.

وی اظهار کرد: در سال جاری ۱۵۰ میلیون یورو اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برا حوزه منابع طبیعی کشور مصوب شده که در اختیار استان‌ها برای اجرای طرح‌ها قرار می‌گیرد.

به گفته بیات برای استان زنجان نیز از این مقداراعتبار بیش از ۲۳ میلیارد تومان مصوب شده است که بر اساس برنامه ریزی‌های انجام شده امسال در ۱۶ حوزه طرح‌های آبخیزداری اجرا می‌شود.

وی تاکید کرد:  حوزه‌های آبخیز چهرآباد در زنجان٬ هزاررود در طارم٬ والایش سلطانیه٬ میراخور و مراش یک در ماهنشان٬ چرگر ابهر٬ قره چریان زنجان٬ آبخیزی شهری آببر در طارم٬ کینه‌ورس ۳ در ابهر٬ دهنه طارم٬ اردجین خرمدره٬ دو تپه قیدار٬ کبود گنبد سلطانیه و کینه ورس دو ابهر از جمله ۱۶ حوزه شناسایی شده در سطح استان زنجان می‌باشند.

بیات استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی در حوزه منابع طبیعی را نقطه عطفی در مدیریت مراتع استان اعلام کرد.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان در ادامه افزود: جذب اعتبار از محل این صندوق در استان بیشتر برای اجرای طرح‌های کنترل سیلاب، تغذیه آب‌های زیر زمینی، مدیریت سیلاب، ممانعت از فرسایش خاک، اصلاح و احیای مراتع ضعیف بوده تا آسیب‌های حوادث طبیعی و نگرانی ساکنان منطقه از بیابان زایی و بروز خسارت ناشی از آن رفع شود؛ و کلام آخر این که همه در برابر حفاظت از نعمت‌های خدادادی مسئولیم، آیندگان را از این موهبت الهی محروم نکنیم.

انتهای پیام /ن
 
 

ضرورت صیانت از منابع خدادادی و جلوگیری از تخریب منابع طبیعی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.