به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازقم؛احمد امیرآبادی فراهانی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در این خصوص گفت: پیگیر حقابه زیست محیطی برای دریاچه نمک این استان هستیم تا شاهد بحران مربوط به این دریاچه درآینده نباشیم.
احمد امیرآبادی فراهانی عنوان کرد: دریاچه نمک با استفاده از پساب فاضلاب قم احیا نمیشود از این رو نیازمند تخصیص حقابه قم در سطح ملی از سد کرج و ساوه میباشیم.
وی افزود: دستگاههای مربوطه از جمله شرکت آب و منطقهای قم نیز باید پیگیریهای لازم را در این زمینه انجام دهند.
وی با بیان اینکه اگر حقابه زیست محیطی قم تامین نشود تا ۱۵ سال آینده کسی نمیتواند در قم زندگی کند گفت: این دریاچه کانون گرد و غبار و بحران زاست و در آینده مشکلاتی را برای این استان به همراه خواهد داشت.
امیرآبادی گفت: وضعیت دریاچه نمک قم باید مدیریت شود تا در آینده نه چندان دور دچار مشکل نشویم.
بستر دریاچه نمک طی سالهای گذشته به دلیل کاهش شدید ورودی آب و همچنین گرمای زیاد با خطر خشک شدن مواجه شده است و این تهدید در مناطق حاشیهای دریاچه به طور جدیتر مشاهده میشود، هرچند بارشهای فراوان بهار سال جاری تا حدی این خطر را به تعویق انداخت، اما مشکل همچنان باقیست و خشک شدن بستر دریاچه نمک خطرهای بسیاری برای محیط زیست و سلامت انسانها در پی دارد.
دریاچه نمک در ناحیه شرقی قم و درحد فاصل سه استان قم، سمنان و اصفهان قرار گرفته و بزرگترین دریاچه فصلی و فراشور کشور است که حدود ۲۰۰ هزار هکتار وسعت داشته و یک سوم آن در محدوده جغرافیایی قم قرار گرفته است.
شورای هماهنگی حوضه آبریز دریاچه نمک هرچه سریعتر تشکیل شود
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم نیز گفت: امیدواریم هرچه سریعتر شورای هماهنگی حوضه آبریز دریاچه نمک با حضور استانداران استانهای ذیربط تشکیل شود.
سید رضا موسوی مشکینی وضعیت دریاچه نمک و کانونهای گرد و غبار در استان قم را مورد توجه قرار داد و گفت: حوضه آبریز دریاچه نمک بیش از ۹ میلیون هکتار وسعت داشته و بخش قابل توجهی از جمعیت کشور و بیشترین تراکم شهرنشینی در این حوزه قرار گرفتهاند که متأسفانه در مقایسه با سایر حوزههای آبریز کشور، دارای بیشترین کسری مخازن آب زیرزمینی است.
وی با اشاره به تغییرات سطح آب دریاچه نمک طی ۴۰ سال گذشته و حرکت آب شور به سمت سفرههای منطقه، خاطرنشان کرد: استان قم به لحاظ سهم ناحیههای مستعد تولید گرد و غبار نسبت به مساحت کل استان، در رتبه اول قرار داشته و در حال حاضر بحرانیترین حوزه آبخیز و دشت ممنوعه کشور بشمار میرود.
موسوی گفت: هر گونه برنامه ریزی برای بهره برداری از دریاچه نمک باید با مطالعات زیست محیطی دقیق باشد تا شرایط شکننده دریاچه وخیمتر نشود.
حقابه دریاچه نمک از خشکی آن جلوگیری میکند
مدیرکل مدیریت بحران استان قم بیان کرد: کاهش بارندگی در اثر خشکسالیهای پی درپی، حفر چاههای عمیق برای بهره برداران از منابع زیر زمینی و برداشت بی رویه از منابع آبی از جمله مهمترین عواملی است که خطر خشک شدن دریاچه نمک را تشدید میکند.
محسن اوروجی بیان کرد: مطالعات و پایش وضعیت دریاچه نمک و دشتهای اطراف آن به طور مستمر انجام میشود تا با راهکاری عملی از وقوع بحران زیست محیطی در استان قم و مناطق مرکزی ایران، جلوگیری شود.
وی ادامه داد: پایین رفتن سطح منابع آبی دریاچه نمک موجب پیشروی آبهای شور شده است که این پدیده نیز آسیبهای فراوانی به محیط زیست وارد میکند.
اوروجی گفت: حوضه آبخیز ایران مرکزی که استان قم نیز در آن واقع شده است با کمبود جدی منابع آبی مواجه است، برای حل این مشکل باید حقابههای اختصاص یافته به این منطقه تامین و وارد این حوضه آبخیز شود؛ در همین رابطه وزارت نیرو حقابه مناسبی به حوضه آبخیز رودخانه قمرود اختصاص داده است که با ورود این حجم از آب به منطقه بسیاری از مشکلات زیست محیطی برطرف و تا حدی از روند خشک شدن دریاچه نمک جلوگیری میشود.
وی افزود: اگر منابع آبی و سفرههای زیرزمینی حوضه دریاچه نمک خشک شود، گرد و خاک ناشی از آن، تمام استانهای مرکزی ایران همچون قم، تهران، اصفهان و مرکزی را درگیر مشکلهای زیست محیطی میکند.
فعالیتهای عمرانی در اطراف دریاچه نمک کنترل شود
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم نیز بیان کرد: در برابر کاهش آب ورودی به دریاچه نمک، فعالیتهای سنگین عمرانی همچون احداث آزادراه، خطوط انتقال انرژی و راه آهن در بستر دشت مسیله که روان آبهای آن به دریاچه نمک وارد میشود، شرایط حفظ حیات این دریاچه را سختتر کرد.
سجادی گفت: مساله دیگری که در اثر خشک شدن روان آبهای بستر دریاچه نمک به وجود آمده است، بازگشت شورآبهها از بستر دریاچه به سطح دشتهای اطراف است.
سید محمدتقی سجادی ادامه داد: برای اجرای طرحهای توسعهای باید شرایط زیست محیطی را درنظر گرفت، در غیر اینصورت باید منتظر واکنش سخت طبیعت بود؛ در نتیجه برخی فعالیتهای انسانی در حوضه آبریز دریاچه نمک، هم اکنون منطقهای که روزگاری دارای پوشش گیاهی بود در حال تبدیل شدن به بیابانهای خشک و کانونهای تولید گرد و غبار است.
وی ادامه داد: بعد از خشک شدن تدریجی روان آبهای دریاچه نمک، بلورهای نمک که در سطح زمین قرار گرفته در اثر سرما و گرما به تدریج شکسته و خرد میشود و با یک وزش باد به حرکت درمی آید و میتواند طوفانهای نمکی که برای سلامت انسانها بسیار مخرب است را ایجاد کند.
وی افزود: این اتفاق باعث میشود دشتها و زمینهای کشاورزی اطراف دریاچه به دلیل شور شدن منابع آبی و سطح زمین، دیگر قابلیت کشت گیاه را نداشته باشد و به تدریج تبدیل به بیابان و کانون گرد و غبار شود.
انتهای پیام/ح